Kolumne

Bosanski major Mihajlo: Junak umire jednom, kukavica hiljadu puta

Grob Mihajla Petrovića

Piše
Dragan Bursać

Zamislite da se Beogradskim sajmom knjiga prošeta major Mihajlo Petrović, heroj rata. Srbin iz Beograda. Zamislite da taj heroj, nasred centralne beogradske sajamske hale, raširi ruke, podigne ih u vis, kako je to znao raditi, i uzvikne:

“Dragi moji borci, ja sam major Mihajlo Petrović, Srbin, Beograđanin, oficir bivše JNA. Moj deda borio se na Solunskom frontu protiv Austro-Ugara, moj otac borio se protiv njemačkih i ustaških fašista!”

Zamislite, možete li zamisliti kako lokalnom uberSrbinu ispada pljeskavica iz ruku, dok mu se urnebes salata razlijeva po knjizi Vojislava Šešelja Izlapela rimska karakondžula Flavija Latanci, zamislite tog uberSrbina kako ushićeno gleda majora Mihajla Petrovića u maskirnoj uniformi ispred sebe. Pa taj Srbin, uberSrbin uzrastao na laži, medijskom i mentalnom daunsajzingu, baca onu pljeskavicu od 200 dindži na kanabe sa papirusnim nakupinama Dobrice Ćosića i trči ka majoru Petroviću.

Srpski heroj odistinski

Jer, taj uberSrbin je čuo i za Arkana i za Šešelja, i za Pavkovića i Lazarevića, čuo je i za štand RS-a, znanog kao štand Republike Srpske, na kojem se kao kapitalni djelo prodaje priručnik za asanaciju ubijenih u srebreničkom genocidu, znan kao Srebrenica – stvarnost i manipulacije, velim za sve je čuo uberSrbin, samo nije čuo za tog opakog, pravog, a neprskanog Srbina iz Beograda Mihajla Petrovića, za tog opasnog lika sa kohonesima kao tikve, koji stoji pred njim.

“Ne bojte se, junak umire jednom, kukavica hiljadu puta. Budite smireni, pucajte samo u živu metu, ko nema oružja, nek’ otima od neprijatelja, ili neka uzme pušku ako mu saborac pogine. U tami slušajte moj glas, nemamo radioveza, nema motorola… I zapamtite, između ovog nezaštićenog i golorukog svijeta i njih, naoružanih najboljim oružjem i mržnjom u kojoj žele da nas sve unište, noćas stojite samo vi!”

Sluša uberSrbin u nevjerici, dok mu vrućina globalnog otopljenja oktobarskog mrsi i miris i znoj.

“Pa, to je moj heroj! Taj nije ubica, bijednik, nije ratni turista i bijela tehnika – fajter poput onog Arkana, niti je iskompleskirani Hrvat koji se mora viktimizirati i inkorporirati u srBsko društvo poput ovog sveprisutnog Šešelja. A nije ni zločinački povratnik, jajara poput onog Pavkovića ili Lazarevića…”, misli se uberSrbin.

“Pa, ko je taj čovjek?!”

“Vidi, žena mu se zove Ana, sin je Aleksandar i kćerka Jelena. Opa bato, pravi Srbin, neprskan. Pa još inženjer elektrotehnike, magistar, ovaj je pravi heroj”, misli se uberSrbin na Sajmu knjiga beogradskom, posvećenom uberSrbima, dok su ostali kod kuće.

Herojskom pogibijom u legendu

“Ne, ja njegovo djelo pronaći ne mogu među ovim mojim herojima. Nema ga niti među djelima sabranim od Gorenja do Philipsa Željka Ražnatovića Arkana, nema ga niti među skribomanskim djelima sa mnogo psovki uvaženog Šešelja doktora, a nema ga niti među kvazivojnim pisanijama Pavkovićevim i Lazarevićevim. Pa ni ona knjižurina za pritiskanje kupusa, koja slavi genocid i tretira žrtve kao bošnjačke pacove za asanaciju iz Republike Sroske, ne spominje ime majora Petrovića.”

I onda se hologramska projekcija majora Petrovića raširi iznad hala beogradskih. I onda major Petrović usklikne:

“Stavljam se na raspolaganje Oružanim snagama Bosne i Hercegovine!”

I onda krene film o heroju Petroviću, majoru koji je u Travniku proveo posljednjih 17 godina života, i onda se vrte slike o junaku, dobitniku najviših ratnih priznanja Armije Bosne i Hercegovine, “Zlatnom ljiljanu”, dobitniku ordena “Zlatni grb s mačevima”…

I onda onaj “Srbin na baterije”, uberSrbin, promatra kako je Petrovićeva jedinica iz sastava JNA napustila Travnik, a on je odbio da krene sa njima. Bio je to potez zbog kojeg je mogao biti strijeljan. Bez svake sumnje. Nije prihvatio ni poziv porodice da dođe u Beograd, pa ni poziv porodice supruge Ane da preseli u Zagreb. Opet bez svake sumnje. Zajedno sa majorom Petrovićem, u srednjoj Bosni su ostali supruga Ana, sin Aleksandar i kćerka Jelena. Za samo nekoliko mjeseci borbe, srodio se sa Bošnjacima vlašičkog sela Mudrike i herojskom pogibijom otišao u legendu.

Bosanac sam postao

Ovo je major Mihajlo Petrović, heroj Bosne i Hercegovine! Ovo je njegova priča! Ovo je čovjek koji je svojim znanjem, autoritetom branio i odbranio ljude – istinsko vezivno tkivo Bosne i Hercegovine.

A ovo je njegov odistinski govor:

“Dragi moji borci, ja sam major Mihajlo Petrović, Srbin, Beograđanin, oficir bivše JNA. Moj deda borio se na Solunskom frontu protiv Austro-Ugara, moj otac borio se protiv njemačkih, ustaških i četničkih fašista, a izgleda da je došlo vrijeme da se i ja borim protiv ovih bradonja sa brda. Otac mi je pričao kakvi su bili četnici u onom ratu, a ja vam mogu odmah reći, jer sam to imao priliku vidjeti posljednjih mjeseci, da će ovi biti mnogo gori. Bosanac nisam rođenjem, ali sam postao i srcem i dušom otkako živim ovdje. Ne bojte se, junak umire jednom, kukavica hiljadu puta. Budite smireni, pucajte samo u živu metu, ko nema oružja, nek’ otima od neprijatelja ili neka uzme pušku ako mu saborac pogine. U tami slušajte moj glas, nemamo radioveza, nema motorola… I zapamtite, između ovog nezaštićenog i golorukog svijeta i njih, naoružanih najboljim oružjem i mržnjom u kojoj žele da nas sve unište, noćas stojite samo vi!”

To je govor heroja rata i junaka mira. Za one koji ne znaju, poginuo je od mine, u Jajcu, krajem oktobra 1992. godine. Prije, bit će, 27 godina.
Slava mu i veliko hvala!
Tamo mu i nije mjesto

Vidite, njegovo “djelo” i njegov lik nećete naći na promenadi srBskih ranih zločinaca koji gade Beogradski sajam knjige. Jer je Mihajlo Petrović, prije svega, Čovjek i Srbin, kakvog ovi nisu dostojni.

I može uberSrbin mirno da se vrati žvakanju pljeskavice između žvakanja Ćosića, Karadžića, Pavkovića i Lazarevića, između štanda sa sramotom od entiteta Relublika Sropska – jer tamo nema Čovjeka, čovjeka Mihajla Petrovića, majora, oficira i heroja Armije Bosne i Hercegovine, koji je svojim životom branio i odbranio ne samo Bosnu i Hercegovinu, nego i obraz i čast Srba.

Tamo u Beogradu, na takvom sajmu, njemu i nije mjesto.

Ostaju samo riječi “Zlatnog ljiljana” Mihajla:

“Ne bojte se, junak umire jednom, kukavica hiljadu puta.”

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
budvamne
Gost
budvamne

I u Srbiji žive jarani, i u BiH i u Hrvatskoj, nego je sad moderno da se ona mržnja od 90ih okrene ka Srbiji.
Neka vam je na čast…
Propaganda servira mnogo toga al uvijek ono šta ti govoriš i radiš to si ti.
Isti su svi sa Balkana, i oni dobri i oni loši.
Doviđenja prijatno

DUKLJA
Gost
DUKLJA

KADA SAM BIO MOMAK U PODGORICI SE PRIČALO”U SARAJEVO NE ŽIVE NI MUSLIMANI,NI CRNOGORCI,NI SRBI NI HRVATI U SARAJEVU ŽIVE JARANI”.

draška
Gost
draška

Tužno je što su protjerani jarani. Malo je reći tužno, bolje paše TRAGIČNO.

ROKI
Gost
ROKI

to su svi znali BiH se zvala JUGOSLAVIJA u malom ali su ideje Dobrice Cosica nad vladale a Milosevic bio oruzje u njegovim rukama

Сапијенти Сат
Gost
Сапијенти Сат

Како издајице пролазе и како ће проћи види се из приложеног.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Прво што је сваки нормалан човјек у БиХ требао да уради је да буде против иступања из Југославије јер сви виде ђе је то довело. Кад је већ кастиг почео свако паметан је БиХ напустио. Ко није могао гледао је да склони обитељ на сигурно, а са својима брани од нападача своје село. Овај лик је будалина која је од… Više »

Neka to
Gost
Neka to

Dovelo je do toga da je Srbija napravila najveći zločin na Balkanu i Genocid.Ti koji su poveli svoju familiju na sigurno su Srbi koji su došli ko Arkan da ubijaju i plačkaju u ime Srbije.Vaši pokušaji opravdavanja Genocida je toliko bolesno da se pitam ima li u vma šta ljudsko.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Najveći zločin na Balkanu i genocid je bio u Jasenovcu, a u BiH tokom rata devedesetih nije bilo genocida.

ROKI
Gost
ROKI

SVE JE BILO OKE DOK ALIJA NIJE POCEO DA MASTA O ISLAMSKOJ FILDZAN DRZAVI JER DO TADA SUSE MNOGI BORILI ZA BiH

Borko
Gost
Borko

Bursać, gledaj svoja posla, i ne jedi eto se ne jede!

Velizar
Gost
Velizar

I čiji je on sada junak? Šta njegova djeca imaju od toga što su odrasla bez oca, bez njegove podrške?

Neka to
Gost
Neka to

Znaju da neće ih niko zvati na odgovornost zbog zlih djela njihovg oca nego dobrih djela.Ima i kod Srba ljdui koji nisu vodjeni bili Slobom i Vučkom pa su razumjeli da nemoraju ubjiati nevine u ime zločinačke ideologije

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Ima Podgorica heroja a i Crna Gora, bez uvoznih tako ajte polako!

russ
Gost
russ

Da je Crnogorac bio bi izdajnik a pošto je Srbin on je za ovog jadnog kolumnistu heroj… Srbin ubije muslimana, zločinac… ubije hrvata takodje… ubije srbina, heroj… Puštite nas na miru više….

Neka to
Gost
Neka to

niko te nedira ne moraš da čitaš , i kao drugo dje su Srbi ubijali Muslimane ,Hrvate ,Albance? sigurno ne u Srbiji nego u su ih ubijali u njihovim državama,kućama dje su rodjeni i odrasli.Zato je srbin zločinac

Артур
Gost
Артур

Каква будалаштина од текста.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Zivjela Nezavisna Republika Srpska! 🇷🇸

Neka to
Gost
Neka to

Vidimo kako živi

Umoran
Gost
Umoran

Taman da malo zaboravim jučerašnjicu, stižu novi detalji. Od tada je prošlo više od četvrt vijeka. Dosta je.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Izdajnik i ništa više od toga.

Rašo
Gost
Rašo

Samo mi nije jasno šta je ovdje poučno..Čovjek ako se nije slagao sa ratom,trebao je da zbriše,a ne da ratuje protiv svojih..Ovako je samo jedan izdajnik više

ROKI
Gost
ROKI

COVIJEK NIJE SMATRO DASU CETNICI NJEGOVI JARANI A NIJE BIO JEDINI A IMA JOS DOBRI MOMAKA -JARANA KOJI SU ZIVOT DALI ZA BiH

🚜🙋‍♂️
Gost
🚜🙋‍♂️

Bravo bravo bravo!

Send this to a friend