Kolumne

Bursać: Abortirajmo svetosavlje, porodimo slobodu!

Dragan Bursać

Dragan Bursać, kolumnista CdM-a

Uvod: “Šta Crkva Srbije ima da SMATRA oko ženinog tijela i prava na bilo što? Zašto organizacija koja vjeruje da je Marija začela sa GOLUBOM treba da se uzima ozbiljno u javnom diskursu glede začeća i dobrovoljnog obustavljanja istog? I žensko međunožje je (p)ostalo stvar zavojevačke politke.“

Bilo je potrebno svega sedam dana da se umstvovanje mitropolita Crkve Srbije Joanikija, u narodu poznatijeg kao mitropolit helikopterski pretvori i ovaploti u javnu TV debatu glede abortusa i to na državnoj televizji Crne Gore.

Pop Gojko i ona stvar

Da podsjetim, Joanikije je kazao da je “namjeran prekid trudnoće užasan grijeh“ i to komentarišući spekulacije oko odluka Vrhovnog suda Amerike glede abortusa-u Americi dabome.

I kažem, nije prošla ni puna sedmica, a već se tema prelila na male prijemnike naših TV ekrana. Pa su tako u emisjiu pozvani vrhunski profesori etike, akušeri, pozvani su ljudi koji se bave nasiljem nad ženama, pozvani su…ma joook!

Ček, ček, šta radi tamo pop Gojko, dere se u mene žena dok navijački posmatra debatu. Pogledam, kad ono stvarno sveštenik SPC Gojko Perović , na državnoj televiziji smatra sve u 16 o temema o kojima se razumije, taman koliko i Mara u onu stvar ili kao pop u onu drugu, žensku stvar. Ne kažem, imam popova ženskaroša, ali opet…

Nego, hajde da uozbiljimo temu. Između ostalog u buljuku srednjevjekovnih nebuloza, pop Gojko onako u relativizatroskom stilu između ostalog kaže, pazite sad, da Crkva Srbije o trudnoći po incestu i silovanju nemama generalni stav, pa kaže da je abortus  grijeh i na koncu kaže, kao šlag na torti zla da u, pazite sad, tijelu žene nije sve njeno.

Epsikop Kačavenda, ekspert za bludne radnje?

Hajmo mi redom; pošto je ovo srednjevjekovlje okosnica emisije “Naglas: abortus – od ustavnog prava do tabu teme”, emitovane na RTCG, red je da se osvrnemo na bedastoće koje u trećoj dekadi 21. vijeka iznosi Gojko kao reprezent jedne organizacije, koja ne zna da li je pošla ili došla.

Ovo glede incesta, silovanja, glede pedofilije ako ćemo tako i ako ćemo pravo – Crkva Srbije bi morala znati kako da se postavi iz, da prostite, prve ruke, da ne kažem nekog drugog organa. Svi znaju da se ovih dana i Joanikije padobranski i Porfirje rokerski druže sa penzionisanim vladikom Crkve Srbije Vasilijem Kačevandom, koji je između ostalog optužen i za pedofiliju i za silovanje mladića.

Za one koji ne znaju, evo vam dijelova ispovijesti Beograđanina Bojana Jovanovića, koji je bio đakon Crkve Srbije, a koji je otkrio sve strahote s kojima se suočavao služeći u Bijeljini kod episkopa tuzlansko-zvorničkog Vasilija Kačavende. Pedofilija, podvođenje, nasilje, zataškavanje – bilo je svega. Evo jednog dijela:

Taj dan kada sam stigao, posle ručka me pozvao u svoje odaje da se bolje upoznamo. Pričao mi je o svom teškom životu sa ukućanima, da je nesrećan; ali da se njegov život promenio mojim dolaskom, da me iskreno voli, da ćemo nas dvojica živeti kao braća i da ćemo sve deliti, da ću biti najsrećniji… Onda je počeo da me ljubi po vratu, da me vata po intimnim delovima i u ropcu me molio da se skinem da vidi kako sam građen, da zna kakav krst da mi kupi. Taj pakao je prekinuo nečiji dolazak i u šoku sam otišao u svoju sobu. Šta dalje?…”

Pa bi bilo dobro da se pop Gojko i Crkva Srbije sve sa Joanikijem i Porfirjem očituju glede radnji Kačavende (i ne samo njega), a bilo bi dobro i da obznane svoj stav u vezi sa bludnjim radnjama nad dječacima prije nego što uopšte zarone u žensko međunožje.

Hajmo dalje:

Pop Gojko kaže da na “tijelu žene nije sve njeno“ misleći na embrion pri začeću. Nego, pope, čije je to na tijelu ili u tijelu žene, računajući i embrion, ako nije ženin? Da nije vlasništvo muškarca koji je neodgovornošću, bahatošću ili silom, kako god, oplodio žensku jajnu ćeliju? Ako je to tako, onda dobrodošli u rani feudalizam, u kome je žena i ženinio bilo vlasništvo svakog bipeda sa pišom među nogama. I opet treba biti iskren, Crkva Srbije i teži tom srednjevjekovlju tako da vraćanje na retrogradne postavke kad su se žene spaljivane i kad su bile tretirane negdje ispod stočnog fonda ide u prilog, ako ništa dosljednosti Crkve Srbije.

Na Amfilohijevom putu obezvrjeđivanja žena

Na koncu, ali ne manje bitno postoji jedan javni, mačoističko-seksistički diskurs koji je pop Gojko izdeklamovao uživo. Priča je kao iz najcrnjeg crnog vica, ali niti je priča niti je vic.

Feministkinja Paula Petričević podsjetila je u emisiji popa Gojka Perovića kako je Amfilohije žene nazivao “čedomorkama koje pobiju za godinu više djece nego što su pobili i Musolini i Hitler i Broz i oni na Kosovu”, ali i da je Irinej baš tada rekao “kako srpske matere imaju dužnost da rađaju”.

Na šta je pop Gojko, mtrtav ladan odgovorio:

“Puno žena je nakon takvih Amfilohijevih izjava išlo za njim ulicama crnogorskih gradova. To što se nekome takve izjave ne sviđaju, ulazimo u prostor demokratskih kapaciteta da budemo tolerantni i da jedni druge trpimo”.

Aha, dakle, baca se kost zavade među žene, relativizacijom sramnih riječi pokojnog Amfilohija, držeći žene za neku vsrtu infantila nespobnih za samostalno razmišljanje, a sve upakovano u celofan famoznog “prava na mišljenje“.

Samo.

Samo što je ovakvo “pravo na mišljenje“ sjeme totalitarizma, onog religijskog koje svako društvo vodi ne u regres nego u Srednji vijek drito.

Pa se ja, kad god čujem kako popovi zaviruju u žensko međunožje stresem. Em im tamo nije mjesto, em su, koliko god opčinjeni bili, potpuni ginekološki analfabeti, em, što je najgore njihove odluke u klerikalizranom društvu mogu biti najdoslvnije ubitačne za žene.

I ovo nije tek stvar nominalne podrške ženama i njihovim pravom da rade sa svojim tijelom što ih je volja, ovo jeste političko pitanje dragi moji, zato što se kroz njega putem ljudskih emocija nameće mišljenje, stav, a kasnije i ideologija jedne vjerske zavojevačke oragnizacije.

Šta Crkva Srbije u konačnici ima da SMATRA oko ženinog tijela i prava na bilo što? Zašto organizacija koja vjeruje da je Marija začela sa GOLUBOM treba da govori bilo šta u javnom diskursu glede začeća i dobrovoljnog obustavljanja istog? Vidite, i žensko međunožje je (p)ostalo stvar politke.

A s tim u vezi, nije loše citirati poruku sa jednog od transparenta hrabrih žena koje su ispred TVGC protestovale protiv učešća popa u javnoj raspravi. Na transparentu je pisalo:

“Abortirajmo svetosavlje, porodimo slobodu!”

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uređivačku politiku portala CdM.

11

avatar
1000
9
2
0
 
11
DaniloMrki PGMrki PGMilaCrnogorac5
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Danilo
Gost
Danilo

Pope,.pope… kad dodjes kuci ceka te popadija i oklagija. Zato pope pazi sto pricas.

Mrki PG
Gost
Mrki PG

Zdravo razmišljaš, gos. Bursać.
I još:
Ljekovito bi bilo da danas u Gori Crnoj na svakoj raskrsnici stoji transparent:
“Abortirajmo svetosavlje, porodimo slobodu!”

Mila
Gost
Mila

ABORTIRAJMO !!!

Joanikije
Gost
Joanikije

Nisam procitao tekst ali sa naslovom se slazem 100%

Nikšić
Gost
Nikšić

Jedan od boljih opisa đedove sekte.

Podgoričanka
Gost
Podgoričanka

I tako ja sinoć saznah poraznu i šokantnu istinu da nijesam majka svojih sinova

AirMax
Gost
AirMax

Samo SPC je protiv abortusa i nijedna druga vjerska zajednica.

Mrki PG
Gost
Mrki PG

Nijedna vjerska zajednica nije toliko retrogradna kao ta (kako reče) SPC.

🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Gost
🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Bravo

DolinaBogova
Gost
DolinaBogova

Odlican naslov ne vjerujem da zbog njega neces biti nametu spc sektaske lopovske i falsifikat neVjerske bande .

Crnogorac5
Gost
Crnogorac5

Dragane Bursaću dali je teško u današnje vrijeme biti normalan čovjek ili žena ? Hvala ti što svim srbima daješ lekciju kako treba da se ponašaju i razmišljaju !

Send this to a friend