Ekonomija

Željeznički prevoz kupuje tri voza za 13 miliona

Foto: Bankar.me

Željeznički prevoz ŽPCG će ove godine sprovesti tender za nabavku tri nova elektromotorna voza vrijedna 13 miliona eura, naveo je izvršni direktor ove kompanije Predrag Popović.

“Nabavka vozova će se finansirati iz pretpristupnih fondova Evropske unije, dijelom iz kredita KFV banke i uz pomoć Vlade. Vozovi će se koristiti u lokalnom saobraćaju, a isporuka se planira naredne godine”, kazao je Popović Pobjedi.

ŽPCG je 2013. godine kupio tri elektromotorna voza španskog proizvođača CAF-a za 13,05 miliona eura, koji su obezbijeđeni od kredita EBRD.

“ŽPCG dobija sredstva iz budžeta za otplatu ovog kredita, koji se servisira u dva godišnja anuiteta po 600 hiljada eura izjavio je Popović. Naveo je da je ZpCg u prvih devet mjeseci prošle godine imala 816.783 eura gubitka, što objašnjava dijelom i nesaobraćanjem noćnog voza iz Beograda tokom većeg dijela prošle godine zbog rekonstrukcije pruge u Srbiji. Gubici po ovom osnovu iznosili su 450.000 eura. Na loš rezultat su uticali i zastoji zbog rekonstrukcije tunela Sozina i na dionici pruge Zeta-Virpazar, usljed pojave previsokog napona na kontaktnoj mreži”, kazao je izvršni direktor ŽPCG.

Sve to je, ističe, imalo za posljedicu smanjenje prihoda.

“Imajući u vidu pozitivne efekte iz četvrtog kvartala 2017. godine kao i dobijena sredstva po rebalansu budžeta, za očekivati je bolji poslovni rezultat za prošlu godinu, mada ćemo ostati u zoni negativnog”, izjavio je Popović i najavio mjere štednje koje se ogledaju u smanjenju broja zaposlenih, primjeni nove organizacione šeme, te novog akta o sistematizaciji i kolektivnog ugovora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kapetan Leši
Gost
Kapetan Leši

Sve iz kredita,ocemo li ista kupiti iz poslovanja?!

Rozaje
Gost
Rozaje

Mora da si presao u moju partiju cim te neko postavi u ZPCG.
Batali znamo se iz Lepe Kate kako si koristo prostore na koje nijesi imao pravo.
I sad primas penziju i primas platu …veliki su ti Popovicu apetiti.
Znas kad treba da promjenis partiju ,nijesi ti naivan .

Rozaje
Gost
Rozaje

Zeljeznica raspad neka kupovanja vozova ,kupite autobuse jer zadnjih 5-6 mjeseci vise su se putnici prevozili pola vozom pa onda za njih posalji autobus .
Ajde Popovicu rasceraj radnike ,ali prvo sebe makni.
Mnogo ti je brate primanja .
Treba da znas kad je dosta ,stani veliki su ti apetiti ,pare,pare…
Okoristio si se iod mnogih preduzeca ,da ti ne bude bolan previse .

Mikison
Gost
Mikison

A djece s nhima akobogda evo i ovi sto su kupljeni lise ovo do Bara i Bijeloga Polja nemaju 20 putnika?!

Sve li ti znas
Gost
Sve li ti znas

13 mil€ ??? Uhhh da nije ICE ili TGV ? Sta je to Maglev” ???

Invest BPER:🏝
Gost
Invest BPER:🏝

Čuo sam da će za 20 godina crna gora biti kao Slovenija ⚘.

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Baš je dobro i potrebno da se kupe 3 nova voza! 🚄🚅🚆🚇🚈🚉🚞
Svaka čast za ŽPCG🇲🇪👌👍🙄

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Sto se ne.kupi novi Brod..na liniji..Bar-Bari…isplatijo bi se 100%…kupicete neki polovni i stari i jedina vrata prema EU bice..po strarom obicaju…Novo je najbolje i najetinije..

lipovo
Gost
lipovo

Lijepa vijest i počnite edukaciju ,,građana,, Spuža i D.grada da znaju da to nijesu zmajevi, da se okanu kamenica

Dokoni
Gost
Dokoni

I vas sjevernjaka iz park sume zagoric

Ćotek
Gost
Ćotek

Ovo će izgleda da bude a-la Montenegro Airlines, teg na budžet. Ulagati u vozove na ovakvim prugama + narod koji kamenicama razbija iste….

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Svako namjerno unistavanje javnoga dobra treba bit krivicno djelo koje se obavezno kaznjava i zatvorom, uz naknadu stete koja ne moze zastarit.

Vax
Gost
Vax

http://www.caf.net/en/index.php Imaju zaista vrhunske vozove u ponudi!

Vax
Gost
Vax

Ovo je odlicna ideja. Bilo bi dobro kad bi se uzeli ti novi vozovi i stavili u funkciju medjunarodnih. Spanski vozovi su vrhunskog kvaliteta, ali bilo bi isto jako lijepo da se rekonstruisu zeljeznicke stanice u Podgorici i Baru, Bijelom Polju. Bilo bi lijepo kad bi nasa drzava to odradila.

Send this to a friend