Hronika

Kneževiću odložen odlazak u zatvor

Milan Knežević

Lider Demokratske narodne partije DNP i jedan od čelnika Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević neće morati u ponedjeljak, 5. marta, da se javi u Zavod za izvršenje krivičniH sankcija radi izdržavanja zatvorske kazne, saopšteno je Danu iz podgoričkog Osnovnog suda.

“Zastaće se sa izvršenjem rješenja o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne dok vještak sudu ne dostavi nalaz o medicinskoj dokumentaciji okrivljenog. Potom će rješenje po zahtjevu Milana Kneževića biti donijeto u roku od tri dana”, navedeno je iz Osnovnog suda u Podgorici.

Kako su pojasnili, nema određenog zakonskog roka do kada vještak treba da dostavi izjašnjenje o medicinskoj dokumentaciji, ali praksa pokazuje da to ne traje duže od nedjelju dana.

Milan Knežević je prošle sedmice preko svog advokata uputio zahtjev predsjedniku Osnovnog suda u Podgorici u kojem traži odlaganje zatvorske kazne koju treba da počne da izdržava 5. marta.

Viši sud u Podgorici je krajem januara ove godine preinačio presudu Milanu Kneževiću zbog napada na službeno lice i osudio ga na četiri mjeseca zatvora, umanjivši mu kaznu za tri mjeseca.

Knežević je pred Osnovnim sudom 18. oktobra prošle godine osuđen na sedam mjeseci zatvora jer je, prema optužnici, 17. oktobra2015. fizički nasrnuo na policajca Miljana Markovića ispred Skupštine.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović proslijedio je Ministarstvu pravde molbu za pomilovanje Milana Kneževića.

Vujanović je to uradio na molbu Udruženja književnika Crne Gore, Instituta za srpsku kulturu i Društva srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine, koji su se zajedničkim dopisom obratili predsjedniku države i ministru pravde Zoranu Pažinu, od kojih traže pomilovanje Kneževića ili da zatvorska kazna koja mu je izrečena bude zamijenjena uslovnom.

Vujanović je podsjetio da, shodno Zakonu o pomilovanju, molbu za pomilovanje može podnijeti osućeno lice, njegov bračni drug, srodnik po krvi u prvoj liniji, usvojilac, usvojenik, brat, sestra, hranilac ili lice sa kojim osuđeno lice živi u vanbračnoj zajednici.

Send this to a friend