Hronika

Frontex pokrenuo operaciju u Crnoj Gori, cilj bolja kontrola granica

Foto: Twitter

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Frontex pokrenula je danas operaciju u Crnoj Gori, sa ciljem borbe protiv prekograničnog kriminala, švercovanja migranata, trafikinga ljudima, falsifikovanja ličnih isprava, ukradenih vozila i plovila, kao i sprečavanja šverca droge, oružja i borbe protiv terorizma.

Crna Gora je nakon Albanije druga država zapadnog Balkana gdje EU pokreće misiju za poboljšanje kontrole granica i borbe protiv ilegalnih migracija, a zatim bi mogle da slijede Srbija, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Prema navodima Frontexa, u Crnoj Gori će biti razmješteno nekoliko policijskih službenika kao vid pomoći crnogorskim graničnim organima, na granici sa Hrvatskom.

Narednih sedmica prisustvo će biti prošireno i na kontrolu pomorske granice, uključujući podršku zadacima traganja i spasavanja.

“Crna Gora i druge zemlje Zapadnog Balkana ključni su partneri EU u zaštiti naših granica i u borbi protiv prekograničnog kriminala. Zbog toga danas pokrećemo drugu operaciju u regionu”, rekao je izvršni direktor Fronteksa Fabris Ležeri.

Policijski službenici EU će sve aktivnosti sprovoditi u saradnji i uz prisustvo crnogorskih kolega.

Misija Frontexa u Crnoj Gori pokrenuta je nakon što je Savjet EU 26. maja usvojio sporazum o upravljanju granicama između Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu sa Podgoricom i sa Beogradom. Prethodno su Skupština Crne Gore i Evropski parlament usvojili sporazum o statusu između te zemlje i EU o aktivnostima Frontexa koji je stupio na snagu prvog jula.

Povećanje broja Frontexovih službenika na spoljnim granicama EU uslijedilo je zbog kontinuiranog povećanja ilegalnih prelazaka granice na takozvanoj Balkanskoj migrantskoj ruti, koja nije izgubila na značaju ni tokom pandemije koronavirusa.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
SUZILoš tajming
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
SUZI
Gost
SUZI

E imace posla

Loš tajming
Gost
Loš tajming

Đe ne dođoše prije…

Send this to a friend