Hronika Detalji optužnice protiv sedam osoba zbog zloupotrebe položaja

Ilinčić sa Marovićevom grupom imala razrađenu šemu malverzacija

Srpska državljanka Olivera Ilinčić optužena je daje sa kriminalnom grupom koju je predvodio bivši visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović prevarama i zloupotrebom službenog položaja nezakonito stekla vrijednu imovinu nadomak Svetog Stefana, koju su platili više od sedam miliona eura, ali i oštetili bužet Budve prihvatajući neispravne ponude na tenderu za izvođenje radova na području te opštine, piše u optužnici u koju je Pobjeda imala uvid.

“U periodu od novembra 2007. do decembra 2010. godine, u Budvi i Podgorici, Olivera Ilinčić, Stevica Dragović, Katarina Pekić, Novka Baćević, Milo Klisić, Marko Vujović, Vesna Blagojević i firma “Properti investments”, udružili su se u kriminalnu organizaciju, koju je formirao osuđeni Svetozar Marović. Članovi te grupe pored osuđenog Dragana Marovića, Miodraga Samardžića, Dragoljuba Milovanovića, Branislava Savića, pravnog lica “Gugi komerc”, postali su Ilinčić, Dragović, Pekić, Baćević, Klisić, Vujović, Blagojević i firma “Properti investments””, navodi se u optužnici.

Prema stavu istražitelja, kriminalna organizacija je formirana radi sticanja nezakonite dobiti i moći, a njeno djelovanje je planirano na duže vrijeme, uz primjenu tačno određenih pravila.

Prema navodima istražitelja, Ilinčić je prihvatila da osnuje preduzeće u Crnoj Gori i da se ta firma zadužuje kod banaka i tako dobijenim novcem kupuje nekretnine, a okrivljeni Baćović, Klisić, Vujović i Blagojević prihvatilii su da suprotno interesima opštine Budva i protivpravnim iskorišćavanjem svojih službenih ovlašćenja, donose odluke o izboru najboljeg ponuđača za izvođenje radova u Budvi i da prihvataju neispravne ponude na tenderima.

“Odluke su bile u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama, a okrivljena Pekić je kao izvršni direktor preduzeća Properti investments prihvatila da zaključuje kupoprodajne ugovore”, pojašnjeno je u optužnici.

Takođe, kako se navodi u optužnici, početkom 2007. pa sve do kraja 2008. u Podgorici i Budvi, okrivljena Ilinčić, Dragović i Pekić i kompanija Properti investments, pribavili su protivpravnu imovinsku korist veću od 30.000 eura, lažnim prikazivanjem činjenica druge dovodeći u zabludu.

“Okrivljena Ilinčić, postupajući po uputstvima Svetozara Marovića u toku 2007. godine, angažovala je Jelenu Stojović da u njeno ime i za njen račun na teritoriji Crne Gore osnuje preduzeće. Stojović je postavila za izvršnog direktora Katarinu Pekić, a nakon toga je Svetozar Marović u cilju realizacije kriminalnog plana vrbovao Stevicu Dragovića koji je sa umišljajem pomagao u izvršenju krivičnog djela prevara, pa je na traženje Svetozara Marovića i okrivljene Ilinčić pronalazio prodavce nepokretosti na teritoriji opštine Budva o čemu je obavještavao Ilinčić. Tako je Ilinčić 10. aprila 2007. naložila da izvršni direktor “Properti investments”, okrivljena Pekić, zaključi ugovore o kreditima i kupoprodaji zemljišta, iako je znala da će biti vraćeni na prevarni način. Ugovore je potpisala, a potom ovjerila pred Osnovnim sudom u Cetinju i o kupoprodaji zemljišta od 21.382 metra kvadratna u vrijednosti od 7.483.700 eura na Svetom Stefanu, dok su istovremeno Svetozar Marović i Ilinčić dali uputstva Stevici Dragoviću da pregovara o kupoprodaji”, piše u optužnici.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
roko
Gost
roko

sada bi sudstvo trebalo da pokaze svoje pravo lice ida ove kriminalce kazni ali da se ne pogadja sa njima ko na pijaci

Lipovo
Gost
Lipovo

Sve visse mi je jasno zassto sam glasao za samostalnu i nezavisnu CG. Za ovoliko kriminala , kojega je i za Ameriku mnogo, i da mi sin sa fak. diplomom cheka posao vecc skoro 6 godina i ima joss neizvjesniju budućnost.

Bitno
Gost
Bitno

Sve je to lijepo ispričano. Ali, kako misle da vrate ukradene pare? To je jedino važno u cijeloj toj priči, 100 miliona je ukradeno od građana Crne Gore.

Ufff
Gost
Ufff

Treba im sve oduzet…to bi im bila najveca kazna

Velimir
Gost
Velimir

Samo Sveta me dirajte!
Jeli prvi ili drugi,zaboravih onu cuvenu”misao”?!

Jadranka Jonska
Gost
Jadranka Jonska

Pitam se da li su tada planirali i dvije zgrade na Trecem putu u Dobroti.Mozda Dragan zna nesto o tome…..

Tehno
Gost
Tehno

Dje je Sveto?

Goga
Gost
Goga

Bilo je toga mlogo prije 2007….koliko hoćeš.

Send this to a friend