Hronika

Potvrđena optužnica u slučaju Karbon

Duško Knežević (Foto: Screenshot TV Aldžazira)

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva u slučaju “Karbon”, kojom se odbjegli biznismen Duško Knežević tereti da je organizator četvoročlane kriminalne grupe koja mu je djelovanjem pribavila imovinsku korist od 1,9 miliona eura.

Osim Kneževića, ovom optužnicom terete se bivši izvršni direktor Invest banke Montenegro (IBM) Zoran Nikolić i nekadašnji član odbora direktora te banke Predrag Dašić, izvršna direktorica “Global karbona” Biljana Bašović i dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, kao što su ,,Atika land” i ,,Mogren hil”, Brankica Bašović.

Kako se navodi u aktu SDT-a, ova grupa je od 2008. do 2017. godine, po uputstvima Kneževića, u više navrata realizovala njegove odluke kojim je preko kompanije “Global karbon” oštećena Invest Montenegro banka.

Istragom je utvrđeno da je ova navodna kriminalna grupa oštetila firmu “Global karbon” za 1,9 miliona eura, a što je učinjeno tako što je Knežević davao pozajmice od milion eura koje nijesu vraćene, uz kolateralu na više od 900.000 eura za kredite povezanih kompanija.

Status svjedoka saradnika u ovom predmetu ima bivši izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić, koji je, podsjetimo, potpisao sporazum o priznanju krivice u predmetu “Kaspija”, kada je priznao da je izvršio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i da je na nagovor Kneževića potpisao bankarske garancije Atlas banke AD Podgorica na iznos 12,5 miliona eura.

Đurđić je dobio šest mjeseci kućnog zatvora uz novčanu kaznu od 2.000 eura.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
Gen. Duduk😜ImeVelimir
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gen. Duduk😜
Gost
Gen. Duduk😜

Ja sam čuo da je zapalio Australiju.

Ime
Gost
Ime

Dok je davao pare dobar je bio.
Može li CDM objaviti informaciju kada je počeo proces, i koliko je trajao?

Velimir
Gost
Velimir

Ovome izdajniku Balkans,kako je krenuo,malo ce biti tri dozivotne!
Profesor lazi,manipulacija,sverca,prevare,izdaje it’d…

Send this to a friend