Kolumne

Bijeli listići

Srđan Vukadinović

Piše,

Srđan Vukadinović, politički analitičar i sociolog

Lokalni izbori u Nikšiću, koji su odžani 12.marta 2017. godine, su u političku i izbornu strukturu crnogorskog društva donijeli i unijeli  dva nova fenomena, koji su bili nepoznati u više od dvije ipo decenije izbornom procesu, na raznim nivoima. Jedan od tih fenomena je bojkot opozicije sa čime je veoma upitan legitimitet nikšićkih izbora.

Na drugoj strani je jedan fenomen, takođe nepoznat u dosadašnjoj izbornoj crnogorskoj praksi. Tiče se tzv.bijelih listića.

Sam pojam bijeli listić je naziv za listić koji su ubacuje u izbornu kutiju i na kojem nije zaokruženo ni jedno ime ili politička grupacija, već je predat prazan ili prekrižen. Sve one buduće zainteresovane glasače koji imaju namjeru da se priključe  političkoj i izbornoj porodici bijelih listića, ipak, treba savjetovati da je puno bolje prekrižiti listić, nego ubaciti prazan. Jer, prazan može biti vrlo koristan materijal za one na glasačkim mjestima koji kontrolišu izbore, a koja nisu uvijek pokrivena predstavnicinma svih političkih stranaka. Takvima se pruža mogućnost da dobiju još po koji glas za svoju političku opciju zaokruživanjem njima dragog imena lidera ili stranke.

Tako da se sa bijelim listićima potpuno praznim i tako ubačenim u izbornu kutiju povećava lepeza mogućnosti manipulacije na izborima. Uz fantomske birače koji  glasaju na dva ili više mjesta, ili preminule i upisane u biračke spiskove, bijeli listići dodatno  usložnjavaju kontrolu i svođenje biračkih spiskova na uklanjanje svih neregularnosti.

Bijeli listići izražavaju revolt prema određenim izbornim procesima ili javno negodovanje protiv nečije politike. Njihov veći broj, a on se kreće od 10 i više posto, znači da određene glasačke grupacije koje podržavaju nekoga više ne žele da istome daju podršku. Ali, svoju podršku ne žele ni da daju nekome drugome, koji je manje zlo ili nekoj novoj „zvijezdi“ na političkom nebu koja se iznenada pojavi, a obično i brzo nestane.

Veliki broj listića u već pomenutom procentu u Srbiji 2012.godine, koji su bili odgovor na političko (ne)djelovanje tadašnjeg predsjednika Borisa Tadića, nije pomogao Tomislavu Nikoliću da pobijedi, već dotadašnjem predsjedniku Srbije da izgubi izbore. Slično je bilo i sa poslednjim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, kada je veliki broj bijelih listića u drugom krugu onemogućio Iva Josipovića da pobijedi Kolindu Grabar-Kitarović. U navedena dva slučaja, u toliko naznačenon postotku razlozi nijesu bili ni strah, ni pritisci, već  nezadovoljstvo dotadašnjom politikom Tadića, odnosno Josipovića.

Poslije nikšićkih lokalnih izbora druga stanka po izbornom rezultatu je stranka bijelih listića  koja je osvojila 2.871 glas ili 11 odsto. To je više za 550 glasova ili za skoro jednu petinu  od druge stranke u lokalnom parlamentu Socijaldemokrata (2.317).

Među razloge za pojavu ovog novog fenomena u crnogorskom izbornom toku i procesu često se navode strah i represija onih koji rade u državnim organima u Nikšiću ili u privatnim kompanijama koje su, uglavnom, u svojevrsnom dilu sa vladajućim elitama i njihivim ekspoziturama u izvršnim organima vlasti.

Svesti pojavu bijelih listića samo na strah od represije je u najmanju ruku podcjenjivanje glasača u Nikšiću. Nije sporno da je  dio glasača koji su ubacili u glasačke kutije bijele listiće bio ponukan da tako nešto uradi i u strahu od represije na radnom mjestu. Ali, i dio tih i takvih glasača je tako nešto uradio i zbog revolta na jednoj strani prema, po njihovom mišljenju, lošijih rezultata vlasti, a na drugoj  nepromišljenog poteza opozicije da bojkotuje izbore u Nikšiću. Tako da među glasačima koji su glasali sa bijelim listićen ima i onih koji su se plašili određene represije, prije svega, prema svojoj egzistenciji, ali i ima i revoltiranih pristalica i jednih i drugih političkih aktera. Jer, nezadovoljstvo se može iskazati i na taj način.  Ako se nema za koga glasati ne treba apstinirati izbore  svojim neizlaskom, nego je tu bijeli listić. Bijeli listići povećavaju izlaznost, a ne donose prevagu nikome.

Iako su na izborima u Nikšiću bijeli listići tretirani kao izraz straha oni su, očito, dobili pravo građanstva u crnogorskom izbornom procesu. A na svakim narednim i drugim izborima bijeli listići će unijeti dodatnu nesigurnost kod onih koji nijesu ispunili izborna očekivanja, a koji očekuju izlazak na glasanje određenih ciljnih grupa koje percipiraju kao „svoje pristalice“

Send this to a friend