Hronika

Heroj iz Martinića druga spasio sigurne smrti

Đorđe Stojović (Foto: Dan)

Iako ima tek 13 godina, Danilovgrađanin Đorđe Stojović je već heroj. Iz nabujale Zete prije nekoliko dana spasio je sigurne smrti svog godinu mlađeg druga M. D., a potom ga i reanimirao dok dječak nije izbacio vodu koje se nagutao i počeo da diše.

Dječaci iz danilovgradskog naselja Martinići su se u četvrtak uputili na obalu Zete, da bi, kako kaže Đorđe, vidjeli kakva je voda, piše Dan.

Bez znanja roditelja, Đorđe, M. i njegova mlađa sestra otišli su do rijeke, gdje se ubrzo dječja igra umalo pretvorila u tragediju. Kako je Đorđe Ispričao u razgovoru za Dan, on je prethodno na sajli, koju kupači koriste da se prebace s jedne na drugu obalu i li da skaču u rijeku, “prešao” Zetu. Nakon njega, to je želio da uradi i njegov drug, koji inače ne zna da pliva. Po povratku ka obali, M.D. je nogama dotakao vodu i sajla se zaustavila. Kako su mu ruke bile klizave, sklizuno je sa sajle i upao u nabujalu Zetu. Nemoćan i u šoku jer je neplivač dječak je na sve načine pokušavao da se održi na površini, ali je ubrzo počeo da se davi.

Đorđe je pokušao da mu dobaci štap kako bi se uhvatio za njega i dokopao obale. Međutim, nije uspio u toj namjeri, pa je ne razmišljajući krenuo u pomoć drugaru.

“Skinuo sam majicu i brže-bolje skočio u rijeku. U trenutku kada sam doplivao do njega, on se već onesvijestio. Uhvatio sam ga ispod pazuha i izvukao na obalu pridržavajući se za drvo na samoj obali rijeke. Nijesam više imao snage, pa su mu noge ostale u rijeci”, priča Đorđe.

Đorđe je tada, kako objašnjava, započeo reanimaciju dječaka koji nije dolazio svijesti.

“Počeo sam da mu stiskam grudi, kako bi izbacio vodu. Kada mi je to pošlo za rukom i kada je konačno iskašljao vodu, otišao sam po pomoć”, prepričava on.

Uplašen i bos Đorđe je trčao par stotina metara, kroz šumu, do prve kuće. Tu je komšijama ispričao šta se desilo i oni su pozvali Hitnu pomoć.

“Komšija je krenuo sa mnom. U međuvremenu su do M. došla dva čovjeka koja su ga još više izvukla na kopno. Došla je Hitna, poveli su ga i sada je dobro. Ubrzo treba da izađe iz bolnice “, kaže Đorđe.

Đorđe objašnjava da je bio jako uplašen i da je počeo da plače.

“Kada ga je Hitna odvezla, otišao sam kući. Bilo me je strah i kako će reagovati roditelji jer sam na Zetu otišao bez njihovog znanja. Malo su vikali na mene, jer su i oni bili preplašeni, a onda su me pohvalili za to što sam učinio”, priča trinaestogodišnji dječak.

Na pitanje kako se osjeća nakon svega, Đorđe skromno kaže: “Nekako srećno jer je ostao živ”.

Objašnjavajući kako je znao na koji način da mu ukaže prvu pomoć, Đorđe navodi da je to gledao u filmovima.

“Gledao sam u raznim filmovima kako to rade, sjetio sam se i pritiskao mu grudi dok nije počeo da iskašljava vodu”, prisjeća se on.

Sjetio se i da skine majicu prije nego što je skočio u rijeku da spasava druga, jer se plašio da bi mogao da ga povuče i da tek onda budu u još goroj situaciji.

“Skinuo sam majicu jer nijesam očekivao da će se onesvijestiti. Bilo me je strah da me ne povuče za majicu i da se onda obojica udavimo. Međutim, baš kad sam došao do njega, on se onesvijestio”, objašnjava hrabri dječak.

Komentarišući da li bi u opet u sličnu avanturu otišli bez nadzora roditelja, Đorđe je kazao: “Mislim da smo naučili lekciju”.

Komšija Jovan Račić, do čije je kuće Đorđe dotrčao tražeći pomoć, ispričao je za Dan šta se zbilo toga dana.

“Dječak je dotrčao i pitao ima li koga u kući. Tražio je pomoć i ispričao da se dječak davio, da ga je izvukao na obalu, da je prodisao. Otrčali smo zajedno, koliko sam ga mogao stizati. Dječaka smo prebacili u hladovinu, a supruga je za to vrijeme zvala Hitnu. Rekao sam mu da se dobro snašao. Odgovorio mi je da je iz filmova naučio kako se ukazuje pomoć i da je zato pravovremeno odreagovao. Uspio je da ga izvuče i reanimira. Čekali smo Hitnu. Ženi sam rekao kad je došao evo ga kao iz “Čuvara plaže””, priča Račić.

74

avatar
1000
63
11
0
 
73
NaniLakiNedaLscgZamka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nani
Gost
Nani

Bravo hrabri i pametni djecace. Bog neka te cuva

Laki
Gost
Laki

Svaka ti cast momcino, ti si dika i ponos onih koji si te vaspitali i probudili u tebi ljucke vrednosti. Mali je broj onih koji bi imali toliku prisebnost, hladnokrvnost i osjecaj obaveze il pripadanja. Jos jednom kazem svaka ti cast i hodaj uzdignute glave. Sve najbolje u zivotu

Neda
Gost
Neda

Sto godina živio,presladak si,mlad,a tako veliki

Lscg
Gost
Lscg

Svaka čast VELIČINO,100 g. 👏👏👏👏👏👏

Zamka
Gost
Zamka

Bravo Djorce velikoga srca… Zivio ti nama puno ljeta i ostani tako velik…

Stara Varoš
Gost
Stara Varoš

Bravo dušo, bravo roditelji

Stara Varoš
Gost
Stara Varoš

Bravo dušo bravo roditelji!!

Stara Varoš
Gost
Stara Varoš

Bravo dušo, bravo roditelji!!!

Majka iz Nk
Gost
Majka iz Nk

Bog vas je pogledao obojicu, lako je mogla biti tragedija… Moja djeco, zivot je jedan, ne upozoravaju roditelji sto vas mrze, nego sto su svjesni opasnosti, sto vase male glavice ne mogu da shvate… Slusajte roditelje, ako nista, oni su bili u vasim godinama, razmisljali kao i vi da im nista ne moze biti, zato vas i savjetuju koje i… Više »

Lutka
Gost
Lutka

Blago majci sto te rodila, pravi primjer cojstva i junastva,,, zivio heroju, ponosimo se svi sa tobom

Istina
Gost
Istina

Svaka cast

Radosna
Gost
Radosna

Srecna je majka koja te rodila, mali junace. Ziv i zdrav bio! Ne bilo ti nesavladivih prepreka u zivotu.

Zana
Gost
Zana

Bravo,svaka čast.A u skole bi trebalo da postoji predmet Prva pomoc!

Nobelovac
Gost
Nobelovac

Postoji taj predmet

Tatjana Tanja
Gost
Tatjana Tanja

Djordje mali a veliki covjece ziv bio sto godina zajedno sa svojima, svaka te sreca u zivotu pratila 7

Realna
Gost
Realna

Ima nade za ovaj svijet,vratio si mi vjeru u ljude.
Mali a Veliki covjece!!!

Send this to a friend