Hronika

Viši sud pojasnio zašto je Sinđelić uhapšen

Saša Sinđelić

Svjedok saradnik u slučaju pokušaj terorizma, na dan parlamentarnih izbora 2016. godine u Crnoj Gori, Saša Sinđelić uhapšen je u Crnoj Gori na osnovu potjernice NCB Interpol Zagreb. Crnogorska javnost ranije je obaviještena da je odlukama Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore odbijen taj zahtjev Hrvatske, pa je ostalo nejasno zašto je Sinđelić uhapšen u ovom trenutku na i to na osnovu odbijenog  zahtjeva. Nakon hapšenja logično samo se nametnulo pitanje da li je odluka promijenjena, jer policija ne može hapsiti bez sudskog naloga. Iz Višeg suda CdM-u je saopšteno da ta odluka nije promijenjena već da se radi o drugoj odluci u drukčijoj pravnoj situaciji.

<<<Uhapšen Saša Sinđelić<<<

“Rješenjem ovog suda odbijen je raniji zahtjev nadležnih organa Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića, zbog toga što se on u momentu odlučivanja nije nalazio na teritoriji Crne Gore. Ta odluka suda potvrđena je odlukom Apelacionog suda Crne Gore i samim tim je pravosnažna”, kazali su CdM-u iz Višeg suda.

<<<Sinđelić neće biti izručen Hrvatskoj<<<

Kako pojašnjavaju u međuvremenu je došlo do promjene situacije jer je Sinđelić polovinom juna prebjegao iz Srbije u Crnu Goru.

<<<Pobjegao iz Srbije: Sinđelic traži azil zbog prijetnji<<<

U Višem sudu ističu da bez obzira na raniju odluku ovog suda potjernica Interpola i dalje stoji na snazi to je samim dolaskom u Crnu Goru Sinđelić postao dostupan crnogorskim državnim organima, pa je uhapšen.

Dakle, naglašavaju da je došlo je do promjene okolnosti u odnosu na prethodno rješenje, jer se Sinđelić koji nije bio prisutan u momentu donošenja odluke naknadano pojavio.

Time su se stekli uslovi za postupanje po potjernici, pa je on uhapšen i sudija za istragu mu je nakon saslušanja odredio pritvor.

“Ponavljamo, da se radi o potpuno novoj procesnoj situaciji, jer se u prethodnoj radilo o situaciji kada u momentu odlučivanja o zahtjevu za izručenje ovo lice nije bilo prisutno i druga situacija kada je prisutno u državi koja postupa po zamolnici. Ne radi se o bilo kakvoj promeni jedne iste odluke, nego o drugoj odluci u drukčijoj pravnoj situaciji”, zaključili su u izjavi za CdM iz Višeg suda.

Crnogorksa policija uhapsila je Sašu Sinđelića po međunarodnoj potjernici Interpola Zagreb, nakon čega je on zatražio azil.

Ukoliko mu zahtjev za azil bude odobren, zakonske mogućnosti ukazuju da ne može doći do izručenja Hrvatskoj, koja ga je potraživala zbog izdržavanja dvadesetjednogodišnje kazne zatvora po tamošnjoj pravosnažnoj presudi za ubistvo i tešku krađu. Kriminolog i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Velimir Rakočević pojasnio je da ministar pravde, koji donosi konačnu odluku o izručenju lica, neće dozvoliti izručenje lica koje u našoj državi uživa pravo azila, jer je to predviđeno Konvencijom o ekstradiciji i Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći.

<<<Rakočević: Ako Sinđelić dobije azil ne mora biti izručen Hrvatskoj<<<

Međutim, današnja Pobjeda piše da po zakonu Sinđelić ne može dobiti azil.

Shodno odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, lice koje je počinilo teško krivično djelo za koje je predviđeno pet godina kazne zatvora ne može dobiti utočište.

<<<MUP potvrdio: Saša Sinđelić zatražio azil<<<

Sinđelićev zahtjev za dobijanje azila uslijedio je dan prije isteka roka od petnaest dana od ulaska na teritoriju Crne Gore.

Hrvatska potražuje Sinđelića zbog izdržavanja zatvorske kazne od 21 godinu zbog ubistva Mirka Fotisa, po presudi Županijskog suda u Vukovaru.

Sinđelić je 17. juna ušao u Crnu Goru, jer su mu, kako je tvrdio, duži vremenski period stizale prijetnje da će biti ubijen.

Aleksandra Obradović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Grerto
Gost
Grerto

Eli ono maca diskrecija iza njega?

realno
Gost
realno

A kako je Visi sud potvrdio status svjedoka saradnika covjeku osudjenom za ubistvo? Ima li iko prst obraza da pocijepa diplomu i da ostavku.

Pol
Gost
Pol

Tako nam je objasnjeno da nam tek sad nista jasno nije.Ovako je Sveto Marovic znao da nam pojasni neke stvari svojevremeno

Recepcija
Gost
Recepcija

Je li u zatvor u Hilton, kao prošli put?

Prc CG
Gost
Prc CG

A gospodo kako je (sinđelić)ušao u CG a da ga ne uhapsiti na granici a za njim je raspisana CRVENA POTJERNICA INTERPOLA?????????

Kata Luković
Gost
Kata Luković

Reče ti Katnić, na laktove i koljena je preša granicu. Dva dana su mu drače vadili.

Komšija
Gost
Komšija

Hahaha 😂

Srbo
Gost
Srbo

Ima potjernica raspisana i on nema cg državljanstvo prema tome mora biti izručen.
E sad ima on sa milivojom da sadi luk pa možda ga i ne izruče, a da takav kakav je čak je i saradnik tuzilaštva mislim dno dna

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Moze dobjti jedino azil za pse

Bokelj
Gost
Bokelj

Komedije i od ruzilastva i od drzave…..

Spojo
Gost
Spojo

Micite vise ovaj regiinalni otpad sa portala

Micko
Gost
Micko

Ovo kao da je Marovic pisao.

Marv
Gost
Marv

Kakva namestaljka … Jel neko vjeruje u ovo. Pa sve je ovo samo nastavak plana zvanog iscenirani puc …

Eto tako
Gost
Eto tako

Šta je ovdje objašnjeno??? Nema navedeno šta se novo desilo od 17. juna kada je došao, odnosno zbog čega je sad uhapšen, a ne odmah. Ovo što piše ovdje već je objavljeno više puta…

razocaran
Gost
razocaran

Ovo je sramota.Umjesto da Crna Gora,nazove dionicu Auto puta od Rozaja do Mateseva SASA SNDJELIC,a od MATESEVA do Podgorice ,Autoput Katnica,iz zahvalnosti sto spasise C.Goru,ono SINDJU salju u Hrvatski Kazamat,a Katnicu spremaju sobicu u Spuz.

Dkdk
Gost
Dkdk

SADA SAMO LAGANO TREBA DA SE ISPEGLAJU NEKE STVARI…. POLTRONI I IZDAJNICI CRNE GORE

važi
Gost
važi

Služe li u Crnoj Gori zakoni i azil da se štite osuđene ubice?

Novak A
Gost
Novak A

Oca mi j.bi ako sam ja ista razumijo ove iz viseg suda,a pravnik sam po struci?

Goran
Gost
Goran

Haha kralju ja sam sudska mušterija pa ni meni nije jasno

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Зато смо ђе смо јер си правник по струци, а ниси разумиЈо. Мада какво нам је школство и држава најмање си ти крив. Више цијеним професоре који су мени дијелили јединице шаком и капом него ове што данас дијеле добре оцјене свима.

Ognjen
Gost
Ognjen

Razumio se kaže! Dzaba su tu jedinice djelili

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Наравно да се каже разумио али овај правник убаца Ј па сам му одговорио. Намјерно сам у свом коментару написао као он и ставио велико Ј да види ђе гријеши. Мислио сам да то није компликовано за просјечног посјетиоца овог портала. Изгледа да ипак јесте. Е мој Оги!

nula
Gost
nula

Nijesi ni za jedinicu.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Хвала значи ми пуно кад ми то једна нула рече.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Oj vojvodo Sinđeliću
Srpski sine i đetiću
Ti si znao Srbina zakleti
Ako treba za istinu mreti

Vaka
Gost
Vaka

Ovo ti je dukljanski sin .

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ој војводо Синђелићу Катнићев сине из Србије равне ти си дао образ за слободу за слободу овоме изроду.

Kata Luković
Gost
Kata Luković

Greška, strašna greška! A treba za par dana da dobije 13. julsku nagrdu!

Čadjo i Suza
Gost
Čadjo i Suza

Pa uručiće mu se u ZIKSu, šta je problem?!

Peruta
Gost
Peruta

Sinđa bi bio idealan za Monstat. Sposoban je da čvrsto stoji iza fungiranih podataka. S njim bi nas lagano ubijedili da nam je prosječna plata 520 €

Send this to a friend