Ekonomija

Zaplijenjene cigarete vrijedne 4,7 miliona eura

Ilustracija

Uprava carina je za pola godine zaplijenila blizu pola miliona eura vrijednosti švercovanih cigareta, a lani 4,4 miliona eura. Najviše krijumčarenja cigareta i drugih akciznih proizvoda registrovano je na najfrekventnijim graničnim prelazima, saopštili su Pobjedi iz Uprave carina. Najfrekventniji prelazi su Dobrakovo, Luka Bar, Sćepan Polje, Božaj, Kula, Sukobin, Vraćenovići, Ilino brđo, Debeli brijeg…, piše Pobjeda.

Podsjetimo, Vlada je zbog pada legalne prođaje cigareta za 35 odsto predložila da se od septembra vrati akciza na duvanske proizvode sa 40 na 30 centi po paklici.

U prvoj polovini ove godine Uprava carina spriječila je u 104 slučaja šverc i zaplijenili 4.445.550 komada cigareta u vrijednosti od 454.394 eura. U istom periodu je u devet slučajeva zaplijenjeno 444 kilograma rezanog duvana. Izdato je 75 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 18.000 eura i podneseno 14 krivičnih prijava naveli su iz Uprave carina i podsjetili da su lani zaplijenili 85.909.720 komada cigareta u vrijednosti 4,3 miliona eura, 252,20 kilograma rezanog duvana vrijednog 2.256 eura, izrekli 176 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 35.900 eura i podnijeli osam krivičnih prijava.

U Upravi carina kažu da su krijumčarenje duvanskih i drugih akciznih proizvoda identifikovali kao jedan od značajnih rizika za pojavu sivog tržišta i u tom pravcu fokusirali carinske kontrole.

Međutim stižu sve glasnije kritike da država gubi bitku sa švercerima. Poslanik SDP Raško Konjević je u ponedjeljak na skupštinskom odboru za ekonomiju ocijenio da je vraćanje akciza na cigarete kapitulacija države pred sivim tržištem, jer njene institucije nijesu u stanju da se sa njim obračunaju, a istu je konstataciju iznio i poslanik LP Andrija Popović.

U Ministarstvu finansija kažu da se samim smanjenjem akcize ne može suzbiti sivo tržište i da treba da se u borbu uključe svi raspoloživi instrumenti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nefi
Gost
Nefi

Drzava suzbija konkurenciju njihovim cinovnicima

Ve$a
Gost
Ve$a

Dje su završile ove cigarete, da mi je znati?

Vukajlo
Gost
Vukajlo

Koliko ih se onda tek prodalo. Minimim sto meleona.

Send this to a friend