Ekonomija

Zaimović: Na sastanku sa Žugićem dogovorena naplata kamata

Esad Zaimović

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić kazao je da nema nikakvog posebnog i dodatnog naplaćivanja kamate kad je u pitanju mjera Vlade preduzeta zbog ublažavanja finansijskog uticaja virusa korona na privredu i građane, kojom banke klijentima na tri mjeseca odlažu naplatu rata za kredite.

“Sve aktivnosti plaćanja (kamata, glavnica…) prestaju za period za koji je kredit odložen, odnosno u moratorijumu. Obračun obaveza se vrši shodno uslovima ugovora o kreditu, koji se ne smiju pogoršavati tokom moratorijuma, a što će Centralna banka posebno kontrolisati kod eventualnih prigovora klijenata”, rekao je Žugić juče za portal Vijesti.

Upitan da precizira šta tačno znači da će banke kamatu koju obračunavaju kapitalizovati na kraju perioda moratorijuma, kako je saopšteno iz CBCG nakon sastanka sa bankarima, Žugić je odgovorio da nema nikakvog posebnog i dodatnog naplaćivanja kamate.

“Tokom trajanja moratorijuma ne naplaćuje se ništa, a obračunava se i glavnica i kamata, prema uslovima iz ugovora o kreditu. I sve se prolongira za dodatna do tri mjeseca otplate istekom moratorijuma. Dakle, čitav kredit, odnosno njegova otplata, produžava se do tri mjeseca”, objasnio je Žugić.

Naglasio je da nema promjene uslova, osim produžavanja roka.

“U produženom roku otplate će se regularno naplaćivati rate (glavnica+kamata) koje su bile u stanju mirovanja”, dodao je Žugić.

Ipak, jučerašnja tvrdnja Žugića da nema dodatnog naplaćivanja kamate ne poklapa se sa dogovorenim na njegovom sastanku sa čelnicima banaka.

Glavni izvršni direktor Hipotekarne banke i doskorašnji predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka Crne Gore Esad Zaimović kazao je da pretpostavlja da je izjava guvernera neprecizno prenijeta.

“Postoji nerazumijevanje u javnosti šta znači ova mjera, odnosno šta znači moratorijum. Prevedeno na naš jezik to znači odlaganje obaveze. Dakle, obaveza postoji, ona se ne umanjuje, već se samo odlaže njeno plaćanje. Za period od tri mjeseca moratorijuma redovna kamata će se obračunavati i ona će biti naknadno naplaćena. Sam pojam kredita znači pozajmljivanje novca uz kamatu, dakle nije besplatno i to bi u suprotnom značilo opraštanje kamate. Dakle, klijenti tri mjeseca nemaju obavezu da plaćaju ništa, ali će kamata biti obračunavata tokom tog perioda i nakon tri mjeseca klijenti će dobiti novi obračun u kojem će biti ukalkulisana ta kamata” , rekao je za Dan Zaimović.

Dodao je da među bankarima nema nedoumica i da je sve precizirano na ranijem sastanku.

Za Dan je juče nezvanično iz CBCG potvrđeno da će ta krovna monetara institucija da dostavi reprezentativan primjer obračuna kredita nakon moratorijuma. Nakon ponedjeljka biće jasno da li će se obračunavati kamate tokom moratorijuma, kako tvrde bankari, ili se one neće obračunavati i naplaćivati naknadno, prema navodima guvernera.

Crnogorske banke će vjerovatno obračunati kredite po modelu Narodne banke Srbije, koji pokazuje da će krediti biti uvećani za kamate obračunate tokom moratorijuma.

Odluka CBCG se odnosi na privremeno obustavljanje plaćanja kredita do 90 dana. Predstavnici banaka i Centralne banke prije dva dana saopštili su da se od ponedjeljka stiču uslovi za primjenu odluke o moratorijumu i da će obavijestiti klijente o proceduri prijavljivanja za one koji hoće da odgode plaćanje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Raki
Gost
Raki

Kako rata veca moze biti ako se produzava rok otplate za tri mjeseca

Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

Najbolje da nam ovaj i njemu slični ne “pomažu”. Bar nama koji smo njihovi finansijski robovi narednih godina. A ima nas mnogo…

The Stig
Gost
The Stig

Guverneru, ako ti posle ovoga ne daju otkaz propala je Vlada. Direktno ti je rekao da lazes. I da ima svjedoke da lazes.

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

….Završavaš im posa’ pastira…

cic343
Gost
cic343

e lopovi ne bi vi vozili kola po 2oo hiljaDA EURA da ne kradete jadni narod…. vidi ti voznog parka jedan dan si u rs6 drugi u g klasu treci u s klasu cetvrti u rendz rovera svaki auto ti je po 100 ili 200 hiljada

Ivangrad
Gost
Ivangrad

Banke deru, znači pored redovne kamate naplaćivati kamate za kašnjenje,odnosno zakonski donesen moratorijum njih ne obavezuje.

Srbin
Gost
Srbin

Lopovi da profitiraju i jedni i drugi 200.000e u cg je zaduzeno kreditno a vecina ce pristanut da odlaze kredit na ovu muku da ne budu gladni i zedni… Mjesto da odlozite pa bez kamate da se vrati ne cascajete nas nista nego mi vas ove pare nece izlazit i cg svaki posa nam je ovakav sramota na ratu od… Više »

Srbin
Gost
Srbin

200.000 gradjana mislim

Kredit
Gost
Kredit

Niko vas ne tjera da uzimate kredite

Sasha
Gost
Sasha

Dva put necete da mi objavite komentar, nikad vise necu uci na ovaj portal!!!

C G
Gost
C G

Sram da vas bude! Svako žrtvuje po nešto i doprinosi koliko može, jedino se banke ne odriču ni centa! Kamate na depozite su nepostojeće, i zato su one na kredite visoke i tu se ne popušta…

Maksim
Gost
Maksim

Da jesmo kao sto nismo pametni.Da ucimo od mudrih islandjana.
Rjesiti se nezajezljivih derikoza,.Corona ce nestati , ovi ce nastaviti da nas deru.

Cetinje
Gost
Cetinje

A narode,znalo se da je ovo BLEF zajednicki CBCG i poslovnih banaka-HARACLIJA,jer su svi u JEDAN LONAC-LOPOVSKI,iskljucujem salterske ranike i nize cinovnike,moraju kako reze Zaimovic i uz Zaimovica svi bankari Zaimovici.Dako sjutra nesto istiniti smisle da DAJU u JAVNOST.

Edo
Gost
Edo

Primjer: Imamo stambeni kredit. Djecu malu. Jedno od nas dvoje u ovim uslovima nece zaraditi platu. Rata: 278e mj, ostalo nam oko 17god. Preostali iznos glavnice bez kamate oko 36 800e. Ako obracunaju kamatu u ova 3 mjeseca, pa sa njom dokapitalizuju glavnicu (naplatice KAMATU NA KAMATU). Rata ce nam se povecati za 3,82e/mj. x 204mj. = 780e Banka ce… Više »

Aco i Braco 00
Gost
Aco i Braco 00

Ne nego ćeš ti zaradiš 780 eura sa grbače sirotih bankara?!

Plav
Gost
Plav

Vlada ti nece naplatiti struju naredna tri mjeseca, jer si subvencirao proizvodjace mini hidroelektrana !

gugleta
Gost
gugleta

Edo, mislim da postoji rješenje. Meni je slična kamata na stambeni kredit. Uzeću moratorijum i od oko 750 eura koje ću “prihodovati “, sačuvaću dio (nepunih 300 eura) i tim novcem ću im platitti kamatu na kraju moratorijuma, rata će mi ostati ista, a ovih 450 što mi ostane iskoristiću da premostim neke probleme

Edo
Gost
Edo

Svu srecu ti zelim u toj matematici.
Ali mislim da ces se razocarati poslije 3 mjeseca.
Da je bilo volje, mogli su to bolje organizovati.
Radi se o profitu za banke od ukupno 100 do 200 miliona eura ako se ljudi prihvate moratorijuma.

Majkl
Gost
Majkl

Izgleda da Zaimovic bolje zna od Guvernera, što je Guverner rekao.
Sprdnja

Malovise
Gost
Malovise

Kako je ovdje ponizio guvernera…jadno do bola

alo
Gost
alo

Vi bankari treba da budete srecni ako nakon svega ovoga i 50% vasih klijenata bude moglo da redovno otplacuje kredite, tako da cete morati malo vise da date ovom drustvu koje vam je bas dosta dalo. Inace cete dobiti opstenarodni bunt ako ljudima koji nemaju za osnovne potrebe krenete sa izvrsiteljima. Prihodi vam vrtoglavo rastu iz godine u godinu a… Više »

ckb mufljuzi
Gost
ckb mufljuzi

U produženom roku otplate će se regularno naplaćivati rate (glavnica+kamata) koje su bile u stanju mirovanja, bez obzira što plate nijesu primane! CKB je čovjeku koji je odjavio račun kod njih uzela solidne pare za održavanje računa za period od nekoliko godina.

Majkl
Gost
Majkl

Ovo što priča direktor banke, moguće je ostvariti i bez vanrednih mjera vlade. Imao sam lično iskustvo kada sam zbog prezaduzenosti išao u banku da pitam ,da mi se odobri odlaganje vraćanja duga za 6 mjeseci.Rekli su može ali da će obračunati kamatu za taj period.Njihov sistem je, da obračunavaju kamatu ne samo na glavnicu duga, nego i na već… Više »

Jasmin
Gost
Jasmin

Sad drzava treba da reaguje i da kazni ove kamatase bez milosti koji profitiraju na nesreci drustva…a ne da daje spiskove povratnika da se spijaju ljudi. Vlada je pala na testu skroz ako ovog samozvanog strucnjaka ne kazni i ne ucutka

Raki
Gost
Raki

Je li ovaj normalan…pa sta ce odlagati tri mjeseca a posle toga bukvalno odrati klijente…vlada da hitno reaguje ovo je prevara…vlada da otpise i isplati sve dugove po osnovu kredita gizickih lica…jer su gradjani i finansijski i zdravstveno i psihicki igrozeni…i to ce trajati dugo godina

dragan
Gost
dragan

Mnogo stete ovaj covjek nanosi i narodu i drzavnim sluzbama. Covjek ne zna, nije do njega. On nema kapaciteta osim da ovakvim zamagljivanjem da opstaje na mjestu dje je.

Berkut
Gost
Berkut

A sto, ne moze se ljduima prosuzit itplata za tri mjeseca pod istim uslovima? No se svaki dan mora naplatit. Nemote ni pomagat, kumim ve kapicom. I onako uzimate vise no bilo koja banka u evropi, a i sire. I malo vam je???

Morgen
Gost
Morgen

Uvijek im je malo zato ce im za ljekove trebati

Ja sam
Gost
Ja sam

HA HA HA DA NIJE ONO BIO ŽUGIĆEV DVOJNIK

Alen
Gost
Alen

“Nema nikakvog posebnog i dodatnog naplaćivanja kamate. Tokom trajanja moratorijuma ne naplaćuje se ništa, a obračunava se i glavnica i kamata, prema uslovima iz ugovora o kreditu. I sve se prolongira za dodatna do tri mjeseca otplate istekom moratorijuma. Dakle, čitav kredit, odnosno njegova otplata, produžava se do tri mjeseca”, objasnio je Žugić Ako poslije ovoga zaimovic i ekipa hoce… Više »

Anonimio
Gost
Anonimio

Ne naplacuje se ali se obracunava pa se naplacuje naknadno. Jako je ruzno sto guverner ne kaze jasno i lako razumljivo o kakvom se aranzmanu radi. Dakle banke ce naplatiti kamatu tokom ova tri mjeseca naknadno na nacin sto ce je pripisati dugovanoj glavnici te ispada da ce samim tim obracunavati i kamatu na tu obracunatu kamatu.

Lipovo
Gost
Lipovo

Nekoga je načela demencija, prije će biti bankare. Ima li Država snage ili što drugo, da se kao Irska oslobodimo ,,uvoznih kamataša,,

Bob Rock
Gost
Bob Rock

A ne mozete bez kamate ta tri mjeseca je li Zaimovicu? Morate vi obracunati nesto i u ovakvim vremena. Sramno. Pih

oooo
Gost
oooo

Napravite pauzu u odbijanju rata na kredite ta tri mjeseca. Nakon toga nastavlja se odbijanje rata kao i prije odluke vlade. Ne znam sta nije jasno nego vi hocete da obracunavate kamatu za ova tri mjeseca i da je naplatite nakon toga.

Vazda im malo
Gost
Vazda im malo

Inace banka ciji je ovaj gospodin direktor je uredno skinula provizije za placanje i ako je placanje obavljeni elektronski. (I za placanja unutar njihove banke 0.13 centi i za placanja na racune drugih banaka 0.40 centi) i ako su javno saopstavali da ce biti besplatno. Kao dokaz naravno imam izvod iz banke gdje se sve jasno vidi. Sramno!

Malo
Gost
Malo

Gdje je sada Vlada da reaguje i da kazni ove sto prave ekstra profit na tragediji drustva….kukavice podmukle

Markos
Gost
Markos

A koje je banke ovaj gospodin direktor…ako sam tamo da se premjestim od ovog kamatasa… sramno… i na mrtve bi zaradjivali

alo
Gost
alo

Prijavi to cbcg

Bastadur
Gost
Bastadur

Koliko sam ja informisan ta banka nece u narednih tri mjeseca naplacivati uslugu e benkinga na mjesecnom nivou a ne provizije
Treba se dobro raspitati prije nego li nekoga optuzimo za nesto….

Stoseradi
Gost
Stoseradi

Prevedeno, posto prvih par godina otplacujete uglavnom kamatu, ko se bude odlucio da stopira kredit, rata za ova 3 mjeseca ce bit manja par desetina eura…

alo
Gost
alo

“kamata će biti obračunavata tokom tog perioda i nakon tri mjeseca klijenti će dobiti novi obračun u kojem će biti ukalkulisana ta kamata” – ovo znaci da za prosjecni stambeni kredit od 60 hiljada na 20 godina mozete ocekivati povecanje rate za 6-8 eura. Neka me neko ispravi ako misli drugacije

Milo
Gost
Milo

Tacna ti je kalkulacija ali lose razmišljanje. Zasto bi te moratorijum kostao 600-700e, kad moze 0?

Jeste
Gost
Jeste

Tako je, nije veliko povećanje

Sto je vazno
Gost
Sto je vazno

Mediji u CG nikad nisu bili bolji. Ovo je tema koja nazalost samo iz nerazumijevanja je ne dovoljno dobro iskomunicirana od strane meduja. Nije problem ne mogu se ni novinari razumjeti u sve do detalja. Ali pokisajte da se suzdrzite naslova koji dezorijentisu citaoca. Korisnici ce dobiti instrukcije i objasnjenja od banaka u skladu sa instrukcijama propisanim od CB i… Više »

Majkl
Gost
Majkl

Propustio si cas i komentarises.Sjedi 1

Mimo
Gost
Mimo

Pa ovo ispade da je namješten posao bankama da zarade. Čuš ti Zaimovića, obračunavaće kamatu i na ova tri mjeseca. Pa onda bolje da se ne odlaže plaćanje jer će građani samo biti na štetu pošto će platiti tri kamate više.

Milo
Gost
Milo

Žuga, prosu te ovaj…

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Radoje, o Radoje što je ovo? Ko se pita?!

Alen
Gost
Alen

bankari zar morate da zaradite i na ljudskoj muci…svaka vam cast

Ivan
Gost
Ivan

Guverner prica jedno….ovaj bankar drugo…moze li Premijer da presijece jer guverner nije sposoban ocigledno

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Znači za ta 3 mjeseca se ipak plaća kamata i to po stipama koje su ugovorene ugovorom,ali će se platiti posle ta 3 mjeseca mirovanja.E strašne mi pomoći i pogodnosti koju nam pruža naša vlada.

Denys
Gost
Denys

Sram Vas bilo bankari,u ovoj situciji vi gledate da izvucete dobit,vlada treba da kaze oce li da pomogne gradjane lil banke..

Muzaferija
Gost
Muzaferija

Eto ti ga na! Ni oko toga se ne mogu dogovoriti. Banke bi da zarade i na ovoj muci.

Iva
Gost
Iva

“Nema nikakvog posebnog i dodatnog naplaćivanja kamate. Tokom trajanja moratorijuma ne naplaćuje se ništa, a obračunava se i glavnica i kamata, prema uslovima iz ugovora o kreditu. I sve se prolongira za dodatna do tri mjeseca otplate istekom moratorijuma. Dakle, čitav kredit, odnosno njegova otplata, produžava se do tri mjeseca”, objasnio je Žugić -poslije ovoga mozete shvatiti kakvi su ratni… Više »

Goo
Gost
Goo

U ovoj muci i borbi za zivot vi bankari mislite na kamate. Bice kako naredi cbcg

Quantum
Gost
Quantum

Dako saznamo evo dva tri dana naplacuju li se ili ne

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Je li naslov namjerno ovako dvosmislen da bi ljudi otvorili članak

cevljanin
Gost
cevljanin

ovo je grejs period a nisam mnogo pismen

Miso mne
Gost
Miso mne

Daj nemojte biti smijesni!!!!
Odlozeno placanje kredita 90 dana nema naplate kamate – jedni
Odlozicemo vam kredite ali cete za to platiti dodatno kamatu za tih 90 dana!!

Ili se sve zaustavlja ili daj te da nastavimo sa otplatom kredita u cemu je fora?

Vaše ime
Gost
Vaše ime

A što ga je Žugić zamumuljio

Koksheh
Gost
Koksheh

Zugicu 6 mjeseci odlozi kredite nemoj ukopavati gradjane svoje … banke su im svakako odrale kozu kamatama tako da imas prostora za to lagano

Send this to a friend