Ekonomija

Zbog rasta cijena penzioneri ostali bez jedne penzije

Ilustracija

Standard penzionera je značajno opao u posljednjih šest godina. Cijene su u tom periodu porasle 9,3 odsto, a penzije samo 1,43 procenta. Kupovna moć penzionera je opala za 7,87 odsto, odnosno 22,3 eura mjesečno ili 267 eura godišnje, ako se ovaj procenat obračuna na prosječnu penziju.

“Penzioneri ne mogu da uzmu ljekove na recept jer ih nema, pa su prinuđeni da ih kupuju. a dobro znamo da jedva imaju i da se prehrane. Penzioneru koji ima penziju od 69 eura lijek košta 90 eura, što je sramno”, kazao je predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije Momo Joksimović.

“Stopa inflacije je u posljednjih šest godina porasla skoro sedam puta više u odnosnu na rast penzija, pa je kupovna moć najstarije populacije opala za 7,87 odsto. Inflacija, koja predstavlja porast opšteg nivoa cijena, je u poslednjih šest godina porasla za 9,3 odsto, dok je rast penzija u istom periodu iznosio 1,43 odsto. To znači da je rast cijena bio za 7,87 odsto veći od rasta penzija, na osnovu čega se da zaključiti da je kupovna moć penzionera opala za 7,87 odsto”, pokazuje analiza Fideliti konsaltinga.

Prosječna penzija u prošloj godini je iznosila 283 eura. Kada se to pomnoži sa 7,87 odsto, dobija se cifra od 22,3 eura mjesečno, odnosno 267 eura godišnje. Za taj iznos, koji je gotovo koliko jedna penzija, je opala kupovna moć penzionera.

“Na kraju prošle godine je broj korisnika prava fonda penzijskog i invalidskog iznosio 129.729. Kada se broj penzionera pomnoži sa 267 eura, dobija se cifra od 34,65 miliona eura, koliko ukupno iznosi pad kupovne moći korisnika prava fonda PIO. Prema slobodnoj procjeni, ako rast potrošnje iznosi 40 miliona eura, tada BDP raste za jedan procenat. Dakle, možemo reći da bi rast BDP-a bio veći za gotovo jedan odsto ako bi penzije rasle u istom iznosu kako rastu i cijene, odnosno inflacija”,  naveli su iz Fideliti konsaltinga.

Predsjednik partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Momo Joksimović je komentarišući ove podatke kazao da je PIR razočarana i nezadovoljna odnosom koji Vlada, Skupština, Fond PIO i Ministarstvo rada i socijalnog staranja ima prema penzionerima.

“O penzionerima niko ne vodi računa. Skočile su plate u Vladi, ministarstvima i Skupštini, dok su na drugoj strani glavni segmenti društva, poput zdravstva i prosvjete, dovedeni na mizerne grane, a da ne govorimo o penzionerima. Penzioneri Crne Gore su na poslednjem mjestu u Evropi kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti”, naveo je Joksimović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mojsije
Gost
Mojsije

Vaša briga je lažna. Partija bez podrške i pokušaj manipulacije.

Ćotek
Gost
Ćotek

Za stabilnost i napredak! Glasali ste, dobili što ste htjeli!

alo
Gost
alo

U Japanu su se stariji od 60 godina dobrovoljno javljali da saniraju nuklearke. Kod nas stariji od 60-te svi izlaze na izbore i svojim glasovima sahranise bar jos 2 mladje generacije

Pjer
Gost
Pjer

I rade bogomi na mnoga mjesta a mladi mars na biro

Pjer
Gost
Pjer

Milje mi vijesti nije bilo ovih dana mozda ova pobjeda Djokovica

veki
Gost
veki

penzioneri su glasači Dps samo znaju da kukaju kako im se djeca na rabotu muče za koje pare i doprinose, nemaju kad da misle

Posmatram te
Gost
Posmatram te

Što će im penzija? Treba im je trajno oduzeti i dati unucima kako bi mogli da se žene, a penzionere staviti u stanje hibernacije

Nepoznati
Gost
Nepoznati

Sve se nema da direktor fonda i presjednik penzionera milione dijele

Send this to a friend