Hronika

Policija provjerava imovinu 150 osoba i 22 kompanije

Ilustracija

Istražitelji provjeravaju imovinu 172 fizička i pravna lica, kako bi potvrdili ili otklonili sumnje daje ona stečena kriminalnim radnjama. Kako Pobjeda saznaje, pod lupom istražitelja je imovina 150 osoba, među kojima je i više bezbjednosno interesantnih.

Policija provjerava imovinu 13 osoba za koju se sumnja da je stečena kriminalnim radnjama, odnosno zelenaštvom. Radi se o osobama koje su uhapšene u akcijama kodnih naziva „Pirana“, „Cent“ i „Četka“. Istražitelji provjeravaju imovinu Baranina Gorana Anđelića, zvanog Makaza i njegove supruge Dragane. Oni su uhapšeni 19. novembra prošle godine u akciji „Pirana“, zbog sumnje da su pozajmljivali novac uz mjesečne kamate od osam do deset odsto.

Anđelić je poznat istražiteljima. Na njega je pucano čak devet puta.

Osim bračnog para Anđelić, policija provjerava imovinu Podgoričanina A. S. koji je uhapšen 21. decembra prošle godine u akciji „Cent“ zbog zelenaštva.

Dobro obaviješteni izvori iz bezbjednosnih službi napominju da je otvaranje brojnih finansijskih istraga, koje se vode paralelno sa krivičnim, najefikasniji način u borbi protiv kriminala, jer je upravo novac i borba za finansijsku moć motiv gotovo svih krivičnih djela

Osim finansijskih istraga protiv osoba za koje se sumnja da su se bavile zelenaštvom, istražitelji provjeravaju imovinu osam osoba za koje vjeruju da su stekli novac i nekretnine krijumčarenjem droge.

Protiv njih policija na zahtjev Višeg državnog tužilaštva sprovodi finansijske istrage u tri predmeta. Osim redovnih aktivnosti na našem terenu, crnogorska policija dobila je čak 26 zahtjeva za pružanje međunarodne pravne pomoći, pa provjerava imovinu 116 osoba i dvije kompanije.

U ovaj posao su se upustili na zahtjeve pravosudnih organa drugih država posredstvom NCB Interpola, EUROPOL-a SELEC, CARIN.

Kroz podnošenje krivične prijave, Osnovnom državnom tužilaštvu inicirano je pokretanje finansijske istrage protiv jedne osobe, dok je u tri slučaja policija prikupila podatke o imovini za tri firme i 12 osoba, od kojih je pet bezbjednosno interesantnih.

Dobro obaviješteni izvori iz bezbjednosnih službi napominju da je otvaranje brojnih finansijskih istraga, koje se vode paralelno sa krivičnim, najefikasniji način u borbi protiv krriminala, jer je upravo novac i borba za finansijsku moć motiv gotovo svih krivičnih djela.

Ukoliko istražitelji prikupe dokaze da je imovina nelegalno stečena, ona se trajno oduzima i država postaje njen vlasnik. Tako je jednom od vođa kavačkog klana, Slobodanu Kašćelanu, članu te grupe Igoru Božoviću i još trojici optuženih sud privremeno blokirao imovinu. Prethodno su inspektori provjeravali sve objekte koje su mogli da povežu sa njima i njihovim srodnicima i prijateljima.

Kada su došli do saznanja da su nekretnine stečene nelegalno, a nije bilo pokrića za njihovu višemilionsku vrijednost, sud je donio odluku da Kašćelanu oduzme čak 19 objekata.

Kašćelan je uhapšen 12. decembra prošle godine u Pragu, a 8. februara je izručen Crnoj Gori i istog dana smješten u Istražni zatvor. Potjernicu za Kašćelanom raspisao je NCB Interpol Podgorica u februaru 2017. godine zbog više teških krivičnih djela.

Protiv njega i Božovića je u toku krivični postupak.

Osim imovine kavačana, provjerava se i imovina članova suparničkog klana škaljaraca i njihovih saradnika iz Podgorice, Nikšića, Budve i Bara, protiv kojih su pokrenute istrage u Crnoj Gori i u inostranstvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pol
Gost
Pol

A malo do Niksica poci,pa otimacima Jovanovicima ocu i sinu,pa Vilotijevicima,pa …Zivjeti se ne moze od takvih!Jablan posalje poruku na viber i naplati ti i tu poruku!

Send this to a friend