Hronika

Okončan proces protiv odbornika Demokrata po tužbi Mandića

Suđenje odborniku Demokrata u Kotoru Goranu Jovanoviću kojeg je za povredu časti i ugleda tužio vlasnik Skala radija iz tog grada Slavko Mandić, završeno je danas u Osnovnom sudu u Kotoru. Mandić od Jovanovića traži novčanu odštetu iznosu od 5.000 eura, prenosi Boka news.

Sudija Mišo Jakšić zaključio je proces i najavio da će u roku od osam dana donijeti presudu.

Sud je danas izvršio uvid u tekstove “Pink zvezde i prasci sa Farme“, “Pjesma o Leopoldu“, “Zahvalnica Štala radiju“ “Nagrada za doprinos profesionalnom novinarstvu“ od kojih je neke Jovanović, poznat po umjetničkom pseudonimu Timor Tmurni, objavio većinom na svom Fejsbuk profilu.

Ti tekstovi i pjesme, po tvrdnjama Mandića, sadrže brojne neistine i uvrede na njegov i račun Skala radija, dok Jovanović kaže da je u pitanju politička satira kojom se on već duže bavi, alegorije, metafore i druge stilske figure kojima on kao javno angažovani umjetnik, izražava svoje mišljenje o raznim negativnim pojavama u društvu.

Njegov advokat Aleksa Samardžić i danas je ponovio da se Mandić uprkos brojnim traženjima odbrane, pred sudom nije izjasnio koji su to konkretni navodi iz Jovanovićevog pisanja koji su povrijedili njegovu čast i ugled, zbog čega je njegov odštetni zahtjev i neosnovan.

“Ovdje se radi o isključivo ličnom mišljenju i stavu Jovanovića koje je on iznio na svom FB profilu, pritom imajući u vidu da je Jovanović prepoznat u crnogorskoj javnosti kao osoba koja baštini političku satiru kao vid otpora sadašnjem režimu. Smatram da on za takav stav nikako ne može imati bilo kakve reperkusije, a ponajmanje da je iznošenjem takvih stavova na bilo koji način povrijedio čast i ugled Mandića. Ustavom i zakonima Crne Gore pravo pojedinca na slobodu mišljenja i govora u potpunosti je zaštićeno i isti uslijed iznošenja svojih stavova ne može imati bilo kakve štetne posljedice, pogotovo jer je tužilac Mandić javna ličnost koja mora imati viši prag tolerancije na kritiku i iznošenje mišljenja koja se ne slažu sa njegovim stavovima“, kazao je advokat Aleksa Samardžić, tražeći odbacivanje tužbe.

Mandičev zastupnik, advokat Nikola Samardžić je istakao da je “u spisima predmeta nesporno utvrđena osnovanost tužbenog zahtjeva“ i naglasio da je “jasno da je postupanjem tuženog povrijeđena čast i ugled Mandića i da je takvo postupanje Jovanovića nastavljeno čak i tokom čitavog vođenja ovog postupka“.

Osim ovog, protiv Jovanovića se vode još dva postupka sa visokim odštenim zahtjevima po tužbama osnivača Skala radija – preduzeća Maxko Kotor i glavne i odgovorne urednice u tom mediju Dubravke Jovanović.

Vlasnik i direktor Skale i njegova najbliža saradnica, u tužbama Jovanovića terete da je svojim pisanjima, pjesničkim i kompozitorskim  radom i objavama na društvenim mrežama kao i na You Tube-u, navodnim klevetama i neistinama izvrgao ruglu Mandića i Jovanovićevu, nanio im duševne bolove, te doprinio da Skala radio navodno, izgubi na slušanosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NekoTamo
Gost
NekoTamo

Bez Gorana vidji ga kako se podbocio.

vnk
Gost
vnk

Najteže mu padne kakva pisanija koja nije u korist DPSa

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Timur,poznaticrnogorski satiričar????!!!
Ne sprdajte se ljudi.

Vatrogasac
Gost
Vatrogasac

Mandic i jovanovicka su intelektualci…on je jedva zavrsio vps sto se vidi iz njegovog razgovora…..koga oni sve nisu brljali lazima ne znam ali pogrijesio je Jovanovic sto nije predao protivtuzbu….sudija ce odbaciti tuzbu je mandic nema medicinsko lijecenje .

Nostradamus
Gost
Nostradamus

Totalno me razocarao ovaj Jovanovic pretvorili su kultni list Karampanu u politicko glasilo pa dal vas je sramota zar gradjani humoristicki list sa toliko bogatom tradicijom treba da citaju vasa politicka prepucavanja isti ste ko DPS ako ne i gori.

Skaljari
Gost
Skaljari

Toliko sam bio srecan kad se promijenila vlast u Kotoru mislio sam da ce stvari na bolje krenuti ali se nista nije uradilo za 2 i po godine sut od fjorda stoji u centru grada godinu dana, nista se ne radi zjapi livnica, rivijera, autoboka, autoremont, smetliste ispod bolnice,urc, jugopetrol. Pa treba li jos da prodje 30 godina da se… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

sve nabrojeno su betonirali maja catovic i dps….Podgorica je za sve nabrojeno zaduzena kao i za moratorijum na bilo kakvu gradnju

Vele
Gost
Vele

Kao neutralan covijek gledam iz dana u dan kako psuju vrijedjaju i omalovazavaju ovoga Mandica samo zato sto je kriticki okrenut prema ovoj Kotorskoj vlasti. Odakle vama pravo ako neko nije iste politicke orijentacije da ga sikanirate. Podrska za Mandica i Skala radio ne kazem ni da ste vi svetci ali pljuvanje i vrijedjanje na fejsbuku ovoga covijeka naostrije osudjujem.

Lidija
Gost
Lidija

Ovo što rade demokrate u Kotoru zajedno sa svojim medijima pravi je primjer PROGONA NOVINARA.
Sram ih bilo,grad ih pljuje.

Stari
Gost
Stari

Ovaj da nekoga tuzi.Svasta

cccc
Gost
cccc

5000€? Okle

Boba
Gost
Boba

Okle je znao pljuvat! Eto tako!

TihaNoc
Gost
TihaNoc

Neka no ce napravit od ovoga neko politicko sudjenje!
Kad se baljezga i laje, vrijedja… onda je ovako najbolje.. tuzbica, legne kinta… savrseno

Skaljarac
Gost
Skaljarac

mandica ne mozes pljuvati sto god kazes….koliko je on pljuvao jovanovice i njihovu pontu…

Tripo
Gost
Tripo

Samo istinu sa dokazima.
Vravo Slavko a Skali se vjeruje jer su profi.

Nadežda
Gost
Nadežda

Nema smisla napadati Mandića. On je veliki pstriota, bez ikakvog interesa. Pitajte Maju.

Bokeljka
Gost
Bokeljka

Luković,Jovanović,tj Timur demokrata,Jokić i njegova kuma,Šepelj I ostali,organizovano su se urotili protiv Skala radija najpopularnijeg u Boki. Barjači doktor,zamislite,ljekar na žalost,skrivajući se iza satire. Tri su im tužbe ljuljnuli pa neka se vidi ko I kojim sve načinima čini pritisak na slobodu medija I novinara. Posebna priča je kojim nemoralom I kakvim gnusnim uvredama,se Jovanović osokoljen vlastina u čijim redovima… Više »

Send this to a friend