Hronika

Radulović i ekipa ostaju u pritvoru, Dejan Vujović zaštićeni svjedok

Ranko Radulović (Foto: Dnevne novine)

Apelacioni sud odbio je žalbu na pritvor koju su uložili branioci Ranka Radulovića (58), Luke Radulovića (24), Stefana Radulovića (22), Darka Vickovića (38), Nikole Mandića (20), Ratka Martinovića (38), Nenada Lubure (52), Radoja Preradovića (54) i Miladina Dedovića koji se terete za stvaranje kriminalne organizacije i planiranje ubistava. Pod istragom su i za pokušaj ubistva, teško ranjavanje, više slučajeva iznude i zelenašenja.

U odluci se navodi da kako iz dokaza koji se nalaze u predmetnim spisima proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni Ranko Radulović organizator kriminalne organizacije, te da je “osnovano sumnjiv da je njegova uloga i zadatak bila da kao organizator planira izvršenje krivičnih djela, vrbuje, pridobija pripadnike, da daje naloge i uputstva pripadnicima kriminalne organizacije za izvršenje krivičnih djela, nabavlja sredstva za izvršenje krivičnih djela, oružja, vozila, te da finansira izvršenje krivičnih djela”.

Akcija Specijalnog policijskog tima počela je na osnovu operativnih podataka da se pripremaju likvidacije istaknutih policijskih i službenika ANB-a Duška Golubovića, Zorana Lazovića, Duška Koprivice i njegovog sina S. K. U proširenoj naredbi za sprovođenje istrage se navodi da je Ranko Radulović planirao da ubije i dvojicu Nikšićana sinove Milana Leza Vilotijevića, osuđenog na 20 godina zatvora zbog ubistva Slavka Radulovića, rođenog Ranka Radulovića.

Sumnja se da su svi članovi kriminalne organizacije imali unaprijed određeni zadatak ili ulogu.

Postoji osnovana sumnja da je uloga okrivljenih Luke i Stefana Radulovića bila da pružaju pomoć i podršku u izvršenju krivičnog djela kriminalne organizacije po nalogu i uputstvima organizatora, da pridobijaju druge pripadnike kriminalne organizacije, da prenose uputstva i zadatke organizatora te da pomažu u bjekstvu od policije.

Darko Vicković je imao zadatak da zajedno sa ostalim pripadnicima kriminalne organizacije prati i prikuplja podatke u vezi kretanja osoba koja su namjetavali da ubiju, njihovim navikama, vozilima te da podatke prenosi drugim članovima, odnosno pripadnicima kriminalne organizacije kao i da skriva članove kriminalne organizacije ako postoje podaci da ih traži policija.

Martinović, Labura i Preradović bili su određeni da tehnički obezbjeđuju širi i uži prostor oko kuće, kao i dvorište, na način što su pratili video nadzor instaliran na objektima organizatora kriminalne organizacije, analizirali sadržaj, odnosno sve sumnjive osobe i vozila i prenosili podatke organizatoru kriminalne organizacije koji je donosio odluke u vezi sa tim. Osumnjičeni Dedović je imao je zadatak da pridobija druge pripadnike kriminalne organizacije po nalogu i uputstvima organizatora iz tzv. “škaljarskog klana”, da prenosi uputstva organizatora pripadnicima, da pruža pomoć i podršku u izvršenju planiranih krivičnih djela. U tu svrhu ostvario je konkretnu saradnju sa okrivljenima Nikolom Mandićem, Rankom i Željkom Radulovićem i drugim pripadnicima te kriminalne organizacije. Sumnja proizilazi iz podataka prikupljenih primjenom MTN, iz zapisnika o pretresanju stanova i drugih objekata okrivljenih, pretresa mobilnih telefona, odbrana pojedinih okrivljenih, te službenih zabilješki policije.

Dejan Vujović dobio status zaštićenog svjedoka?

Svjedok saradnik Dejan Vujović uhapšen je početkom juna. Na teret su mu tada stavljena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, teško ubistvo u pokušaju, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. On je više puta saslušavan u Specijalnom državnom tužilaštvu, gdje je priznao krivična djela koja je trebalo da počini, ali je navodno odao i saradnike, kao i planove i radnje lica koja su trebala da počine krivična djela za koja on nije bio zadužen. Nakon njegovog iskaza, uslijedila je ekspresna akcija hapšenja organizovane kriminalne grupe iz Nikšića.

Mediji navode da je on sada dobio status zaštićenog svjedoka. On će zbog tog statusa imati potpunu policijsku zaštitu, obezbjeđenje najvišeg nivoa, a osim što će mu biti promijenjeno ime, prezime i drugi identifikacioni podaci, on će navodno dobiti i novu lokaciju stanovanja. S obzirom na to da postoji opasnost da Vujović bude likvidiran zbog informacija koje je ispričao, mjesto njegovog boravišta je, navodno, nekoliko puta promijenjeno.

15 Komentara na "Radulović i ekipa ostaju u pritvoru, Dejan Vujović zaštićeni svjedok"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend