Hronika

Za dva dana izbilo 130 požara, građani da ne pale vatru na otvorenom

Ilustracija

Direktorat za vanredne situacije MUP-a apeluje na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru.

Na području Crne Gore prethodnih dana registrovan je veliki broj požara na otvorenom prostoru koji su prouzrokovali materijalnu štetu. Od 22. do 24. marta 2019. godine evidentirano je 130 požara na otvorenom prostoru koji su u najvećem broju slučajeva izazvali građani prilikom čišćenja svojih imanja.

“Naročito je bilo kritično na području opština Danilovgrad, Kolašin, Budva, Nikšić, kao i Glavnog grada Podgorica, što je dovelo do toga da je nekoliko požara ugrožavalo stambene objekte i druga materijalna dobra. Situacija na ugroženim područjima je zahtijevala višednevni neprestani rad pripadnika službi zaštite i spašavanja u svim jedinicama lokalne samouprave, kao i za ovaj period neočekivani angažman jedinice za gašenje požara iz vazduha Ministarstva unutrašnjih poslova – Direktorata za vanredne situacije”, napominju u MUP-u.

Navode da je angažovanje navedenih resursa na lokalnom i državnom nivou doprinijelo je sprečavanju nastanka većih materijalnih šteta, pri čemu su već utrošena određena sredstva planirana za period pojačane požarne opasnosti – ljetnji period.

“Napominjemo da će se u narednim danima osmatrati teritorija Crne Gore iz vazduha helikopterima MUP-a, kao i Vojske Crne Gore koji su opremljeni najsavremenijim uređajima za snimanje terena iz vazduha. Takođe, službenici Uprave policije će imati pojačanu aktivnost u smislu patroliranja na prostorima sa povećanim požarnim rizikom, a sve u cilju pronalaska i eventualnog procesuiranja lica koja izazivaju
požare na otvorenom prostoru, što se i dogodilo u Budvi kada je jedna osoba procesuirana zbog izazivanja opšte opasnosti”, kažu u MUP-u.

Pored toga Direktorat za vanredne situacije apeluje na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru, već da ukoliko imaju potrebe za spaljivanjem određenog otpadnog materijala o tome obavijeste službe zaštite i spašavanja u njihovim opštinama, kako bi se te aktivnosti obavile na kontrolisan i bezbjedan način.

“Takođe, molimo građane da iskoriste mogućnost prijavljivanja nastanka požara i počinilaca na broj 112 Direktorata za vanredne situacije”, zaključuju u MUP-u.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Davor
Gost
Davor

A moraju se placevi cistiti…. Kome ce prodati plac pod sumom? Svasta….
Zalosno…..

Surova realnost
Gost
Surova realnost

A što ste vi preduzeli da oni nebi palili? Da niste koga procesuirali, uhapsili, da niste zabranu dali, nekoga otkrili da je to uradio….Da niste kroz silne projekte kroz koje setate po svijetu gomila nesposobnjakovića i amatera i poslu đe ste krovna institucija, nabavilj sistem termalnog video nadzora…E zašto onda da ne pale sami mj kažite. I još mi kažite… Više »

Baba Jaga
Gost
Baba Jaga

Ove smo godine na vakat poceli.Do oktobra nidje drveta nece ostati 😢

Mrgud
Gost
Mrgud

Šta je problem sa komentarom?Zašto ne objavljujete?

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Jasno je da je i to dio borbe protiv drzave…

Musa
Gost
Musa

Treba hapsit ove ajvane sto pale imanja. Dugogodisnaj robija da se malo dozovu.

Send this to a friend