Kolumne

Bursać: U kojoj su ono državi Pljevlja?

Dragan Bursać (Foto: RSE)

Piše: Dragan Bursać, kolumnista CdM-a

“Malo je problematično što čelnika Pljevalja plaćaju poreski obveznici Crne Gore, a ne Srbije, dok mu opština slavi srbijanske države praznike ali dobro, šta sad…pa za ovo se borila “osvežena“ Crna Gora kako su joj tepali iz Beograda. Nego vi provjerite malo tu geografiju, kako vam se ne bi desilo da iz Podgorice ili Nikšića trebate pasoš do Pljevalja. Hoće to kad okupatoru prepustite svoju zemlju.“

Vijest glasi da opština Pljevlja organizuje svečanu akademiju povodom obilježavanja 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava.

Dobro, kazali bi mnogi iz regije, jeste malo nategnuto i nacionalistički, ali ko brani Srbiji da organizuje na svom tlu akademije kojekome i koječemu u čast.

Samo što Pljevlja nisu u Srbiji, nego u Crnoj Gori. Još uvijek.

Ključno je ovo još uvijek.

Otvoreno kršenje ustava Crne Gore

Kaže mi poznanica prije neki dan kako su se neočetnici u Crnoj Gori prije mnogo bolje maskirali svoje aktivnosti i kako sad to rade poprilično traljavo, manje suptilno i providno. A ja joj odgovaram kako više nemaju potrebe za suptilnošću jer je srpski svet, htjeli to neki priznati ili ne, došao (sve se čini) da ostane zauvijek u Crnoj Gori.

Ili da to preformulišem ovako:

“U Pljevljima proslavljamo 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina od Sretenjskog ustava. Poslije Božića, Vaskrsa i Vidovdana najznačajniji dan za cijeli srpski narod. Treba da ga proslavlja cijeli srpski narod od Australije do Amerike”.

Ovo ne konstruišem ja, niti kakav srbijanski neočetnik, nego predsjednik opštine Pljevlja Dario Vraneš. E sad, da li je i on neočetnik, do njega je i vaše procjene.

Da se zna da je sve srpsko, majka mu stara-baš od Australije pa sve do Amerike, kakve su i bile prvobitne nakane za kosmičku Srbiju, pa za onu malo manju, a opet Veliku Srbiju i na koncu za srpski svet. Prve dvije opcije su se izjalovile i spektakularnim srpskim porazima, ali se velikosrpski nacionalisti itekako drže ove treće.

U čitavoj ovoj priči malo je problematično što Vraneša i ostalu ekipu plaćaju poreski obveznici Crne Gore, a ne Srbije, ali dobro, šta sad…pa za ovo se borila “osvežena“ Crna Gora kako su joj tepali iz Beograda.

I naravno da u tom kontekstu Vraneš nije odgovorio na novinarsko pitanje, kako komentariše osude pljevaljske opozicije i dijela crnogorske javnosti da ovim događajem podriva ustavni poredak i narušava suverenitet i Pljevalja i Crne Gore.

Jer njega ni opozicija, a pogotovo “dio crnogorske javnosti“, koji je još pri zdravoj pameti i obrazu ne interesuje ni koliko crno ispod nokata.

A trebao je taj dio crnogorske javnosti sve sa pratećom opozicijom i pokojim neopredeljenim znati i nakon 2020. i nakon 2022. da će ih ovo dočekati od “boraca protiv korupcije“ i ostalih nositelja vrijednosti Dragoljuba Draže Mihailovića.

Ustav je tu, da ga neočetnici mijenjaju, ko im brani!?

Nego, kako se zove, taj ustavni poredak, šta sa njim?!

Pa to i ne pitajte, mijenjaće oni ustavni poredak vrlo brzo. I to na način da Crna Gora postane ili Republika Srpska ili neka izdijeljena poluplemenska teritorija u kojoj će vlast biti lokalni namještenici, a prava moć će biti, a gdje drugdje nego u Beogradu.

Pod dirigentskom palicom, pogađate, Crkve Srbije.

Da je to tako svjedoči i pusti fakat da u programu u Centru za kulturu Pljevlja, pored Vraneša, učestvuje i vladika mileševski Atanasije, koji je terenski duhovni opretavac za ovaj dio srpskog sveta, čuj mene Crne Gore.

Premijer i Predsjednik glavama u pijesku

Ali nije đavo da za ovo kršenje ustavnog poretka Crne Gore na teritoriji Crne Gore ne znaju premijer Spajić i predsjednik Milatović?

Znaju, naravno da znaju, ali eto, nije red da se oglašavaju da ne remete sitnu metriku Sretenjskog tihovanja i dobrih kolacionih odnosa.

A šta je sa nesrbima, da prostite, kojih ima u Pljevljima i diljem Crne Gore? Neka se poklope po ušima i neka ćute, neka se navikavaju na “neku novu svetlost“, koja više liči srpskom srednjovjekovlju, ali što se kaže, glasali ste (ili niste) sad gledajte!

Ali u crnogorskom perpetuum mobilu u kojem se ne zna ko će koga, ovakvu nakaradnu situaciju je iskoristila lokalna URA pa se umiješala među vladajuće ćutologe i izrazila zabrinutost. Baš divno, od četnika brane raju oni koji su direktno učestvovali u klerikalnoj četničkoj kontrarevoluciji.

Ostali imaju prečeg posla, poput gledanja u sunce i ostalih zgubidanskih zamlata.

I kao što rekoh – juče Nikšić, danas Pljevlja, sjutra neka se pripremi nije više ni važno koja opština.

A sad za kraj pokušajte zamišliti bilo koju opštinu u Srbiji koja slavi Dan nezavisnosti Crne Gore?

Smiješno vam?

Naravno da vam je smiješno jer je to nemoguće: ideološki, pravno, ustavno, zakonski, državnički. Pa je Srbija, kakva god da je, država u kojoj se zvanično ne slave tuđi državni praznici dok se Crna Gora dobrovoljno svrstava u srpsku guberniju, da ne kažem provinciju.

Koliko se Vraneš osilio svjedoči i njegova izjava u kojoj Pljevlja odavno vodi pod rašku oblast:

“Gdje ima normalnije nego u centru raške oblasti…. Nadam se da će se ovaj praznik u Pljevljima slaviti vječno. Ovim apsolutno ne podrivamo Ustav Crne Gore, već slavimo njegoševsku Crnu Goru”, poručio je Vraneš.

A šta, nisu Pljevlja u Sandžaku Vranešu? Otkud da je Njegoševa Crna Gora četnička? Znaš li da se sad Njegoš okreće u grobu?

Samo su neka od pitanja koja mi prolaze kroz glavu dok čitam Vranešove nebulozne, a opet zastrašujuće izjave.

Ali, da vam pravo kažem, nije to sve, uvijek može gore.

Na pitanje da li će Opština Pljevlja ove godine organizovati svečanu akademiju povodom 18 godina proglašenja nezavisnosti Crne Gore ili povodom 83 godine od Trinaestojulskog ustanka, Vraneš ne daje konkretan odgovor.

“Imamo do maja dosta vremena pa ćemo razmisliti i o tome”, istakao je on.

Da, da Vraneš će razmisliti hoće li slaviti zvanični državni praznik države čiju platu prima. Tako vam je to, da prostite, kad nema države, preciznije kad mu je druga država u glavi.

Nego, zaista jesu li Pljevlja u Crnoj Gori ili Srbiji?

Provjerite svi malo tu geografiju, kako vam se ne bi desilo da vam iz Podgorice ili Nikšića treba pasoš do Pljevalja. Hoće to kad okupatoru prepustite svoju zemlju.

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

33

avatar
1000
20
13
0
 
30
TajfunCitalacLovcenskaCelestialTivat
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tajfun
Gost
Tajfun

Sve cestitke Bursacu za sjajsn tekst kojim pokusava gradjanima Crne Gore skinuti paucinu sa ociju i prkazati nasu tuznu stvarnost koja nas je zadesile dolaskom na vlast velikosrpske,cetnicke druzine.Nasi intelektualci,nevladin sektor i gradjani koji nemaju rezervnu domovinu,snom mrtvijem spavaju.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Pljevaljska kaza !

Celestial
Gost
Celestial

E pa zamislite kako je nama Crnogorcima u Pljevljima…ne smiješ ni reći da si Crnogorac u svojoj rođenoj zemlji. Tuga u šta nam se grad pretvorio.

Tivat
Gost
Tivat

U istoj dje i Tuzi i Ulcunj, no te nije briga bilo

dragan
Gost
dragan

Svaka cast Gospodine. Respekt.

Mladen
Gost
Mladen

Albanci u CG već godinama slave “Dan zastave” albanski nacionalni praznik. I nikome to ne predstavlja problem. Ali zato Bursać pjeni samo o proslavi Sretenja. Zasto malo ne zapjeni i o onome sto slave drugi narodi.

Ranko
Gost
Ranko

Srbi slave i Crnogorci Slave iste dane i praznike jedno te isto je to ne dijelite oceve majke djedove babe pradjedove i prababe i tako u nazad i uvek! Ne boj te se Darija Vranesa on je ono sto ste i Vi pa cega se boje svoje krvi kad je ista,kazu da junak cuti i vodi bitke a oni koji… Više »

Serdar
Gost
Serdar

Kad se gospodin Vranes dobro drzi korijena i istorije,ko mu dade ime Dario,koje je najvise zastupljeno u Hrvatskoj?

Roberto
Gost
Roberto

Dario pravo srpsko ime😂🤣

VEna
Gost
VEna

I Dragan pravo hrvatsko …

Tata
Gost
Tata

Nekad se pričalo:Sve sto valja to dolazi iz Pljevalja!
Možda su valjali nekad sada ne valjaju prebijene pare !Ovo nijesu Pljevlja sto su bila nekad-neka nova cetnicka avet se budi-ne dajte se pravi crnogorci! Nek je vjecna!🇲🇪🇲🇪🇲🇪

KapetanRitcudis
Gost
KapetanRitcudis

U istoj u kojoj su i Tuzi.

Suncica
Gost
Suncica

Kad mogu albanci u Crnoj Gori slaviti albanske praznike sto nebi i pljevljaci srpske slavili? Meni smeta i jedno i drugo a nekome samo ovo drugo.

Crnogorac stari
Gost
Crnogorac stari

U istoj državi u kojoj su i Tuzi i Ulcinj…

Car
Gost
Car

Pljevlja su u Podgoricu aaaay svi nam se preseliše ovdje a naročito od 30 avgusta, još malo i presjednik opštine će doći da živi u Pg😅

Prevalis
Gost
Prevalis

Ovaj Vranes pripada onima koji bastine istoriju tako sto smatraju da je Crna Gora ,prije osnivanja kraljevine SHS,neko kratko vrijeme pripadala Srbiji.Takvi i danas tako smatraju.Ipak bi trebao da zna ,da je to ustajanje ,koje se naziva prvo u istoriji,bila samo pobuna protiv Beogradskih dahija,a ne i protiv Stambola,koji je podrzao ustanak.

Knez
Gost
Knez

Prevalis čista ti je laž

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Sto jes jes, pljevljaci sasvim sigurno nijesu Crnogorci !

Danilo
Gost
Danilo

Bogu hvala sto nijesam pljevljak.

Ante
Gost
Ante

Da srpski je fašizam dobrano zapljusnuo CG, evo očito formira se SAO Pljevlja – nažalost!

Raka
Gost
Raka

Tako je isto treba i u Ulcinju i Tuzima zabraniti dan zastave, sto mislis.

Barba
Gost
Barba

Treba zabraniti sve zastave sem crnogorske pa ko hoce drugu nek ide tamo da zivi.mozes je drzati jedino u kuvu unutra u sobu i spavaj sa njom kad ti je milija

Čong Li
Gost
Čong Li

Bravo Bursac !

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Tačan odgovor na ovo pitanje bi bio da su pljevlja u crnoj gori ,a većina građana pljevalja su u srbiji.

Aki
Gost
Aki

Nisu, no u Podgorici

Serhio Ramos
Gost
Serhio Ramos

Vidi, i Kosovo je bilo toboš u Srbiji pa je tamo sve manje Srba……sa njima treba postupati taman kao što su Kosovari, proćerati ih sve u svoju zemlju pa neka tamo stvaraju svoj “svet”, a nas da puste da normalno živimo i borimo se zajednički za bolju Crnu Goru i za bolje uslove života neovisno od nacionalne pripadnosti….

Milasevic
Gost
Milasevic

Jes,samo kako proćerati vecinu

Serhio Ramos
Gost
Serhio Ramos

Isto kao na Kosovo, umjesto što vam je DPS davao poslove i stanove da dođete u Podgoricu, trebalo je samo da vas prosleđuju u Srbiju, za iste pare…

Tilimanka
Gost
Tilimanka

Takvi zlotvori kao ti će biti “proćerani”!

velibor
Gost
velibor

@Serhio e sada zamisli da neko napise isto, samo da je nacionalnost bilo koja druga osim Srba…

Serhio Ramos
Gost
Serhio Ramos

Svi ostali poštuju zakone i Državu Crnu Goru, jedino Vi. Kako ja mogu poštovati tebe kad ti ne poštuješ mene?
Ko god ne voli ovu zemlju treba da ide iz nje, tamo đe mu je milije….

Citalac
Gost
Citalac

A da ne mislis da ta drzava treba da postuje zelje i tog naroda. Stav ti je ekstreman.

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Ko vi?

Send this to a friend