Ekonomija

Za penzije fali 110 miliona eura

Ilustracija

Za finansiranje izdataka po osnovu prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u 2017. godini iz opštih prihoda državnog budžeta izdvojeno je 102,15 miliona eura ili 25,1 odsto, kazali su za “Dan” iz Fonda PIO i naveli da toliko iznosi njihov deficit.

Fond se, kako su pojasnili, dominantno finansira iz izvornih, odnosno namjenskih prihoda, koje čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali izvorni prihodi.

Budžet Fonda PIO za ovu godinu iznosi 432,2 miliona eura i povećan je za 14,5 miliona eura.

“Nedostajuća sredstva za finansiranje izdataka Fonda PIO u 2018. godini, koja će se obezbjeđivati iz opštih prihoda budžeta, odnosno deficit Fonda, projektovan je na oko 30 odsto”, naveli su u Fondu.

To bi značilo da će deficit biti oko 110 miliona eura.

Na pitanje koliko će penzije biti uvećane zbog većeg budžeta za 14,5 miliona ili 3,53 odsto, iz Fonda nisu mogli precizno da odgovore.

“Povećanje budžeta Fonda je u određenoj mjeri rezultat očekivanog rasta broja penzionera, a u najvećoj mjeri usklađivanja penzija, shodno zakonu o PIO. Statistički podaci na osnovu kojih se, shodno zakonom propisanoj metodologiji, vrši usklađivanje penzija biće poznati do kraja januara ove godine”, kazali su iz Fonda.

Prema njihovim projekcijama, u 2018. godini se očekuje rast broja penzionera za 1.800.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

fali im samo 110 miliona eura ? koliko to penzionera nece primiti penziju?
To markovicu..iz udbe postade ekonomista…kukuuu mora drzava opet u sverc sa saricima

Amerika
Gost
Amerika

Pogledajte kasirkama u Voli i Lakovic one bedzeve sa imenom..svako malo ista kasirka a drugo ime i prezime..radis kod njih godinu prijavljen odjave te retroaktivno jer si vec potpisao otkaz kad i ugovor o radu i naravno doprinosi se ne uplate..a okle ce bit za penzije kraljevi? Napravili ste zakon koji je lako zaobici i kraj..bankrot zemlje a privatnicima vrh… Više »

Dzoni_boj
Gost
Dzoni_boj

Dignite PDV na 35%, prodajte Boku i Ostrog, izbetonirajte Lovcen i Veliku plazu i eto vi para.
Oca vi lopovskiga…

Komsho
Gost
Komsho

Lako rjesivo, povecati minimalnu cijenu rada, i sve rijeseno !

Send this to a friend