Hronika

Istraga o poslovanju Atlas grupe: Sumnjive višemilionske transakcije Global karbona

Duško Knežević

Dosadašnja hapšenja bivših i sadašnjih službenika Atlas banke i Invest banke Montenegro, kao i naređenje specijalne državne tužiteljke da se uhapsi prvi čovjek Atlas grupe, u okvuiru koje posluju ove dvije banke, Duško Knežević, vezana su za transakcije kompanije Global karbon u periodu od 2008. do 2010. godine. Global karbon je još jedna Kneževićeva firma, čiji je osnivač IBM.

<<<Tužilaštvo naredilo hapšenje Duška Kneževića<<<

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević naredila je juče hapšenje Duška Kneževića, troje njegovih sadašnjih i bivših saradnika. Knežević, međutim, nije priveden u Specijalno tužilaštvo jer je već petnaestak dana u Londonu, dok je  B.B, Đ.Đ. i M.N. nakon višesatnog saslušanja određen pritvor do 72 sata.

<<<Službenici Invest banke Montenegro određen pritvor do 72 sata<<<

Advokat Zoran Piperović, zastupnik Duška Kneževića, kazao je da ne zna što se njegovom branjeniku stavlja na teret, ali je potvrdio da ga je vlasnik Atlas grupe kontaktirao juče ujutro.

“Tačno je da me je gospodin Knežević kontaktirao telefonom, ne rekavši mi gdje se nalazi, a ja zbog pristojnosti nisam pitao gdje”, je rekao je Piperović Pobjedi i dodao da su se dogovorili da mu dostavi punomćje u elektronskoj formi, o čemu je telefonski obavijestio specijalnu tužiteljku Lidiju Vukčević.

Punomoćje mu, kako je objasnio advokat Piperović, treba da bi prisustvovao saslušanjima Kneževićevih saradnika.

Zastupnik Đ. Đ., advokat Lazar Aković, izjavio za Pobjedu da je njegov branjenik zadržan 72 sata nakon saslušanja kod tužiteljke Lidije Vukčević, zbog mogućeg uticaja na svjedoke. Aković je kazao da je Đ.Đ. izjavio da se ne osjeća krivim i najavio je podnošenje žalbe na odluku o pritvoru.

Prema saznanjima Pobjede, ova hapšenja su vezana za transakcije kompanije Global karbon u periodu od 2008. do 2010. godine. Global karbon je još jedna Kneževićeva firma, čiji je osnivač Invest banka Montenegro.

Sumnja se da je novac sa računa IBM-a prebacivan na račun Global karbona, a odatle na račune kompanija čiji su izvršni direktori i ovlašćena lica radila u drugim Kneževićevim kompanijama. Potom se novac prebacivao dalje, ali se nije vraćao banci.

Kako je Pobjedi nezvanično rečeno, sumnja se da se radi o višemilionskim iznosima, a tačne cifre bi trebalo da pokaže vještačenje.

Iz Atlas grupe juče nije bilo reakcija na ova privođenja i zahtjev za hapšenjem predsjednika. Iz kompanije koja radi PR za Kneževića je rečeno da bi moglo da se pojavi saopštenje, što se nije desilo.

Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo je ranije, zbog nelegalnog pribavljanja više od pola milijarde eura, krivične prijave protiv 174 osoba i firmi, a među osumnjičenima je i šest bivših i sadašnjih službenika Atlas banke.

Centralna banka je uvela privremene mjere u Atlas i IBM banku 7. decembra ove godine. Privremene mjere su uvedene zbog velikog broja kredita koji se nisu vraćali, kao i zbog toga što banka nije prodavala nekretnine koje je uzela u fiduciju za te kredite.

Osim toga, likvidnost Atlas banke je bila poljuljana jer je po pravosnažnoj sudskoj presudi platila 12,5 miliona eura kompaniji Kaspia, koliko je Knežević dugovao toj kompaniji, a kojoj je u to ime izdata bankarska garancija. Kako Knežević nije banci vratio taj novac, njena je likvidnost pala ispod propisanog nivoa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mmmmmmmmm
Gost
mmmmmmmmm

nek zatvore i raspali hotel Princess. Dje im je sad direktor M.N.?

tu-iz-kvarta
Gost
tu-iz-kvarta

Samo nešto čitam komentare i vidim kolko je ustvari glup naš narod. Svaki drugi komentar, Piperović brani mafiju, Piperović brani kriminalce. S obzirom da je advokat da neće da brani pekare i konduktere. I sva životna filozofija se ljudima svodi da pljunu na Piperovića. Zapitajte se malo vi što pljujete, može li bit da vam je mentalni sklop tolko jednostavan… Više »

Anonimus
Gost
Anonimus

Zasto smo zluradi prema ljudima?Svi kao da se radujemo svakom hapsenju ,a mozda medju ovim uhapsenim ima i nevinih.Polako neka sud i tuzilac rade svoj posao kao u svakom normalnom a ne zluradom drustvu!

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Piperovic je mafia ..

Pele
Gost
Pele

Samo da vidimo oće li Žugić raditi svoj posao do kraja. Sad treba suspendovati saglasnost na imenovanje Đurđića za glavnog izvršnog u Universal Capital, do okončanja postupka.
Tako makar Zakon nalaže.

Wilkins
Gost
Wilkins

ČUDO jedno ! Krivično djelo između 2008. i 2010. NALOG za hapšenje tek sad, ajde dobro, tek se sad otkrilo i reagovalo, ALI zašto nalog za hapšenje baš sad, a znaju da je u Londonu. Što ne sačekaše sa nalogom dok se ne vrati. Sad ćemo ga viđet kad i Sveta. NALOZI se uvijek izdaju kad su krimosi van države… Više »

Gajo
Gost
Gajo

Zato sto se nije nista ni otkrilo. Evo vidjeces.

Sonja
Gost
Sonja

Koji arogantni tip

Esme
Gost
Esme

Sad ce dulence u bg,na liposukciju .ajde jadan banja!svetozar i dulence haraju beton halom hahah

Leopold I
Gost
Leopold I

Imalo bi da se hapsi do ujutro kad bi krenuli. Neće biti da nema još lopurda mnogo većeg ranga u miloj nam CG?

Stiže naplata@
Gost

Smeškaš li se jutros ka na ovoj slici,aa Dule legendo

Pravi Rambo
Gost
Pravi Rambo

svako ce od njih izvuc deblji kraj osim gazde … tako je to , ali samo u ovu banana republic

Montesprdnja
Gost
Montesprdnja

Ništa dok se ne uhapsi mozak, šofer!

Sonja
Gost
Sonja

Bando jedna

Realno
Gost
Realno

E sad ko ce da plati te vise višemilionski gubici??
Pamela anderson 😛

Ufff
Gost
Ufff

Treba i Pamelu privest i zadrżat

Send this to a friend