Ekonomija

Željeznička preduzeća za doprinose duguju 8,4 miliona

ilustracija

Tri željeznička preduzeća, koja su u većinskom državnom vlasništvu, duguju za poreze i doprinose na plate 8,4 miliona eura, pokazuju podaci Poreske uprave PU. Dug Željezničkog prevoza ŽPCG, Željezničke infrastrukture ŽICG i Održavanja željezničkih voznih sredstava OŽVS se za tri mjeseca uvećao za 1,15 miliona. Jedino preduzeće koje je nekad pripadalo jedinstvenoj željeznici, a koje nema dug za poreze i doprinose na plate je Montekargo. Vlada planira da u dogledno vrijeme to preduzeće privatizuje u paru sa Lukom Bar.

Prema podacima PU, najveći dug za poreze i doprinose ima ŽPCG od 3,99 miliona. Dug je u odnosu na januar uvećan za 220 hiljada. Ova firma nije potpisala ugovor o reprogramu poreskog duga sa PU, shodno Zakonu o reprogramu koji je lani usvojen.

ŽICG je na kraju aprila dugovala 2,7 miliona. Ova firma je potpisala reprogram shodno zakonu, ali je dug tog preduzeća uvećan i to za 700 hiljada eura.

Dug OŽVS je u odnosu na januar uvećan za 200 hiljada, pa sada iznosi 1,7 miliona eura. Oni takođe nisu potpisali ugovor o reprogramu sa PU.

Shodno Zakonu o radu, poslodavac je dužan da zaposlenima uplaćuje bruto zarade, odnosno neto platu sa pripadajućim porezima i doprinosima. Prije nekoliko godina Skupštini su dostavljani predlozi zakona kojima se tražilo da neuplaćivanje doprinosa bude tretirano kao krivično djelo. Ni kada je to predlagala opozicija, ni kasnije kada je to predlagala Vlada, zakon nije podržala većina u parlamentu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
xyz
Gost
xyz

Kad se to preračuna u glasove, izio vuk magarca!

Djedov šiptar ✌
Gost
Djedov šiptar ✌

Milijana v radiš kod kineza u 21 vijek 😂😂😂😂😂

Anonimni777
Gost
Anonimni777

70% drzavnih firmi duguju za doprinose, problem je dublje prirode, tj krivca treba traziti u aktuelnoj vlasti.

Mrgud
Gost
Mrgud

Kad dodje Muhović stručnjak problem riješen.

Boli istina
Gost
Boli istina

To je dug koji je napravio Zarija Franovic dok je bio direktor….covjek je pokrao sve živo!!!!!

Dobrica
Gost
Dobrica

Presao je sa prsuta na sine i pragove

Boli istina
Gost
Boli istina

Ima li ko u ovoj CG,da uhapsi ovog franovica i da ga pita odakle mu sva imovina koju posjeduje…covjek je sada na celu Luke Bar…uzimani krade i rukama i nogama….prsute i kokoške su bile kao trening….

Ener
Gost
Ener

Reko je Zarija neće vas više dirati.

Send this to a friend