Hronika

Odbijeno jemstvo od 19.000 eura optuženom za silovanje

Ilustracija

Apelacioni sud odbio je žalbu odbrane PM. okrivljenog za silovanje na rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je kao neosnovan odbijen predlog za određivanje jemstva, pišu Dnevne novine.

Naime, branilac okrivljenog P.M. predložio je Višem sudu da njegovog branjenika puste da se brani sa slobode uz jemstvo ponuđeno kroz hipoteku na nepokretnost koja je vlasništvo babe okrivljenog prizemlje stambene zgrade površine 28 kvadrata, vrijednosti 19.600 eura.

Apelacioni sud, kao drugostepeni, odlučio je isto kao i Viši sud.

“Okrivljeni je u pritvoru od 3. jula 2018. godine, a koji pritvor mu je posljednji put produžen 22. novembra 2019.godine, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva za slučaj da se isti nađe na slobodi. Prednje imajući u vidu da je okrivljeni osnovano sumnjiv, da je izvršio krivično djelo silovanje za koje krivično djelo je propisana kazna zatvora od dvije do 10 godina, koja činjenica ga po nalaženju prvostepenog suda, ne može ostaviti ravnodušnim u smislu odazivanja na pozive od strane suda, a posebno kod činjenice, da optuženi ima rodbinu u inostranstvu, to upućuje da ima razvijene društvene veze sa licima u inostranstvu, od kojih može zatražiti i dobiti pomoć u slučaju bjekstva”, stoji između ostalog u obrazloženju.

Kako se dalje navodi, prvostepeni sud je, a nasuprot žalbenim navodima, pravilno utvrdio da nijesu ispunjeni zakonom predviđeni uslovi za puštanje okrivljenog na slobodu uz ponuđeno jemstvo.

“Naime, i po nalaženju ovog suda, razlozi zbog kojih je okrivljenom P.M. određen, a potom i produžavan pritvor, težina krivičnog djela koje mu se u konkretnom stavlja na teret izražena kroz zakonom zaprijećenu kaznu za isto, te da optuženi ima rodbinu u inostranstvu, to upućuje da ima razvijene društvene veze sa licima u inostranstvu, od kojih može zatražiti i dobiti pomoć u slučaju bjekstva, jesu okolnosti koje u svojoj ukupnosti ukazuju na opasnost od bjekstva okrivljenog, sa kojih razloga se zadržavanje istog i dalje u pritvoru javlja kao neophodno. Sljedstveno prednjem, i po nalaženju ovog suda, ponuđeno jemstvo, u konkretnom nije dovoljna garancija da ovaj okrivljeni do kraja postupka neće pobjeći, pa je prvostepeni sud pravilno postupio kada je odbio kao neosnovan predlog za određivanje jemstva branioca optuženog P.M., kako je to bliže predstavljeno u dispozitivu pobijanog rješenja”, zaključuje se u odluci Apelacionog suda.

9

avatar
1000
3
6
0
 
9
POLTRON i BOTOsobaOsaSerdar_mneAvalin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
POLTRON i BOT
Gost
POLTRON i BOT

Za silovanje jemstvo i ne objavite ime i prezime oa će kad založi babinu nekretninu opet da siluje i onda mediji nisu krivi nije to kviz nego skoro najgore krivično delo

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Мене би се да сам силовао дјевојку одрекла фамилија па чак и мати, а овоме би и стан заложили. Зато нам и јес куку јер се мало ко више ичега стиди.

Avalin
Gost
Avalin

Zato sto si podognut u normalnoj familiji, zato si i postao normalna osoba.
Mislim da silovatelji i poticu iz familija u kojima im je sve dopustano, prastano, i u kojima su mahom poremeceni odnosi.
Nijedno pravilo bez izuzetka, naravno

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

E to si u pravu. Mene ne bi poslali cigar u zatvor, a kamoli da mi dolaze u posjete. No sve iz kuce izlazi. Ovaj i njemu slicni su tako vaspitani.

gora crna
Gost
gora crna

Sta znaci rijec JEMSTVO oceli mi neko prevest …Ovo je uzas da ne razumijem svoje domovine jezik

Luseri u region
Gost
Luseri u region

A kaucija je naša riječ? Možda kad trguješ domaće pivo

Cekin
Gost
Cekin

Da si malo više išao u školu vjerovatno bi znao.

Osa
Gost
Osa

Ne znam zašto ovoliki minusi kad pita logičnu stvar !

Osoba
Gost
Osoba

Jemstvo – dati u zalog novac odnosno u ovom slucaju hipoteku nekretnine,kao garancija da osoba kojoj se sudi nece pociniti bjekstvo.

Send this to a friend