Ekonomija Alternativa traži

Zatvor za privatnike koji ne prijave radnike

Ilustracija

Alternativa je tražila da se uvede zatvorska kazna za one privanike koji ne prijavljuju svoje radnike na obavezno osiguranje.

“Tražimo podršku Poreske uprave da se neprijavljivanje radnika na socijalno osiguranje podvede pod krivično djelo, koje bi bilo kažnjeno od tri do 24 mjeseca zatvora za poslodavce kojima Inspekcija rada utvrdi nepoštovanje Zakona o radu koji ih obavezuje da radnika prijave na obavezno osiguranje (zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti). Mi predlažemo da se za takve poslodavce odredi zatvorska kazna od tri do 24 mjeseca jer smatramo da je to pravedno, s obzirom na štetu koju takvi poslodavci prave ukupnom društvu”, navode oni.

Prema procjenama Alternative, svake godine se na ovaj način pronevjeri od 120 do 150 miliona eura.

“Takođe, nesavjesni poslodavci koji ne plaćaju doprinose uništavaju one savjesne koji plaćaju svoje obaveze u cjelini! Zbog toga na tržištu preživljavaju nečasni i pokvareni”, kazali su u Alternativi.

47

avatar
1000
27
20
0
 
34
Nemavezenenad mneBudimo realniMa, dajAnimus
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nemaveze
Gost
Nemaveze

Taman treba tako. Samo ovo da od srijede nema pusenjea u zatvorenim prostorijama to je odlično. Da je neko mucnuo glavom i izracunao koliko je manje para uveo bi ovaj zakon 01.09.2019.

Animus
Gost
Animus

Sve majstori iz Bosne. Srbije, Albanije, Makedonije…tesko da ces nac radnika iz CG.

KADA
Gost
KADA

OVO JE GLUPOST NEVIDJENA . DJE SU DO SADA BILI OVI IZ ALTENATIVE DOK SE LAPALO SAKOM I KAPOM ,MALI JE TO GUBITAK ZA DRZAVU,KAZNE SU VISE NEGO DOVOLJNE , OVO JE KRETENSKA INICIJATIVA ,

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Hahahaha…pa morai bi praviti ZiKS na 4 opštine…a okle jeftinije ovako.

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Domaceg radnika ni za’spas ne mozes nac.. stalranca da prijavis milion papira ti treba.. sad kad podju svi u njemacku nece bit ni radnika ni firmi..

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Има домаћих радника али неће да раде за сићу код гуликожа. Плати радника и дај му услове за рад па ћеш их имат довољно. До тад подметни леђа и вуци краљу.

Ma, daj
Gost
Ma, daj

Budim: Nemaš pojma. Pomoćnom radniku na gradilištu plata je oko 800 eura, majstoru 1200. Ako je to sića, onda izvini.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

На ком градилишту? Да ли иде свих 800 преко банке? Колико је радно вријеме за тих 800€? Пусти се прича. Сви обећавају једно, а буде друго(не сви али већина). И знам шта причам јер сам пробао рад на грађевини и добро знам како то иде.

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Po kojem ti je to ustavu alternativo..

Zex
Gost
Zex

A dje

Surova realnost
Gost
Surova realnost

A koji prijavljuju minimalac, a daju na ruke???
Nikad se neće iskorijeniti taj problem! Neće jer ne želite i ne umijete inspekcije! I dostaje foliranja za radi evropskih institucija u Crnoj Gori

Podrška
Gost
Podrška

Taman da malo počinemo od svega. Unaprijed hvala. Privatnik.

Delboj
Gost
Delboj

Tacno. I od posla. Svi doma.

Privatnik
Gost
Privatnik

Delboj: Iz tvojih usta u božje uši.

Iz Mail
Gost
Iz Mail

A ko je ta Alternativa,i cemu je alternativna?
Ko se tu pita,dje radite vi iz Alternative?

Ivana
Gost
Ivana

Pa to onda znaci da ce na slobodi biti 10 odsto poslodavaca, u svakom drugom preduzecu sam radila na crno.
Jer ako cemo tako, onda ce biti zatvoreno 90 odsto firmi u drzavi.
Dje bi onda sa toliko zatvorenika u ziks-u.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ако си у свакој другој фирми радила на црно то је 50, а не 90% . А и да их све затворе није штете. Ко не може плаћат порез и раднике не треба ни да држи фирму. Просто и једноставно.

Ivan
Gost
Ivan

Ne sprdajte se. Ču zatvor za neprijavljivanje radnika. Samo treba inspekcija da pooštri kontrole i to je to

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Затвор, него што. Непријављивањем радника поткрадаш и радника и државу. Не волим САД али код њих је неплаћање пореза и напад на полицајца највећи злочин.

Delboj
Gost
Delboj

Svako da se prijavi. Ali na minimum. Za punu platu nema uslova ni 90 odsto preduzeca u Crnu Goru. Ovi uhljebljeni iz NVO sto zive na grbacu preduzetnik neka probaju sami da privredjuju pa neka vide kako je placati drzavi minimum 90 odsto od kompletne zarade, kad se sve takse, odluke i razni priprezi saberu. Od istih para oni uzimaju… Više »

Kolumbo
Gost
Kolumbo

Vjerujem da bi svi najsretniji bili kad bi moglo da se radi sve po propisima. Ubijedjen sam da je potrebnije napraviti atmosferu za poslovanje. Većina to radi iz čiste nužde, jer drugačije ne mogu da opstanu. Npr. nema nikakvih subvencija za proizvodjače, isto tako i za izvoz. Iako je deficit 2,5 MILIJARDI na godišnjem nivou!!!? Sva nam se privreda svela… Više »

freeMNE
Gost
freeMNE

Ovi što imaju po 40-45 god. (osim ovih na budžetu) nemaju ni 10god staža većina…

Ivana
Gost
Ivana

Tacno.
A Tek nas mladje kako je krenulo penzija ne ceka.

Send this to a friend