Hronika

Novac od šverca iz Napulja stigao do Camaja

Novac od šverca iz Napulja stigao do Camaja

Specijalno tužilaštvo je prethodnih dana saslušalo nekoliko svjedoka u sklopu istrage protiv kontroverznog Tuzanina Đoke Camaja i njegove kriminalne grupe osumnjičene za šverc i krijumčarenje cigareta bez akciznih markica, usled čega je budžet Crne Gore oštećen za više od 100.000 eura, piše Dan.

Time je, kako nezvanično saznajemo, privedena kraju istragau ovom slučaju, kome je tužilaštvo dalo oznaku tajnosti. Kako je Danu saopštio izvor blizak tužilaštvu, uskoro bi moglo doći i do podizanja optužnice.

Označen kao organizator ove kriminalne grupe, Camaj se sumnjiči da je vrbovao druge članove kriminalne organizacije i nabavljao cigarete bez akciznih markica.

Kako sumnjaju u tužilaštvu, on je okrivljenom Adnanu Sukoviću dao uputstva o skladištenju, čuvanju i prikrivanju cigareta bez akciznih markica, obezbjeđivao i pronalazio kupce za neocarinjene cigarete, preuzimao novac od prodatih cigareta preko zasada neidentifikovanih članova kriminalne organizacije, obezbjeđivao materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela i dogovarao preko N.D. i S. A. preuzimanje i prevoz radi dalje prodaje neocarinjenerobe cigareta na sivom tržištu Crne Gore i zemalja Evropske unije.

U rješenju Vrhovnog suda o produženju pritvora Camaju piše d a tužioci sumnjaju da je Camaj, radi realizacije kriminalnog plana, tokom 2019. godine na teritoriji Crne Gore u više navrata nabavljao, prodavao i rasturao cigarete bez akcizne markice, odnosno da je za potrebe kriminalne organizacije nabavio preko 3.000 paketa različitih vrsta ilegalnih cigareta, koje su, sledstveno kriminalnom planu i no njegovom uputstvu, okrivljeni S. A. i I.M. smjestili u magacine.

“U tim poslovima prihvatilo je da učestvuje i pravno lice Top gas d.o.o. iz Kotora, koje je, u namjeri da tom pravnom licu i kriminalnoj organizaciji pribavi protivpravnu imovinsku korist, prihvatilo da kamione čiji je vlasnik i specijalna vozila za transport prirodnog raca koriste pod maskom legalnog transporta i trgovinom prirodnog raca, za koji je pravno lice i registrovano, kako bi krijumčarili neocarinjenu robu u ograničenom prometu cigarete i istovremeno i prihvatio da izbjegava pri javljivanje i u platu poreza i drugih dažbina državi u iznosima koji prelaze 100.000 eura”, navodi se u pomenutom rješenju Vrhovnog suda.

Policija je u avgustu 2019. godine, na graničnom prelazu Ranča, u cisterni pomenute firme pronašla oko 200 paketa neocarinjenih cigareta.

Sumnjiče ga i za držanje oružja

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Camaj u svojoj porodičnoj kući u Tuzima držao veću količinu vatrenog oružja dva revolvera kolt detective special, 44 komada municije nepoznatog kalibra, revolver marke „gaser” i revolver nepoznate marke i kalibra. Osnovanost sumnje proizilazi iz mjera tajnog nadzora koje su preduzete no naredbama sudije za istragu.

Tokom pretresa njegove kuće pronađeno je i više mobilnih telefona i 33 lista papira ispisana rukom, više cjeduljica o obračunu prodaje cigareta i dugovanja pojedinih lica. Osnovana sumnja potvrđuje se na osnovu iskaza svjedoka M.D., koji je posvjedočio da je no uputstvima okrivljenog Camaja prisustvovao sastanku između jednog državljanina Hrvatske i jednog Italijana na kome se razgovaralo o kupovini i prodaji cigareta, te da je nakon sastanka koji je održan u P., opet no nalogu okrivljenog Camaja, otišao u Napulj, gdje je preuzeo 30.000 eura gotovog novca, donio ga u Crnu Goru i predao ga Camaju.

10

avatar
1000
8
2
0
 
10
117Brat nasKRivNebo SinjeKarlitoBrigante
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Brat nas
Gost
Brat nas

BIO SILUSAT

KRiv
Gost
KRiv

Sto ne dade koliko su trazili I onda te ne bi otkucali

Nebo Sinje
Gost
Nebo Sinje

Da mu Mile nije pomagao? Iz struke su.

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Slavko, sto ti znaci to ” donio je nezabisnost” kao da nas dijelis pa kazes ONI- ON. Bio ON ili ONI muslimani, katolici, pravoslavci mi to ne dijelimo na MI i ONI, jer su Albanci u Crnoj Gori toliko vjekova da su potpuno ravnopravni kao svi mi ostali za razliku od onih koji neznaju 3-4 koljeno svoje loze ali znaju… Više »

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

30 godina radi sa cigaretama ….sto bas sad ga hapse nije dao nedje koliko je trebalo

Razmisli
Gost
Razmisli

Hehehe
3000 paketa 100.000€ ostetio drzavu
Uzmite zakon o akcizama na duvanske proizvode ds vidite da ste jednu nulu zaboravili

ILIJA
Gost
ILIJA

Ne procitah nijednom ime onih njemaca sto su zakinulu budvu sa kolektorom,a sa druge strane pisete o nasim ljudima cak i ako ih uhvate sa dzointom.Koliko je ova drzava zakinula gradjane pa nikom nista.

Slavko
Gost
Slavko

Nemojte njega, donio je nezavisnost.

Real Realni
Gost
Real Realni

Slavko po tvojim konstatacijama zakljucujem da si iz Leskovca ili Backog jarkog Sela?

117
Gost
117

A sta ste vi donijeli “bivsi obavjestajcu”?

Send this to a friend