Kolumne Četvrtak, 21.09.2023.

Budva je Prijestonica Nekulture

Dobro jutro! Juče su budvansku delegaciju iz Brisela ispratili ka iz ujaka. Zar su oni stvarno mislili da će EU prihvatiti za prijestonicu kulture grad, kome gradonačelnik u zatvoru śedi optužen za šverc kokaina. Grad čiju delegaciju predvodi podržavalac ruske agresije u Ukrajini.

Kliknite ovđe da se uključite u našu viber grupu, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Budva je prijestonica nekulture

Ovo je grad kome je oduzeto svako dostojanstvo. Oduzeli su im ga politički lideri, koji su velikom većinom birani na izborima. I nevažno je ko pripada kojoj partiji, i ko se kako izjašnjava na popisu. Izgleda da niko nije imun na iskušenja kojih je u ovom gradu previše.

Ako isključimo sezonce, turiste, ukrajinske izbjeglice i ruske izgnanike, ovo je malo mjesto. Ubr, sa njima je po populaciji drugi najveći grad u zemlji. Ipak, vlast odlučuju oni sa regulisanim prebivalištem i državljanstvom. A ti su u manjini, i glasaju za one koji ponude više. Prije petnaest godina, preko 70 procenata Budvana je glasalo za kandidata DPS na izborima, i DPS je imao apsolutnu većinu u parlamentu. Na posljednjim izborima je Milo Božović tako]e dobio apsolutnu većinu, sa nešto malo preko 50 odsto podrške.

Milo Božović je imao logistiku i podršku vrha srpske države, kao i koncerna Vijesti i Željka Ivanovića, koji je promovisao Božovića u heroja ulice, borca protiv režima. Božović, donedavno poslanik u CG parlamentu, i član Odbora a odrbanu i bezbjednost, profućkao je svu tu podršku, onda kada mu je, ako je vjerovati tužilaštvu, zafalilo keša, pa je odlučio da obrne neke pare kroz pošiljku kokaina.

Budva je grad sa mnogo talentovanih i obrazovanih ljudi. Nažalost, najbolji od nas odlaze da se vrate samo ponekad na ljetovanje. Ipak, neki se od njih vraćaju i pokušavaju da daju smisao i zajedno sa sobom izdignu ovu našu sredinu. Tako su Predrag Zenović i Petar Marković, mladi doktori nauka, dobili šansu da učine nešto i pokušali su. Jedan kao predsjednik Savjeta za kulturu, a drugi kao naš ambasador pri EU, dali su krila inicijativi da se Budva kandiduje za Evropsku prijestonicu kulture, što ovaj grad sa svojim nasljeđem može i treba da bude.

Ali, bili su naivni. Nisu mogli da predvide da će predsjednik Opštine, koji je trebao da nas uvede u EU, biti optužen za kriminal. Nisu vjerovali nekima od nas, misleći da širimo neistine. Ali, tu smo đe smo.

Nisu mogli da predvide da će se, onda kada čuju koliko je para u igri, probuditi lokalne i regionalne budžetske krvopije, koje će se na kraju pokrpiti oko plijena, koji je bio najavljen.

Mjesecima traje u Budvi rat oko para koje treba da se rasporede projektima kojima bi Budva trebala da podrži svoj status da je izabrana. Jedan dio je trebao da bude finansiran iz sredstava EU, a veći iz lokalne kase. Iz Srbije je doveden jedan ekspert, koji je pokrenuo sajt. Dobio je veliki novac za konsultantske usluge. Nakon što je došao u sukob sa lokalnim ljudima, krenule su međusobne optužbe i prijetnje, ali niko nije izlazio do kraja u javnost. Sve se završavalo ogovaranjem po kuloarima i peckanjem po nekakvim panelima.

I pored toga, cijela Budva zna za skandal oko kandidature već nekih pola godine. Zna i ćuti. Lično nisam htio da se bavim time da ne ugrozim kandidaturu. Da se ovo dešavalo tokom vlasti DPS-a, ovdje bi se sjatila sva svita opozicionih medija i istraživačkih novinara. Ali sada su svi oni na istoj strani, i svako može da radi šta hoće.

Ovaj grad tavori u neukusu i nasilništvu. Gradom vlada, ni manje, ni više, nego DF. DPS zbog tereta prošlosti ne može da do kraja iskoristi svoje opozicione kapacitete. Partneri DF-a iz Ura i Demokrata ćute jer se plaše onoga što o njemu zna DF. Demokrate su kada su pobijedili DPS bili jači od DF-a, sada se gase.

U međuvremenu smo kao grad obezglavljeni i gradom nam upravlja momak koga je DF doveo iz Mojkovca prije par godina, i koji je za vrlo brzo vrijeme stekao imovinu koju Budvani stiču generacijama.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

 

 

28

avatar
1000
20
8
0
 
27
kum ŽoržoCotaCotaBurinVozi misko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cota
Gost
Cota

Opet nisi napisao da je siva eminencija Budve (M.K.) bio upleten u finansijski plan krađe sredstava EU fonda za ovaj projekat, kao i svaki sa Opštinom i da je Europol umiješao prste optužujuću K.O.Popa da sudjeluje u tome. Zato su izgubili kandidaturu, zbog korupcije, ne zbog programa. A ovima mladima, naivnima, je obećan procenat.

Burin
Gost
Burin

Budva je odavno unisten grad. Mislim na njegov mediteranski duh. Toliko betona na jednom mjestu I zelja za brzom zaradom su tome doprinijeli. Ekipa iz df-a samo ukucava zadnje eksere…

Dedoni
Gost
Dedoni

GUČA na Moru

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Dobro je da i ne promjene ime grada kao na primjer
Amfiohijevo ili Vulinovo Na Moru,a možda Novi Biograd Na Moru.Promjenili su Kaštel u Petrovac pa što nebi i Budvu,čekajte da nekoj bistrini to pane na um.
Možda je bolje da mi ne objavite ovaj tekst,hahaha!

Ozbiljnost
Gost
Ozbiljnost

I zato Nikola Jovanović više ne postoji kao ozbiljni pravnik.

Ovako se nažalost dijele fiktivni novci među kafanskim političarima ako se pobijedi oko arbitraže wte, dok je zadatak Budvi da vrati pare državi.

Cota
Gost
Cota

On je balet studirao…odakle sad pravnik?!

Role je king
Gost
Role je king

Na samom vrhu imate kriminalca koji vodi Opstinu iz zatvora (kao u nekom krimi filmu),onda imate predsjednika so koji je dosao sa sjevera samo da bi svoj dzep napunio i dobro profitirao. Svaka manifestacija u gradu je nacionalistickog karaktera vezana za srpstvo i nista drugo. Grad nikad nije bio prljaviji. Budva ocigledno nema srece sa predsjednicima ali sve po grbaci… Više »

Micko
Gost
Micko

Ali Mojkovcanin da vodi Budvu, sprda se sa njima..

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Ti si Mile bas

Simao
Gost
Simao

Tako vam i treba Ljubo nemoj se ljutit. Izgleda ste većinski loši ljudi. Jer glasate samo zbog privilegija velika većina. I posle 20 godina takvoga glasanja nekad i evo sad 3 godine imate od Budve što imate. A ovo slobodno može copy paste i za CG da se konstatuje. Tek zdravo ga nosili sa takvima mi realni i svijesni.

Kokot
Gost
Kokot

Neka si ti ubrojao sebe u najbolje

rewq
Gost
rewq

u pravu si za budžetske parazite ali ti ih valjda i naduže i najbolje poznaješ

Milan
Gost
Milan

Taj ekspert iz Srbije nije doveden vec je sam pokrenuo kandidaturu, a to sto su neuki pokusali da je preuzmu je druga stvar. Tekst pise covek koji ne zna cinjenicno stanje.

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

Za nekulturi sto dobi Budva TITULUUU . NAROD CRNOGORSKI SE PRODA ZA POVESICU PLATA DOBISE SAJKAČE SRAM VAS BILO NARODE SAD NEK VAS GAZE .

Tivat
Gost
Tivat

“Dps ne može da dokraja u Budvi iskoristi svoje opozicione kapacitete” , e ovo ti je odlično.
Dps koji ne postoji u Budvi da iskoristi neki kapacitet

Alienware
Gost
Alienware

Cijela CG je olicenje nekulture i bahatosti…izuzeci su u zanemarljivom broju.
Dzaba se busamo, mi smo nista roba, a to pokazuje i stanje u drzavi zadnjih 25 godina.
Samo da je krasti i ne raditi.

Cetinje
Gost
Cetinje

TAKO JE !I MOBINGA NAD RADNICIMA.U SVIM HOTELIMA I RIZORTIMA.

DANA
Gost
DANA

DPS GRAD I NASLEDJE DPS POLITIKA

kum Žoržo
Gost
kum Žoržo

Ljubo, ako nisi znao, nekadašnji apsolutni gospodar Budve, osuđeni Svetozar Marović, je iz DPS. Takođe i Rajko Kuljača… a u njihovo vrijeme Budva je baš ono bila kulturno mjesto

Luka
Gost
Luka

E ,sad je dobila božjeg čovjeka koji upravlja iz zatvora.

Damjanović
Gost
Damjanović

Kume Zorze, jeste za njihovo vrijeme Budva je bila pravi mediteranski grad, grad. Kulture i visokog nivoa, sada je nazalist Surdulica na moru, pitajte Jovanovića iz Mojkovca kako je stekao toliko bogastvo?

Sasa
Gost
Sasa

Pa Sveto ju je i predao “vračarcima”, kada je pobegao u Srbiju… Ili mislite da mu tamo titraju i ne izručuju ga zbog ona 3 pojavljivanja u medijima…. Zato i jeste ovaj grad sada tu gde jeste

posmatrač
Gost
posmatrač

A Ljubo otkači se od DF svako jutro….potpuno je nebitan….jutros je ipak prikladnija tema ..košarka….Derbi je sinoc osvojio super Kup ABA lige i pobijedio odličnu ekipu Partizana…ali je igrao kao da je bio u gost u Beograd jer je cijela Morača navijala protiv njega….narod je kod nas opasno obolio i nazalost nema mu lijeka….

Luka
Gost
Luka

Nije narod obolio.Oduvijek je je u CG bilo navijača Partizana.Došli su iz cijele CG i Hercegovine da vide omiljeni tim od 20 miliona sa legendom na čelu,a nije bila ni puna hala.Događaj je pokazao da su navijači Partizana Srbi koji navijaju za reprezentaciju Srbije..Doček Avramovića u tom smislu bio je slikovit

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Pošreni Ljubo priča o Budvi i “sličajno” preskače da se do juče zvala Svetozarevo. Po Svetu Maroviću, koji je bio desna ruka Djukanovjća a koji je priznao da je organizator kriminalne grupe…

Hogar
Gost
Hogar

Jes’ ali mu je suđeno majstore,on je sve izgubio zahvaljujući prethodnoj(Dps) vlasti.A dobro znaš da je podržao sramotne litije,kao i svaka lopuža u Cg..bilo iz Dps-a bilo iz drugih stranaka.

kum Žoržo
Gost
kum Žoržo

izgubio je sve da bi Milo i njegovi mogli da zadrža sve

Milić
Gost
Milić

Da ne pominjemo još sve predsjednike opštine Budva tokom 25 godina

Send this to a friend