Hronika

Sinđelić još nije tražio azil

Saša Sinđelić

Svjedok saradnik u predmetu pokušaj terorizma, na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, Saša Sinđelić Ministarstvu unutrašnjih poslova još nije predao zahtjev za politički azil u Crnoj Gori. Prema zakonskim propisima, zahtjev se podnosi najkasnije 15 dana od izražene namjere. Budući da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio da je Sinđelić u Crnu Goru ušao 17. juna, to znači da mu rok za predavanje zahtjeva za politički azil ističe za tri dana, piše Dan.

“Lice sa podacima iz Vašeg pitanja još uvijek nije podnijelo zahtjev za međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori, te u tom smislu ne možemo ni govoriti o okončanju postupka koji nije ni pokrenut kod ovog organa. Međutim, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, svaki stranac, nakon izražene namjere kod sektora granične policije, dužan je da podnese zahtjev za međunarodnu zaštitu ministarstvu u najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku od 15 dana od izražene namjere”, naveli su u odgovorima za Dan iz Tima za odnose s javnošću MUP-a.

Oni su objasnili proceduru za postupanje po zahtjevu za davanje političkog azila.

“Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca propisana su načela, uslovi i postupak za odobravanje međunarodne i privremene zaštite stranca koji traži međunarodnu zaštitu, prava i obaveze stranca koji traži međunarodnu zaštitu, kao i uslovi i postupak za poništenje i prestanak azila. Postupak po zahtjevu za međunarodnu zaštitu vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova. U postupku po zahtjevu za međunarodnu zaštitu utvrđuju se uslovi koji se odnose na razloge, djela i učinioce progona, odnosno ozbiljne nepravde, kao i na postojanje zaštite od progona i ozbiljne nepravde u zemlji porijekla. Razlozi progona mogu biti rasa, vjera, nacionalnost, političko mišljenje ili pripadnost određenoj društvenoj grupi. Nakon svakog sprovedenog ispitnog postupka i saslušanja o svim činjenicama i okolnostima koje su bitne za postupak odobravanja međunarodne zaštite, utvrđenihčinjenica i izvedenih dokaza donosi se od luka po zahtjevu. Krajnji rok za odlučivanje po zahtjevu je 21 mjesec od dana podnošenja zahtjeva za međunaro nu zaštitu”, saopšti li su iz MUP-a.

Nakon svjedočenjau predmetu protiv okrivljenih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine, Sinđelić je otišao u Srbiju. U Crnu Gori se vratio nakon pravosnažnosti odluke kojom je odbijen zahtjev za njegovo izručenje Hrvatskoj, koja ga potražuejradi služenja kazne od 21 godine zbog ubistva. On se prijavio službenicima Odjeljenja bezbjednosti Rožaje, tvrdeći da u Srbiji dobija ozbiljne prijetnje, da je životno ugrožen i da zbog toga traži politički azil u Crnoj Gori, kao i sastanak u Specijalnom državnom tužilaštvu. Nakon toga je smješten u Centar za azilante.

14

avatar
1000
13
1
0
 
14
PolOsazasluženoSefketNovak A
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pol
Gost
Pol

Treba ovo govedo isporuciti Hrvatskoj a oni mu zicu znaju!

Osa
Gost
Osa

Sad dosao da ucjenjuje – dajte pare ili cu sve poreci sto sam lagao !

zasluženo
Gost
zasluženo

Najnovija vijest! Sinđelić dobitnik sve tri 13. julske nagrde!

Sefket
Gost
Sefket

Dat mu boracku penziju i proglasit ga narodnim herojem.Nosilac spomenice obavezno.Uclanit ga u SUBNOR.🥳🥳🥳

Novak A
Gost
Novak A

Vodite ga u Mojkovac na kosidbu.

nindža pipun
Gost
nindža pipun

dodji na lubenicu

biba struja
Gost
biba struja

za gradonačelnika kotora prava mjera za obijače vrata preletačeviće i ostale kojima je prestalo kapati u bukaru hahaaaaa

Mrtve laži
Gost
Mrtve laži

Biće opet gost kod mene.

vesko
Gost
vesko

Na Vrela s njim,bolje i lutalice da udomimo nego njega.Ovo je sramota da mu se da da zivi u drzavu.Lisice na ruke,i ceraj

Jami
Gost
Jami

Sada jesve jednostavno.Policija trebda da ga uhapsio po tjeralici Hrvstske i isporuči toj zemlji.

Marv
Gost
Marv

Upravo to.

đak
Gost
đak

Mrze ga nastavnici!

Goran
Gost
Goran

Proganjaju ga što je Srbin u Srbiji, ima jako dobar razlog

Spin
Gost
Spin

Prvo opet u Živu istinu,pa onda možemo pričati o azilu. To je nezavisna emisija,ili što bi rekli, kultna. Doduše,voditelj drži slovo svakom koji tu naleti,osim Sinđi,koga pušta da do mile volje miri Srbe i Crnogorce.

Send this to a friend