Hronika Nema finansijskih sredstava

Na postavljanje kamera za kontrolu brzine još će se čekati

Pored saobraćajnih patrola koje svakodnevno po crnogorskim drumovima zaustavljaju nesavjesne vozače, Uprava policije će na 73 lokacije u državi postaviti stacionarne sisteme za mjerenje brzine kretanja vozila. Iako se o ovoj ideji priča već gotovo tri godine, do njene realizacije ne dolazi jer nema novca u budžetu.

Naime, amandman SDP-a na prijedlog zakona o rebalansu budžeta kojim bi se obezbijedila sredstva za kupovinu stacionarnih radarskih sistema po drugi put je, na sjednici krajem jula, odbijen.

“Nevjerovatno je da su poslanici i pored javnih obećanja članova Odbora za bezbjednost iskazanih tokom rasprava o stanju bezbjednosti saobraćaja da su neophodna ulaganja u opremu saobraćajne policije odbili naš prijedlog. Predloženi iznos od 2.2 miliona smo smatrali neophodnom investicijom u bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, pogotovo zato što se kupovina stacionarnih radarskih sistema planirala i prije nekoliko godina. Izdvajanje ovog novca išlo bi na teret tekuće budžetske rezerve”, kazao je Raško Konjević, zamjenik predsjednika SDP-a i poslanik u Skupštini Crne Gore.

Stacionarni radarski sistemi bi se prioritetno postavili u područjima i mjestima na kojima su česte saobraćajne nezgode.

“Njihova neophodnost na žalost potvrdila se i ovih dana kada smo samo za 24 sata imali preko 20 saobraćajnih nezgoda nažalost i sa smrtnim ishodima”, ukazuje Konjević.

Podsjeća da je Crna Gora jedina zemlja regiona koja nema sistem stacionarnih radara koji višestruko pomaže saobraćajnoj policiji u kontroli saobraćaja posebno tokom turističke sezone.

“Na ovaj način se značajno povećava sigurnost odgovornih učesnika u saobraćaju, dok se vrši dodatno sankcionisanje bahatih vozača koji svojim ponašanjem ugrožavaju živote i imovinu građana”, istakao je on.

Uvođenjem ovih sistema bi se smanjila potreba i za prisustvom većeg broja saobraćajnih policajaca, čime bi se u kratkom periodu izvršile uštede u budžetu potrebne za ovu investiciju.

“Nažalost i pored obećanja koja traju već tri godine i javno date riječi poslanika vladajuće većine tokom rasprave o Izvještaju o bezbjednosti u saobraćaju, ovo, na mnogo načina isplativo ulaganje u bezbjednost saobraćaja se neće realizovati ni ove godine”, naveo je Konjević.

On je opomenuo predstavnike vlasti da je Crna Gora u neslavnom evropskom vrhu po broju stradalih u saobraćaju i da se kroz ovakva ulaganja štite životi građana i njihova imovina.

“Svakako ćemo identičan amandman predložiti i za par mjeseci kad na red dođe usvajanje budžeta za 2020-tu godinu uz nadu da će poslanici vladajuće koalicije pokazati više sluha za ovu veoma bitnu investiciju”, poručio je Konjević.

Kako funkcioniše radar?

Sistem koji registruje brzinu od 20 do 250 kilometara na čas bio bi postavljen u okviru kućišta, sadržao bi kameru koja radi i danju i noću, kao i čitač brzine.

Bio bi umrežen sa graničnim prelazima, tako da počinioci saobraćajnih prekršaja ne bi mogli da napuste Crnu Goru prije nego što plate kaznu.

Radari bi trebalo da snimaju vozila u prekršaju kamerama visoke rezolucije, a video-zapisi prekršaja bi se distribuirali Operativnom centru, koji bi procesuirao saobraćajne prekršaje bez prisustva saobraćajne policije.

Sistem će funkcionisati tako što će posredstvom GPS (ili neke druge brže) mreže stanje na terenu, gdje je postavljen stacionarni sistem radar, prenositi u “data centar” i tamo će se vršiti obrada prekršaja.

Upoređivaće se registarska oznaka vozila sa podacima u bazi podataka registrovanih motornih vozila.

Štampaće se fotografije lica mjesta. Ta fotografija će sadržati datum i vrijeme kad se prekršaj desio, brzinu kojom se vozilo kretalo, traku u kojoj je vozilo bilo, kao i lokaciju na kojoj se to dogodilo. Sadržaće sve podatke koje u sistemu Uprava policije ima o vlasniku, odnosno korisniku vozila. To će sve Uprava policije pakovati zajedno i slaćena kućnu adresu vlasnika, odnosno korisnika motornog vozila.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tito
Gost
Tito

Znaci prekoracis za 6 km na sat i stigne ti selfi sa polijepom kaznom. Divno. Tamo dje nema kamera opet ce da lete , dje su kamere usporice i zacarani krug se samo nastavlja… sve po nasim ledjima. Ulozis 2 meleona a vratis 22 jako brzo. Sve ce kamere same da ucine da se ne gine. Muka me fata od… Više »

samo jako
Gost
samo jako

a da se raspise neki tender

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

Molim policiju u Danilovgradu (ili botove da im prenesu) da svakodnevno šalju patrolu na potezu Mareza – Daljam- Grbe- Spuž,samo je pitanje vremena kad će neko stradati na toj dionici od par km.

gost
Gost
gost

Nece se podaci prenosit GPS-om no GPRS ili nekom brzom mrezom (sigurno nekom brzom)

Marko
Gost
Marko

Neozbilja prica. Da se hoce davno bi se postavile. Sad kao fale bas ta 2 miliona ha ha.

Miro
Gost
Miro

Zasyo se policija krije

Veronika
Gost
Veronika

Ovo treba podržati, da nam nije glava u torbu od trkča po Podgorici koji jure po 120 po centru, prolaze na crveno…

Vlado19784
Gost
Vlado19784

Policiha danas da stane u budvu na novi semafor kod opstine naplatila bi najmanje deset kazni autobusima koji se ukljucuju na bulevar a dolaze sa autobuske stanice,imaju znak zabrane za autobuse ali ga niko ne postuje,a isto tako isti policajci se parkiraju na mesto za invalide ispred doma zdravlja i tu ostane celu smenu,ih sto bi bilo para danas u… Više »

Jaon
Gost
Jaon

Može li neko drugi pa da se podijeli zarada?

Got
Gost
Got

I to treba i kamere za nadzor javnih povrsina radi povecanja bezbjednosti gradjana i imovine.

Ja sam to
Gost
Ja sam to

Ha ha saobraćajna policija pazari dnevno sigurno 10.000 ako ne pogriješim za jednu 0

Goran Pg
Gost
Goran Pg

Ovo je SDP predložila 3-4 puta, izgleda se nekome ne isplati da smanji štete na putevima. Ko zna kakav lobi ovo sprečava. Smiješne pare, a spasili bi toliko života…

Slavko
Gost
Slavko

Kamere nas nece spasiti zena koje se sminkaju i kucaju poruke dok voze, a nisu sposobne ni za trotinet, kamoli li kola…

...
Gost
...

Nisu sve zene iste…

Tivat
Gost
Tivat

Odakle pare za rade, kad daju pare za stanove funkcionera. Dosta je više pljačke naroda. Dosta

Pjer
Gost
Pjer

Ja te patrole nidje ne vidim
Jutros zena sa dvoje male djece pretece me ko munja
Ogranicenje 60 ja vozio oko 65
Prekrstih se i u sebe
Bog upomoc toj djeci
Tivatske tablice auto dvosjed
Uzas

Tomos
Gost
Tomos

Ako budete išli sa ovim naslovima kako su te stacionirane kamere preskupe, svih 73 će biti ukradene u roku od 20 dana…

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Skupstina samo treba da donese zakon,a tolike pare moze i ministarstvo da nabavi preko nekog kredita.Otplatili bi ga u roku pola godine.Nego problem je sto mi nemamo zakon koji regulise ovu oblast.Eto koliko se misli o ljudskim zivotima!!!

Onaj
Gost
Onaj

Prvo treba da se postave saobrcajni znaci sa realnim ogranicenjima. Ne postavlja se nigdje po svijetu ogranicenje na 50km na magistralnim
putu samo zbog toga sto ima jedna kuca pored. Sadasnja ogranicenja su projektovana prije 40-50 godina. Non sense je ici u skladu sa tim.

hawara
Gost
hawara

nemojte stacionarne, nece nista promijenit, neka budu mobilni i da mogu lako biti postavljeni na motoru/automobilu (kao sta rade Madjari)… isti onda svakih 2-3 dana pomjerati uzduz odredjene dionice. kad pocnu vise-stotne kazne da stizu na kucnu adrecu, bice cesanja po glavi. naravno, sistem/softver ce automatski obradjivati podatke i nece biti moguce ‘skinuti’ ili stornirati naplatu kazne. podignimo malo svijest

Bole
Gost
Bole

Ma donesite zakon protiv korupcije u kaznjavanju. Nista ne kosta, a mnogo je efikasnije. Sta znaci fiksna kamera na nekoj poziciji? Brzo ce se vidjeti dje su sve i ljudi ce lupiti po gasu cim prodju kameru. Samo je potreban zakon po kome nikome nije isplativo da “oprosti” kaznu ili da pokusa da vrati vozacku. Ogromne i novcane i zatvorske… Više »

Mark
Gost
Mark

Vi iz Mup-a ,ne da ste mogli davno zaraditi ta 2.2 miliona mego i 22 miliona € samo da sprovodite zakon i kaznjavate vozace kroz gradove.I to samo ma ovome ;neukljucivanje zmigavca prilikom prestrojavanja i skretanja,nepostovanje svjetlosne i horizontalne signalizacije,upotreba mobilnog tel.tokom voznje,nevezivanje sigurnosnog pojasa…Svi smo svjedoci da se u gradovima ovo ne sprovodi nikako.

komentator
Gost
komentator

Ko da kaznjava i da pise te kazne kad policije nidje nema

Send this to a friend