Hronika

Podnijeto 87 zahtjeva za uslovni otpust

Osnovnim sudovima u Crnoj Gori podnijeto je 87 zahtjeva za uslovni otpust koji osuđenike sleduje na osnovu Zakona o amnestiji. Radi se o trenutnom stanju, a zahtjeve sprema još najmanje 150 zatvorenika. Prema saznanjima Dana, zahtjevi koje su podnijela dva lica osuđena zbog ubistva su odbijeni i trenutno se u podgoričkom Višem sudu razmatraju žalbe na te odluke.

Nekoliko zahtjeva je već usvojeno i postalo pravosnažno, a radi se o ljudima koji su bili osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog krivičnih djela ugrožavanje javnog reda i mira, ugrožavanje bezbjednosti u saobraćaju i nanošenje lakih tjelesnih povreda.

Zakon o amnestiji su 25. juna u Skupštini Crne Gore izglasali poslanici tadašnje vladajuće koalicije. Radilo se o Predlogu zakona o amnestiji lica osuđenih za krivična djela propisana zakonima Crne Gore i lica osuđenih stranom krivičnom presudom koja se izvršava u Crnoj Gori. Za zakon je glasao 41 prisutni poslanik, pri čemu niko nije bio protiv ili suzdržan. Potom se glasalo o amandmanima na ovaj zakon, koje su predložile političke partije. Na kraju je zakon izglasan u cjelini i prihvaćen je amandman da se zatvorska kazna ne smanjuje počiniocima teških ubistava.

U predlogu zakona piše da su iz amnestije izuzeta lica koja su osuđena za ratne zločine, krivična djela iz oblasti polne slobode i osuđeni za korupciju, kao i oni koji su na potjernicama. Međutim, ovim predlogom iz amnestije nisu bili izuzeti osuđeni za teška ubistva i druga teška krivična djela. Amandmani koje je predložila opozicija nisu prihvaćeni.

Skupština je 22. aprila prihvatila inicijativu Demokratske partije socijalista i Liberalne partije da se u dnevni red uvrsti i Predlog zakon o amnestiji, što je izazvalo negativne reakcije većeg dijela crnogorske javnosti.

Poslanici tadašnje vladajuće koalicije, koju je predvodio DPS, predložili su Zakon o amnestiji kojim je predviđeno umanjivanje kazni za 15 odsto osuđenima koji suu zatvoru, odnosno deset odsto onima koji još nijesu pošli na odsluženje kazne. Poslanici DPS-a, LP i manjinskih partija glasali su da se ovaj zakon uvrsti u dnevnired.

Opozicija je tada ocijenila da je Zakon o amnestiji predložen u sklopu predizborne kampanje, jer zatvorenici podržavaju DPS, i zbog građana koji su nezakonito zatvoreni zbog nepoštovanja mjera koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić kazao je ranije za Dan da bi prilikom donošenja odluke o predlogu zakona o amnestiji zakonodavac morao imati u vidu težinu krivičnih djela na koja se amnestija odnosi.

“Takođe, u obzir treba uzeti i mogućnost primjene drugih instituta krivičnog prava koji u krajnjem utiču na izrečenu presudu, poput instituta pomilovanja i uslovnog otpusta. Zalažem se za to da svako u okviru državnih organa radi svoj posao. Posao suda je da primjenjuje zakon, a Skupštine da ga donos”,  kazao je tada Savić.

Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica je izjavila da predlogu zakona o amnestiji koji je dostavljen Skupštini iz više razloga treba pristupiti sa posebnim senzibilitetom i oprezom.

“Predlog zakona o amnestiji je uvršten u dnevni red skupštinskog zasjedanja, što ne znači i da je usvojen. Nije opravdano komentarisati skupštinsku agendu i time prejudicirati aktivizam, samostalnost i nezavisnost parlamenta u odlučivanju”, navela je tada Medenica u izjavi za Dan.

Send this to a friend