Hronika

Kućni zatvor državu koštao 230.000 eura

Ilustracija

Ministarstvo pravde je od početka godine obezbijedilo 41 električnu narukvicu, tzv. nanogicu, namijenjenu osuđenim licima koji kaznu zatvora izdržavaju kod kuće. U ovom trenutku 65 lica je završilo sa izvršenjem kazne zatvora u prostorijama u kojima osuđeni stanuje, saopšteno je za Dan iz Ministarstva pravde.

Do sada su najčešće lica koja su na ovaj način odslužila kaznu osuđena zbog krivičnog djela krađa, nedavanje izdržavanja, nasilničko ponašanje, laka tjelesna povreda, ugrožavanje javnog saobraćaja, nedozvoljeno držanje oružja, ugrožavanje sigurnosti, teška tjelesna povreda.

Uslov da neko dobije “privilegiju” da zatvorsku kaznu izdržava u kućnom pritvoru je upravo ono što propisuje Krivični zakonik u članu 36a, da ako učiniocu krivičnog djela izrekne kaznu zatvora do šest mjeseci, sud može istovremeno odrediti da će se ova kazna izvršiti tako što će je osuđeni izdržavati u prostorijama u kojima stanuje ukoliko se s obzirom na ličnost učinioca, njegov raniji život, njegovo držanje poslije učinjenog djela, stepen krivice i druge okolnosti pod kojima je djelo učinio, može očekivati da će se i na taj način ostvariti svrha kažnjavanja.

Iz Ministarstva pravde zvanično je Danu saopšteno da su nanogice preko kojih se prati kretanje osuđenika, krajem prošle godine obezbijeđene iz donacija Ambasade SAD, u vrijednosti od oko 250.000 dolara i 230.000 eura iz budžeta Crne Gore.

Boravak ovih lica u kući ili eventualni izlazak, kako iz ministarstva objašnjavaju, kontrolišu njihovi službenici, a mogućnosti za zloupotrebu su, kažu, svedene na minimum.

“U Ministarstvu pravde je centralni monitoring sistem i sve promjene koje se dešavaju, a da nijesu u skladu sa individualnim programom izvršenja kazne evidentiraju se u realnom vremenu odmah po izvršenju prekršaja”, objašnjavaju iz ministarstva.

Prostorije u kojima stanuje, osuđeni može napustiti, između ostalog, zbog pružanja medicinske pomoći osuđenom ili članu njegovog domaćinstva, ako je za pružanje medicinske pomoći neophodno napuštanje prostorija; redovnog odlaska na posao; pohađanja nastave tokom redovnog školovanja; odlaska na polaganje ispita; svog vjenčanja ili smrti bliskog lica…

Osuđeni ima pravo da boravi jedan sat dnevno van prostorija u kojima stanuje, ali će ako se desi da bez odobrenja napusti kuću ili stan snositi posljedice.

Iz ovog resora naglašavaju da osoba koja je osuđena za krivično djelo protiv braka i porodice, a koja živi sa oštećenim u zajednici, ne može kaznu zatvora služiti u istoj kući.

Cijena ovog “dragocjenog nakita” nije zanemarljiva. Jedan set nanogice i stacionarne jedinice košta dvije i po hiljada eura. Međutim, uzimajući u obzir da jedan zatvorenički dan košta od 26 do 28 eura, računica kaže da se kućni zatvor isplati.

1 Komentar na "Kućni zatvor državu koštao 230.000 eura"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend