Hronika

Supervještačenje odlučuje o krivici Mugoše

Mugoša

Da li je Miomir Mugoša kriv ili ne pokazaće supervještačenje tima stručnjaka, koje je danas naredila sutkinja Vesna Pean. Više vještaka tokom dvije godine sudskog procesa nije moglo da se usaglasi oko procjene zemljišta koje je bivši gradonačelik Podgorice prodao kompaniji Carine po cijeni od 165 eura po metru kvadratnom.

Tako se razlikuje mišljenje i nalaz vještaka građevinske i ekonomsko finansijske struke Vukašina Đuričkovića i Milenka Popovića s jedne i vještaka građevinske struke Sanje Radović s druge strane. Đuričković i Popović prigovorili su, na današnjem suđenju u Višem sudu u Podgorici, nalazu Radovićeve, u kojem se navodi  da su dvije parcele na Starom aerodromu, po metru kvadratnom vrijedjele 246 eura, odnosno 167 eura.

“Metar kvadratni predmetnih parcela 2007. godine iznosio je 246 eura. Ukupna vrijednost procjenjivanog zemljišta površine 15.205 m2 (obje parcele) dobijena je metodom direktnog poređenja na vremenski presjek 27. oktobar 2011. godine, pod okolnostima privremenog vremenskog i finansijskog ograničenja iznosila 167 eura po metru kvadratnom”, navodi se u izvještaju.

Đuričković i Popović, u svojim nalazima konstatovali su da je takvom prodajom zemljišta površine 8.047 i 7.158 metara, Mugoša kasu Glavnog grada “zakinuo” za 6.723.194,85 eura. Navodi se i da je u spornom periodu na parceli od 7.158 m2 cijena kvadrata zemlje iznosila 857,02 eura, a na parceli do nje površine 8.047 m2 cijena je bila 384 eura. Na prvoj lokaciji, dodaje se, vrijednost objekta je iznosila 38 miliona, a na drugoj 18 miliona eura.

Prema riječima Popovića, Radović je tokom procjene parcela koristila različite metode.

“Ona je za 2007. godinu koristila uporednu, a 2011. rezidualnu. Da je koristila iste metode da li bi bila ista cijena? Procjena za 2007. godine nije se mogla utvrditi osim korišćenja rezidualne metode”, kazao je Popović.

Radović je navela da se te tehnike koriste u odnosu na dostupnost podaka, na šta je Popović kazao da su isti podaci postojali 2007. i 2011. godine kao što je veličina parcele, urbanistički uslovi..

Popović je istakao da Radović nije koristila sve podatke iz dokumentacije koja se nalazila u spisima predmeta, kao što su troškovi komunalija.

“Nije tačno da nijesam koristila, sve i da je tako kao što kažete, cijena bi bila niža. Vodila sam se planskom dokumentacijom i urbanističko tehničkim uslovima”, kazala je, između ostalog Radović.

Sutkinja Vesna Pean glavni pretres odgodila je na neodređeno.

Podsjetimo, Mugoša se tereti da za zloupotrebu službenog položaja i prekoračenje granice službenog ovlašćenja, kojim djelima je, navodi se u optužnici, Glavnom gradu pričinio štetu od 6,7 miliona eura.

J.L.

 

23

avatar
1000
17
6
0
 
23
ZabjelcankaEmanonStranacMinistarstvoLipovo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emanon
Gost
Emanon

Ako moze samo informacija koliko stanova su Imali on i njegova rodbina pre no sto je postao gradonacelnik i sada? Verujem da se broj stanova uvecao za minimalno 50.

Zabjelcanka
Gost
Zabjelcanka

Pivecaj malo, sitno je to, sitno !

Stranac
Gost
Stranac

Mugi je gospodin covjek !

Ministarstvo
Gost
Ministarstvo

Sta dodje rijec “supervjestacenje”?? majko mila…prevedeno ili ti citaj: Izvucice se,
Tako kazi….

Lipovo
Gost
Lipovo

Kada predmet zastarijeva?

Botoks
Gost
Botoks

A Bazar.

Kico
Gost
Kico

Ludi bi vidio o cemu je rijec. Za pocetak, mozda, da se privede ova lutka sto ovako procjenjuje

Luča
Gost
Luča

Mugoša je institucija. Na jednu stranu on, na drugu svi ostali političari.

Titograd
Gost
Titograd

Slažem se. Po lopovluku!

Luča
Gost
Luča

Svako sudi o drugome po sebi.

Hurem
Gost
Hurem

Podgorica je bila kasaba dok nije Mugosa postao gradonacelnik.Postavio je temelje modernog grada i sad se mozemo dicit sa nasim gradom.Negovi nasljednici su samo nastavili njegovim stopama.MUGI UZ TEBE SMO.Dusmani nek crknu.

PG 081
Gost
PG 081

Jes Mugi je sagradio od 1,000,000 (citaj slovima MILIJARDU EURA) budzeta koji je imao za 12 godina a dobio od drzave… za te pare ostavio je jos vecu kasabu nego sto je nasao… eto toliko

PG 081
Gost
PG 081

* 1,000,000,000

Lord
Gost
Lord

Nije kriv

LAZO
Gost
LAZO

~Lorde~~ ako si Englez oprastamo ti ne poznajes ga a mi koji ga znamo tvrdimo da je debelo kriv i ne samo za ovu zemlju nego za mnogo stvari koje ce doci na red.

Nikola
Gost
Nikola

Nema nikakve krivice

veki
Gost
veki

ne smijete okrivit Mugošu jer ako on progovori pokenut će lavinu

Ivan
Gost
Ivan

Da vam nije bilo mugose podgorica bi bila kao prije 30 godina selendra a krave bi setale po putu

Ivan
Gost
Ivan

Da vam nije bilo mugose podgorica bi i danas bila kao prije 30 godina selendra

Mi smo
Gost
Mi smo

Radovic?

Glava kuce
Gost
Glava kuce

Navalite da ih oslobadjate dok novi ne stignu
Sad ste se sjetili da Mugi postoji..

Xenon
Gost
Xenon

Saša Matić može obavit vještačenje i da ne pogrijesi u cent

Marko
Gost
Marko

Oslobadjajuća presuda treba

Send this to a friend