Grad

Prodavnica igračaka za proslavu Svjetskog dana lutkarstva

Foto: Duško Miljanić

U Gradskom pozorištu sjutra će biti obilježen i Svjetski dan lutkarstva 21. mart. Tim povodom, u sali Dodest KIC-a „Budo Tomović“, u dva termina, u 12 i 14 sati, biće igrana nova lutkarska predstava „Prodavnica igračaka“, u režiji i adaptaciji Jaroslava Antonjuka.

Svjetski dan lutkarstva obilježava se na pozornicama širom svijeta uz čitanje poruke koju prosljeđuje UNIMA – Međunarodna mreža za razvoj lutkarstva. Poruku, koju je ove godine za praznik lutkarske umjetnosti napisala multidisciplinarna kamerunska umjetnica Werewere-Liking Gnepo, pred početak predstave pročitaće glumica Branka Femić. Slogan ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva je „Zajedno stvaramo pokret!”

„Prodavnica igračaka“ rađena je prema tekstu rumunskog autora Aleksandrua Popeskua i namijenjena je djeci starijoj od šest godina. To je priča je o djevojčici Dini koja se nađe u čarobnoj radnji u kojoj se samo naizgled biraju igračke. U toj prodavnici ne plaća se novcem, već godinama života, pa će Dinu želja za posjedovanjem novih stvari veoma brzo učiniti staricom. Ova priča najmlađoj publici razotkriva važnu istinu da materijalne stvari ne donose sreću, te da u životu veću vrijednosti imaju ljubav, prijateljstvo, osjećanja i brižnost.

„Prodavnica igračaka“ govori o vječitoj razapetosti između „biti i imati“, o potrazi za iskušenjima, glamurom i sjajem. To je i priča o snazi prijateljstva, o hrabrosti, posvećenosti i vještini donošenja mudrih odluka, ali i o odgovornosti za sopstvena djela.

Igraju: Katarina Krek, Goran Slavić, Branka Femić, Branko Ilić i Pavle Ilić/Emir Ćatović.

Reditelj Antonjuk potpisuje i songove za predstavu, a u autorskom timu su još: Eva Farkašova (scenografkinja, kostimografkinja i kreatorka lutaka), Zoran Đerić (dramaturg), Bogdan Szczepanski (kompozitor), Vladimir Slaninka (video animacija) i Davor Novak (korepetitor). Prevod teksta potpisuje Pero Mioč.

Send this to a friend