Hronika

Jokić: Koga država štiti, našu djecu ili naslinike?

Bojana Jokić

Predsjednica LGBT Foruma Progresa Bojana Jokić poručila je da osjeća moralnu obavezu da građane Crne Gore podsjeti da je juče komunalni policajac, dakle službeno lice, osumljičen za obljubu djeteta. Ona poručuje da se procjenjuje da se tek oko 10 odsto slučajeva seksulanog zločina otkrije.

“Kao roditelj osjećam još veću potrebu da zaštitim svoju djecu i djecu svih nas od potencijalnih opasnosti i neadekvatnih odgovora sistema na obljubu djece, pa želim da vas upoznam sa sljedećim činjenicama. Procjenjuje se da se tek oko 10 odsto slučajeva seksualnog zlostavljanja otkrije, a još manji postotak biva procesuiran i zlostavljači osuđeni. Mnogi slučajevi ostaju neotkriveni, češće kada je počinitelj djetetu poznat, dok je stopa otkrivanja veća u slučajevima u kojima je počinitelj osoba nepoznata djetetu i zlostavljanje se dogodilo jednom ili samo nekoliko puta”, navodi Jokić.

Međutim, istraživanja ukazuju da je gotovo 80 odsto seksualnog zlostavljanja djece počinjeno unutar porodice te da je zlostavljački odnos dugotrajan i ima tendenciju biti postupno sve nasilniji.

Takođe, istraživanja odraslih pokazuju da većina njih nikada nije razotkrila sopstveno iskustvo seksualnog zlostavljanja u djetinjstvu.

“Podsjetimo se da je sudija bjelopoljskog Višeg suda Ivan Adamović osudio Z.S. (65) iz mjesta Velika kod Plava na osam godina zatvora zbog izvršenja krivičnog djela obljuba nad djetetom, kako navodi Dan. Prema optužnici, u mjestu Čakor, Z.S. je upotrebom sile prinudio na obljubu trinaestogodišnju djevojčicu. Nakon toga, neutvrđenog dana u julu i avgustu, ponovo je izvršio obljubu nad oštećenom. Dakle, i kada je u pitanju višestruka obljuba djece kaznena politika ostaje blaga”, navodi Jokić.

Ona pita koga država ovdje štiti, žrtve (našu djecu) ili nasilnike.

“Analizirajući Uporednopravnu analizu prof. dr Zorana Stojanovića, proizilazi da je naše zakonsko rješenje predstavlja kompromis između najblažih i najstrožijih kaznenih politika. Međutim, kod nas se javlja problem u sudskoj praksi. Naime, prema podacima koje sam imala na raspolaganju, od 2015. godine pa do 2020, pravosnažno su osuđene 24 osobe za krivično djelo iz člana 206 KZ-a Crne Gore, Obljuba sa djetetom, od kojih na: -zatvorsku kaznu 14, pojačan nadzor od strane organa starateljstva 5, upućivanje u vaspitnu ustanovu 4, uslovnu osudu 1. Od 14 izrečenih zatvorskih kazni za krivično djelo Obljuba sa djetetom, iz člana 206 KZ-a CG, najduža izrečena kazna je kazna od 5 godina zatvora”, navodi Jokić.

Ističe da blaga kaznena politika nasilnike ne zastrašuje, već naprotiv, degradira dostojanstvo i lični integritet djeteta, uništava njegovu psihu i budućnost.

“Moramo se, kao društvo, usprotiviti lošoj kaznenoj politici, podići donju granicu za obljubu djeteta, koja je sad na minimalnih tri godine, kako bismo zaštitili one koji to još uvijek sami ne mogu – našu djecu. Budućnost jedne zemlje leži u rukama njene djece, izborimo se za budućnost Crne Gore”, zaključuje Jokić.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
MongroCommentatorSnjeguljica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mongro
Gost
Mongro

Užas u kakvom društvu nam đeca odrastaju!

Commentator
Gost
Commentator

Seksualno i bilo kakvo drugo zlostavljanje djece treba najstrože kažnjavati. Ne znam kakvi monstrumi mogu tako nešto da urade.

Snjeguljica
Gost
Snjeguljica

Nasilnike,nasilnike…i to mnoge

Send this to a friend