Hronika

Zabran Sudskog savjeta

tea-gorjanc.jpg
Tea Gorjanc Prelević

Sudski savjet je juče onemogućio novinara Dana da prisustvuje njegovoj sjednici zato što se prethodno nije najavio, iako takav zahtjev nigdje nije propisan. Na toj sjednici su intervjuisani kandidati za izbor na funkciju sudije Višeg suda u Podgorici (Zoran Radović, sudija Osnovnog suda u Podgorici i bivši predsjednik tog suda, i Srđan Vujović, sudija Osnovnog suda na Cetinju). Da je prisustvovao sjednici, novinar Dana bi bio jedini predstavnik javnosti, saopštila je Akcija za ljudska prava HRA.

Dan je objavio da je novinar u holu prije sjednice sreo predsjednicu Vrhovnog suda i članicu Sudskog savjeta, Vesnu Medenicu, koja je na njegovo pitanje “Mogu li mediji prisustvovati sjednici Sudskog savjeta?” odgovorila “Ne znam”. Medenica je zatim otišla, a obezbjeđenje nije dozvolilo novinaru da uđe u prostorije “za koje nema odobrenje”.

Akcija za ljudska prava (HRA) ističe da je zakonom propisano da Sudski savjet radi javno.

“Poslovnikom o radu Sudskog savjeta je propisano da je intervju sa kandidatom za sudijsku funkciju javan. Smjernicama za obavljanje intervjua Sudskog savjeta je propisano da se prilikom intervjua kandidat obavještava da je intervju javan i da se upoznaje sa prisutnom javnosti. Nigdje nije propisano da javnost mora da se najavi, tj. da traži posebnu dozvolu za prisustvo javnim sjednicama Sudskog savjeta”, navode u HRA.

Naglašavaju da je intervjuisanje kandidata za izbor sudije Višeg suda u Podgorici bio i događaj od posebnog značaja za javnost, imajući u vidu dosadašnje zloupotrebe Sudskog savjeta u pogledu sprovođenja intervjua sa kandidatima za sudije, zbog kojih su HRA, MANS i IA u petak podnijele i krivičnu prijavu protiv svih članova i članica Sudskog savjeta, i koje su istaknute u najmanje tri tužbe kojima su u poslednjih godinu dana osporeni konkursi za izbor sudija.

U HRA tvrde da je Sudski savjet prethodno u aprilu spriječio javnost da prisustvuje sjednici na kojoj su intervjuisani kandidati za sudije Vrhovnog suda i predsjednike Apelacionog suda i Viših sudova u Podgorici i Bijelom Polju, pravdajući to tehničkim nedostacima.

“Ovoga puta je javnost spriječena da prisustvuje jer se novinar, sa novinarskom iskaznicom, prethodno nije najavio, što je očigledno nezakonito, jer obaveza prethodne najave nije propisana ni jednim objavljenim propisom”, kažu u HRA.

Tea Gorjanc Prelević, izvršna direktorica HRA poručuje da nezakonitim sprječavanjem javnosti da prati njegov rad, Sudski savjet nastavlja da pokazuje da nema namjeru da poštuje propise, a da njegova Strategija za odnose sa javnošću i informisanje 2018-2020, u kojoj obećava ‘otvaranje vrata ukupnoj javnosti’ i ‘transparentnost kao integralni dio rada Sudskog savjeta’, predstavlja skup neiskrenih floskula za zavaravanje međunarodne javnosti.

“Krajnje je vrijeme da se ovaj sastav Sudskog savjeta povuče i ustupi mjesto ljudima koji će umijeti da povrate povjerenje u sudstvo”, zaključila je ona.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Šćepan majušniJa,mi,vi,oni,..
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Šćepan majušni
Gost
Šćepan majušni

“Slučajno mu nisu dozvolili oni sve rade transparentno i po slovu zakona ceo region zna da je sudstvo u srbiji i crnoj gori nezavisno i NE potkupljivo”. ,??????

Ja,mi,vi,oni,..
Gost
Ja,mi,vi,oni,..

Krajnje je vrijeme…..da povrate povjerenje u sudstvo. Tako je Tea(HRA).

Send this to a friend