Hronika

Ukinuta potjernica za jednim od vođa „škaljaraca“

Crnogorska policija ne zna gdje se nalazi Kotoranin Jovan Vukotić, koji je, prema evidencijama bezbjednosnih službi, jedan od vođa kriminalne grupe „škaljaraca“, piše Pobjeda.

Prema saznanjima ovog lista, Vukotić od kraja aprila, tačnije od dana kada je okončan sudski postupak i on oslobođen optužbi za pucnjavu u Kotoru, nije na međunarodnoj potjernici.

S obzirom da, kako je sutkinja Osnovnog suda navela u obrazloženju, „nije bilo dokaza“ da je Vukotić učestvovao u pucnjavi u kojoj je ranjen Tivćanin Dejan Deković u diskoteci „Madam Koko“, ekspresno je donijeta odluka da se njegovo ime „skine“ sa međunarodne potjernice.

Vukotiću se sudilo u odsustvu zbog učešća u pucnjavi koja se dogodila 2012. godine. Jovanov brat Igor Vukotić osuđen je na sedam mjeseci zatvora, dok je njegov sugrađanin Jovo Jovanović osuđen na godinu i dva mjeseca i produžen mu je pritvor.

Za Jovanom Vukotićem početkom februara po nalogu kotorskog Osnovnog suda raspisana je međunarodna potjernica, jer se nije odazivao na ročišta. Izvori bliski istrazi tvrde da za Jovanom Vukotićem nema međunarodne potjernice. Vukotić je ranije osuđen na tri mjeseca zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja, pa se potražuje na nacionalnom nivou.

Međutim, osim presude kojom je obavezan da odsluži tri mjeseca kazne, Vukotiću je pod istragom Osnovnog tužilaštva u Podgorici zbog sumnje da je utajio 22.800 eura poreza i doprinosa kao izvršni direktor i osnivač firme ,,V2“.

On je, kao izvršni direktor i osnivač društva „V2“ d.o.o. Podgorica, 1. aprila 2014. podnio prijedlog za pokretanje stečajnog postupka u toj firmi, da bi nekoliko dana nakon što je Privredni sud to prihvatio, njegov bliski srodnik osnovao novu firmu „V2 Multi Brand“.

Iz policije su ranije saopštili kako je utvrđeno da je po osnovu kupovine skupocjene i firmirane garderobe za butik, evidentirana ulazna faktura za firmu „V2 Multi Brand“ izdata od dobavljača „V2“ na iznos od 142.800 eura.

Vukotić je odležao tri mjeseca zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih naprava, ali ima još jednu zatvorsku kaznu od tri mjeseca. Zanimljivo je da je Jovan Vukotić dok su crnogorski istražitelji tragali za njim dobio srpsko državljanstvo.

Crnu Goru napustio je kad je počeo rat između „škaljaraca“ i „kavačana“.

Prema saznanjima našeg lista, Vukotiću su u tome pomogle bezbjednosno interesantne osobe, kako bi izbjegao da odgovara pred crnogorskim pravosudnim organima.

Za vrijeme interesovanja crnogorskih istražitelja za njegovo kretanje, on je u nekoliko navrata viđan u društvu srpskih biznismena i ljudi iz podzemlja u Novom Sadu. Zvanično, srpska policija to nikad nije saopštila kolegama iz Crne Gore, što bi moglo navesti na sumnju da ga štite određene strukture.

Ipak, tragovi ukazuju da je Vukotić u kontaktu sa članovima „škaljarskog klana“ i dobro obaviješten o dešavanjima u kriminalnim krugovima.

Send this to a friend