Kolumne

Bursać: Kako srpske granate ubijaju srpske pse rata u Ukrajini

Dragan Bursać
Dragan Bursać

Piše: Dragan Bursać, kolumnista CdM-a

“Nije teško zamisliti kako istim transportom iz Valjeva preko Beograda do Donjecka putuje mlado srpsko meso, koje za dolare u rubljama ratuje na strani Rusije. I granate iz Krušika, koje će onda ubijati to mlado srpsko meso, za evre iz Ukrajine… Samo jedno pitanje, a gdje je onih 800 miliona evra od prodaje oružja Ukrajini? Ide u srpski novčanik istih onih koji pokreću kampanje za regrutovanje mladih na strani Rusije. Dvije muhe jednim udarcem!“

Konačno je i Financial Times objavio podatak da je Srbija indirektno, preko drugih zemalja, od početka ruske invazije na Kijev izvezla u Ukrajinu granate u vrijednosti od 800 miliona eura. I nije to više nikakva tajna (ako je ikad i bila). Srbija naoružava Ukrajinu koja se brani i ima svako pravo da otjera ruskog agresora sa svoje teritorije.

Na koncu konaca, i sam Vučić je izvoz srpske municije u Ukrajinu potvrdio izjavivši nedavno:

“Ovo je dio našeg ekonomskog preporoda i važno za nas. Da, mi izvozimo našu municiju. Ne možemo izvoziti u Ukrajinu ili u Rusiju, ali imamo mnogo ugovora sa Amerikancima, Špancima, Česima, drugima. Šta oni s tim rade na kraju je njihov posao”.

Ovom izjavom se i zvanično popišao po svojim posilnim koji su do sad čvrsto demantovali realnost i očevidnost.

Sjetimo se samo tadašnjeg ministra odbrane, a sadašnjeg premijera Miloša Vučevića koji je bio zadužen za pacifističke lagarije, kada je prošlog aprila pokušao demantovati sveobuhvatna saznanja da je Srbija prodavala ili namjeravala da prodaje oružje Ukrajini.

Vučević je tada istakao da „Srbija nije prodavala, niti će prodavati, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta“.

Kad ono prc!

Naravno, ovaj tadašnji zvanični stav Srbije se debelo kosio sa onim što piše u dokumentu koji je prvobitno objavio Rojters, ali i Vučević je tada bio dobro brifingovan, pa je govorio kako “Srbija nije prodavala oružje“, a nigdje ne spominje srbijanske kompanije koje bi to učinile. A one su svakako prodavale municiju Ukrajini ne iz patriotskih, nego iz materijalnih razloga, očigledno. I to su sasvim sigurno uradile uz amin srbijanskih vlasti.

Nego da vidimo šta je bilo na meniju?

Iz ruskih Telegram kanala doznalo se da je Srbija preko Turske i Slovačke tajno isporučila Ukrajini 3.500 raketa za raketne sisteme “Grad” koje izrađuje kompanija Krušik. I to su podaci do proljeća 2023. Na sve ovo treba dodati još godinu dana isporuke.

“Čak i ako znam gdje municija ide, to nije moj posao. Moj posao je osigurati da rukujemo našom municijom legalno, da je prodajemo… Moram se brinuti za svoje ljude i to je to. To je sve što mogu reći. Imamo prijatelje u Kijevu i Moskvi. To su naša slavenska braća”, kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uhvaćen u kliješta činjenica.

Na novinarsko pitanje da li je podatak od 800 miliona eura tačan, Vučić je rekao da se to odnosi na “možda period od dvije ili tri godine”. A što će kazati da ta cifra ide i do milijarde. Samo u čije džepove, e to je pitanje!

I sad nije teško zamisliti kako istim transportom iz Valjeva preko Beograda do Donjecka putuje mlado srpsko meso, koje za dolare u rubljama ratuje na strani Rusije. I granate iz Krušika, koje će onda ubijati to mlado srpsko meso, za evre iz Ukrajine.

Pisao sam o svemu ovome (dok je to još imalo smisla) kako se doslovno srpskom municijom ubijaju srpski kerovi rata na ukrajinskom ratištu.

Ali hoću nešto drugo:

Sad zamislite shizofreni stepen rascijepljenosti društva koje nominalno i emotivno stoji uz ruskog agresora dok samozatajno prodaje oružje Ukrajini, kako bi nastavilo kupovati ekonomski mir i nastavilo biti putinistička tiranska gubernija. Neviđena mentalna cijepanja!

I to su tolika mentalna cijepanja da se Srbiji smije čak i Rusija. A to je ista ona Rusija koja je (s pravom) naoružavala Hrvatsku u vrijeme velikosrpske agresije devedesetih.

Jasno je, Ukrajina će se braniti i odbraniti od ruskih hordi, sa ili bez srbijanskog oružja i municije, a srpski i svi drugi psi rata će na ovaj ili onaj način biti poraženi-neko će završiti u ukrajinskoj putici usmrćen valjevskim gelerom, a neko će postradati od metka ispaljenog u potiljak iz ruskog oficirskog pištolja.

Samo jedno pitanje lebdi nad sluđenim plebsom Srbije, a gdje se dede onih 800 i kusur miliona evra od prodaje oružja Ukrajini? Ako mene pitate, pare idu u novčanik istih onih koji pokreću kampanje za regrutovanje mladih na strani Rusije.

Dvije muhe jednim udarcem!

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

27

avatar
1000
13
14
0
 
23
gagaUgrenEmanonDraganJavor
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ugren
Gost
Ugren

Dajte covjeku dupli honorar, zasluzio je.

Emanon
Gost
Emanon

Oni ce bar da koriste to oruzje za odbranu, a sto je s nama? Kupujemo od zapada oklopna vozila po duplo visim cjenama koja uz to nisu ni predvidjena za nase podneblje? Da ih koristimo za izlozbe?

Igor Prnja
Gost
Igor Prnja

A niko drugi ne prodaje oruzjei niko ne ide da ratuje osim Srba

Ruki
Gost
Ruki

Izgleda da nisi shvatio o čemu se radi

Cirilo
Gost
Cirilo

Pasa svuda pogotovo ovih sto se bursaju

MNE
Gost
MNE

Pa I Rusi su prodali hrvatima S-300 Za vrijeme rata

Dragan
Gost
Dragan

Ukraina dala s 300 ne rusi

Olga
Gost
Olga

Isto kao i u cg ..poslali svoji..sefovi za borove i zetu.lici na 89tu

Tivat
Gost
Tivat

Bla bla bla…

Veljko
Gost
Veljko

U ratu i u ljubavi sve je dozvoljeno..

Orli-Ban Kenobi
Gost
Orli-Ban Kenobi

Znate koje oružje najčešće koriste teroristi (pa čak i oni koji napadaju amerikance)… Američko…

Hogar
Gost
Hogar

Nemoj lagat takve besmislice,bzv trošiš slova..
#danas se koristi sve i svašta ali decenijama su kalašnjikov i rpg7 bili najčešći izbor terorista.Američko oružje je skuplje a kalaše kupiš za par stotina eura..raspitaj se u najbližem manastiru za informacije iz prve ruke.

Orli-Ban Kenobi
Gost
Orli-Ban Kenobi

@Hogar evo ti malo očigledanih laži, kad su Ameri pošli iz Avganistana i ostavili oružje, zakopali su ga da ga niko ne može naći. Ovo što se šalje Ukrajini sve se tamo dostavi,.. Rusi nisu pod sankcijama pa su je lakše doći do tog ruskog oružja, a američko je deficitarno, oni ratuju sad pa nemaju za izvoz… Po tvom komentaru… Više »

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

BIZNIS MILIJONI Vučić sjedi na dvije stolice .

Inception
Gost
Inception

Ne kaze se milijoni nego milijuni.

gaga
Gost
gaga

E pa kod nas u Srbiji se kaže Milomir a ne milijuni mada kad uzmemo gramatiku i bez politike videćete da i jednan i drugi način izgovara reči je u suštini isti jezik Srpski ali drugi dijalekt.

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Para vrti đe burgija neće. Srbe zanima materijalni interes, kao i sve. Sve je na prodaju, plati pa se klati!

Planeta Majmuna
Gost
Planeta Majmuna

Tako je. Ali onda neka se ponasaju kao sav ostali svijet I nek ne glume vazda zrtvu I izigravaju nebeski narod sa moralnim vrijednostima. A ovamo su prvi u svemu sto nema etike, moral I icega ljudskog. Ma srpska posla.Tako su I naoruzavali albance protiv kojih su slali mladez da gine.

Inception
Gost
Inception

Koji je vas interes bio pre nekih 18 godina kada ste rusima prodavali placeve? Altruizam?

Hogar
Gost
Hogar

Perverzija teška..Srbija podržava Rusiju,naoružava Ukrajinu,srpski plaćenici se bore na ruskoj strani a ruski vojnici ih maltretiraju i nazivaju ih ciganima.

MkS
Gost
MkS

sizofrenija druze. postoje drzave u kojima narod ima nacionalna cepanja na nivou porodice. jedan brat kaze da pripada jednom narodu, deugi brat drugom… a otac i majka su treca i cetvrta nacija… svasta ima na ovom svetu

Marko
Gost
Marko

Vecina drzava i stanovnistva podrzava Rusiju u ovom ratu protiv NATOa. Samo necete da cujete taj podatak

Hogar
Gost
Hogar

Maśa,to “većina-manjina” bi bio princip koji važi u demokratijama..sve demokratije podržavaju Ukrajinu a Rusija ima podršku diktatura tipa Vučićeve Srbije i još nagrdnijih,vojnih hunti,terorističkih organizacija,nazadnih islamističkih režima itd.

Makso
Gost
Makso

Ta demokratija nama j..a majku

Hogar
Gost
Hogar

Istina..lako je zluopotrijebiti..najmračnije fašističke snage(četničke) u Cg zaigrale na “ugroženost,”ljudska prava itd a monstruozna crkva Srbije 🔞koja je srž svakog zla -na “vjerska”.

Javor
Gost
Javor

Siguran sam da si dobro zapamtio Srbiju i Srbe pa ih se sada toliko plašiš.

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Dobar si sa matematikom, nema šta!

Send this to a friend