Hronika

Hašiš sakrili u tankovima i potopili u 20 tona dizela

Foto: Bokanews.me

Kombinacija sakupljanja obavještajnih podataka i pažljivog monitoringa kretanja brodova u centralnom Mediteranu od strane italijanskih vlasti, dovela je do jedne od najvećih zaplijena droge u ovom regionu u posljednje vrijeme, kada je prije nekoliko dana, u vodama između Sicilije i sjeverne obale Afrike, presretnut trgovački brid “Remus” i na njemu otkriveno 20 tona hašiša.

<<<Šta je brod na kome je zaplijenjeno 20 tona hašiša mjesecima radio u Zelenici<<<

To su juče italijanskim medijima saopštili tamošnji istražni organi-Državno tužilaštvo iz Palerma koje vodi istragu što je pored ostaloga, dovela i do hapšenja 11 crnogorskih državljana koji su bili posada zaplijenjenog švercerskog broda. Italijanski istražitelji tvrde da je zaplijenjena droga bila namijenjena tržištu Zapadne i Sjeverne Evrope na koje je trebala da dođe preko Balkana, piše bokanews.me.

“Remus” je, kako su prethodno kazali iz crnogorske policije, isplovio iz luke Zelenika, i uputio se ka centralnom i zapadnom Mediteranu. Prema pouzdanim saznanjima, “Remus” je iz Zelenike u kojoj se prethodno više mjeseci nalazio formalno “u raspremi” (van operativne upotrebe), isplovio 6. juna u 18.15 časova, a našim lučkim vlastima nije prijavio destinaciju na koju se uputio. Navodno, brod je iz Crne Gore na more krenuo “per order”, što znači da je tek na moru od svog vlasnika trebalo da dobije nalog u koju sljedeću luku da uplovi.

<<<Gdje je sve bilo skriveno 20 tona hašiša<<<

Mali brod za seizmička istraživanja i opsluživanje naftnih platfiormi, potom je kako je rečeno iz crnogorske uprave policije, u Maroku ukrcao drogu koja je navodno kako tvrde policijski zvaničnici u Podgorici, trebala da bude prošvercovana do Libije, ali je to osujećeno akcijom italijanske Gvardije di finanza koja je, uz dozvolu panamskih vlasti jer “Remus” vije zastavu te države, na brod upala dok se on nalazio u međunarodnim vodama jugozapadno od Sicilije.

Prethodno su Italijani koji su konstantno pratili “Remus” patrolnim brodovima sa mora i nadgledali ga iz vazduha patrolnim avionima svoje Obalne straže i Mornarice, primijetli da se taj brod sumnjivo ponaša. Prema navodima dnevnika Giornale di Sicilia iz Palerma, posada Remusa je tokom plovidbe broda uz sjevernu obalu Afrike u više navrata namjerno isključivala brodski automatski identifikacioni transponder (AIS), vjerovatno u pokušaju da sakrije pravu poziciju i kretanje broda, a što je dodatno pojačalo sumnje italijanskih državnih službi. Kada je dobijena saglastost panamskih vlasti, pripadnici italijanske policije i Gvardije di financa upali su na Remus.

“Tu su se suočili sa veoma čudnim i sumnjivim ponašanjem zapovjednika i posade broda, koji nisu mogli da objasne svoje prethodne akcije na moru i konačnu destinaciju “Remusa”. Zbog toga, ali i prisustva više rezervoara i bačvi sa gorivom na brodu u kojima se nalazilo ukupno oko 400.000 litara dizela, italijanske vlasti su pod oružanom pratnjom, sprovele “Remus” u luku Palermo gdje je obavljena premetačina broda i pronađeno ukupno 20 tona hašiša koji na crnom tržištu vrijedi između 150 i 200 miliona eura”, piše italijanski dnevnik.

<<<Crnogorska policija spriječila krijumčarenje 20 tona hašiša, vrijednog 65 milona eura<<<

Napominju da je po podacima dostupnim italijanskim istražiteljima “Remus” plovio od španske luke Las Palmas na Kanarskim ostrvima za luku Tuzla u Turskoj, ali je prethodno trebalo da svrati u Aleksandriju u Egiptu.

Kada je “Remus” uplovio u Palermo, italijanski istražitelji su se, kako sami ističu, suočili sa jednim od najtežih slučajeva koje su do sada imali jer je po prvi put u operaciji šverca droge umjesto klasičnog teretnog broda, korišteno plovilo ovakvog tipa-namijenjeno da pruža pomoć i podršku drugim brodovima i naftnim platformama. Zbog prisustva velikog broja rezervoara i bačvi sa gorivom na brodu, vatrogascima iz Pelerma je trebalo više od 14 sati da protivpožarno obezbijede zaplijenjeni brod, a angažovana je i posebna medicinska ekipa koja je vodila računa o zdravlju istražitelja koji su bili izloženi toksičnim isparavanjima goriva. U tankovima na pramcu “Remusa”“ u koje se inače, tankuje gorivo kojim taj brod u redovnoj uipotrebi snabdijeva naftne platforme, potopljeno u preko 20 tona dizela, nađeno je ukupno preko 650 paketa hašiša, zapakovanog u najlon i jutane vreće. Pakovanja su bila pojedinačne tećine od 25 do 30 kilograma a sve zajedno, ovdje je bilo oko 20 tona te droge u 13 različitih nivoa njenog kvaliteta.

Prema navodima italijanskih medija, osim policije, Tužilaštva i Gvardije di finance te zemlje, u akciji zaplijene droge koju je švercovao “Remus”, učestvovala je i američka Agencija za borbu protiv krijumčarenja droge DEA, Europol, Pomorski operativni i analitički centar iz Lisabona u Portugalu i Policija Crne Gore.

18 Komentara na "Hašiš sakrili u tankovima i potopili u 20 tona dizela"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend