Hronika

Država prodaje jahtu oduzetu od turske kriminalne organizacije

Uprava za katastar i državnu imovinu ponudiće na prodaju jahtu „Posejdon“, koju je policija oduzela od turske kriminalne organizacije koja je švercovala migrante iz Crne Gore prema Italiji, piše Dan.

Odluka o prodaji ove jahte, čija je procijenjena vrijednost 28.500 eura, donijeta je na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Kako se navodi, Uprava za katastar i državnu imovinu dostavila je Ministarstvu finansija informaciju za prodaju plovila jahte„Posjedon“, marke ELAH 43 oznake MNE 0490, sa pratećom dokumentacijom, kako bi to plovilo procesuirali radnim tijelima Vlade na razmatranje i usvajanje.

Navodi se da je jahta oduzeta, jer je bila sredstvo za izvršenje krivičnog djela.

Uprava je angažovala i sudskog vještaka, koji je vrijednost ove jahte procijenio na 28.500 eura.

“Trajna oduzeta imovinska korist postaje državna imovina i na izvrašavanje odluka o trajno oduzetoj imovinskoj koristi primjenjuje se zakon o državnoj imovini”, navodi se u dokumentu Vlade, koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici.

Granična policija Crne Gore je 17. decembra prošle godine presrela jahtu „Posejdon” koja je plovila pod crnogorskom zastavom.

Policija je tada na jahti zatekla 41 turskog državljanina, koji su, kako je ustanovljeno istragom, platili i do 13.000 eura da se domognu italijanske obale.

Plovilom koje je predviđeno zaukrcaj devet lica, upravljao je Jildiz Ramazan (49) iz Turske, sa kojim je kao kao član posade bio i njegov sunarodnik Guler Eup (59).

Dva policijska plovila su u ranim jutarnjim satima na otvorenom moru zaustavila jedrilicu, nakon čega je utvrđeno da se na njoj nalazi više od 40 migranata.

Specijalno tužilaštvo je okrivilo tri lica zbog postojanja osnova sumnje da su izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Kriminalnom grupom koordinirala su tri lica, od kojih su dva zatečena u izvršenju krivičnog djela, dok se treće nalazi u bjekstvu i nedostupno je crnogorskim pravosudnim organima.

Osumnjičenima koji su se prilikom hapšenja nalazili za kormilom plovila pritvor je produžen za još dva mjeseca.

Policija je raspisala lokalnu potragu za KL. (46) zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. On je obezbijedio jedrilicu„Posejdon“ po ranije utvrđenom planu i predao je uhapšenima kako bi krijumčarili migrante.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
CAT
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CAT
Gost
CAT

Ukrcano 40 a može samo 9! 49 god. ih strpati u zatvor!

Send this to a friend