Kolumne

Hvala Bogu na muslimanima

Andrej Nikolaidis (Foto: Julija Nikolaidis)

Piše
Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

Fati Orlović iz Konjević Polja kod Bratunca ubili su muža i više od dvadeset članova porodice.

Nju i sedmoro djece su prognali.

Opštinske vlasti su joj oduzele imovinu i u dvorištu njene kuće podigle crkvu.

Poslije rata, opština je bila prisiljena da joj imovinu vrati. Ali su odbili ukloniti nelegalno podignutu crkvu na Fatinoj zemlji.

Fata ih je tužila i na sudu tražila pravdu: da crkvu uklone sa njenoga.

Prijetili su joj, zastrašivali je, pokušavali su je podmititi.

Nije odustala.

Prije neki dan, vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska bile su prisiljene srušiti nelegalni objekat podignut u Fatinoj avliji.

Tim povodom, poslanik u crnogorskoj skupštini Marko Milačić napisao je: “Ni oprostiti ni zaboraviti”.

Ono neće ni oprostiti ni zaboraviti starici kojoj su njegovi pobili muža i dvadeset članova porodice.

Ono neće ni oprostiti ni zaboraviti starici koju su prije tridesetak godina njegovi prognali iz doma, samu sa sedmoro djece, pa joj dom oduzeli i pored njega podigli crkvu.

Ono njoj neće ni oprostiti ni zaboraviti.

Za vas, dragi čitaoci, dragi narode, imam nekoliko prostih pitanja.

Kakva je to crkva koja bogomolju gradi na zemlji koju je otela od prognane majke kojoj je vojska koju je ta crkva blagoslovila istražila familiju?

Kakva je to crkva koja, kada je bogomolju već podigla na njenom, od te žene nije zatražila oprost i sama uklonila objekat? Kakva je to crkva koja nije učinila isto što i Islamska zajednica BiH u Bradini? Tamo je, naime, počinjen stravičan zločin nad Srbima. Najmanje pedeset srpskih civila pobijeni su a njihove kuće i crkva spaljeni. Tamo je 1994, na zemlji ubijenog Srbina, podignuta džamija. Islamska zajednica je saopštila da je to strašna hipoteka za nju i naložila rušenje džamije. Srušena je 2008.

Kakva je to crnogorska vlada u kojoj je desno mudo ono što neće ni oprostiti ni zaboraviti?

Šta mislite: da Fata živi u Crnoj Gori, da li bi dočekala, da li bi iko ikada dočekao, da iz njenog dvorišta bude uklonjena nelegalno podignuta crkva?

Odgovor svi znamo: ne bi, niko, nikad.

Jer, da se ne lažemo, ono što može u Konjević Polju kod Bratunca, kod Srebrenice – hej, Srebrenice! – u Crnoj Gori, eto, ne može.

Pravni standardi primijenjeni u dvorištu Fate Orlović nedostižni su za Crnu Goru. Što nam govori sve što treba da znamo o stanju vladavine prava u jednako staroj, kao i novoj, “oslobođenoj i osvježenoj”Crnoj Gori. Jer crkvu iz Fatinog dvorišta Zdravko ne bi uklonio – to je jasno.

A ne bi ni Milo: valjda je i to jasno. Kome i dalje jasno nije – eno mu Ristova crkva na Rumiji.

U Crnoj Gori, u parlamentu, muslimane danas optužuju da zloupotrebljavaju stradanje Bošnjaka; optužuju ih da traže osudu vlastite nesreće, dok se istovremeno raduju nesreći Srba u Hrvatskoj. U istom parlamentu poslanik vlasti podgrijava mit o “zelenoj transferzali“ i teroristi koji čuči u svakom muslimanu koji se pretvara da je mirni, dobroćudni susjed, dok istovremeno sniva snove o islamskoj okupaciji Evrope.

U crnogorskom se parlamentu, dakle, baš ovih dana reprodukuje šlager evropske desnice o navodnoj “podmuklosti” muslimana, koja je, ni manje ni više, navodno upisana u sami Kur’an.

Ta teza počiva na podlom, pogrešnom, retardiranom čitanju 106. ajeta 16. sure, koja glasi:

“Onoga koji zaniječe Allaha, nakon što je u Njega vjerovao – osim ako bude na to primoran, a srce mu ostane čvrsto u vjeri – čeka Allahova kazna. One kojima se nevjerstvo bude mililo stići će srdžba Allahova i njih čeka patnja velika”.

Iako je posve jasno da je u citiranom ajetu riječ o situaciji u kojoj će se musliman, da bi spasio goli život, tobože odreći islama, ostajući u srcu musliman, dakle o eksplicitnom pozivu da se ne pogine za vjeru, o jasnom uputstvu da se ne bude vjerski fanatik, taj je kratki tekst u interpretaciji evropskih i, dakako, balkanskih nacional-socijalista, postao “krunski dokaz”, citiram hrvatski desničarski izvor:

“da se musliman, po pravilima ideologa šerijata, smije pritajiti, lagati i pretvarati dok ne dođe “pravo vrijeme”, a onda mora učiniti što šerijat od njega očekuje, bilo da izravno sudjeluje u “svetom ratu” ili svojim pritajenim jataštvom pomogne islamskim „borcima“… islamistička tradicija krijepi prijetvornost u cilju ostvarenja “višeg” cilja. Taj po Kuranu odobreni mentalitet prijetvornosti pretvara sve muslimane u jatake na način da jatačenje islamističkih terorista postaje obveza svakog podanika islama”.

Poruka je: muslimanima se ne može vjerovati, jer ih vjera uči podmuklosti.

Ne znam na šta se tačno misli pod tim “podmukli i prijetvorni”? Nešto nalik na ono kad te Crna Gora primi nakon što si pobjegao od rata, pa dobiješ crnogorsko državljanstvo, ili se učlaniš u DPS, kao pomahnitali barjaktar mlatiš crnogorskom zastavom i danju i noću, čak se ukažeš i na nalaganju badnjaka koji organizuje Miraš, ili dvije decenije budeš vladin funkcioner, ili od Milove vlade dobiješ titulu i stan ili dva, a onda crvenu zastavu zamijeniš za trobojku, i danju i noću hodaš u litijama, pa onda dobiješ funkciju, titulu i stan i od nove vlasti, pa dan-noć pričaš o tome kako si se patio pod DPS-om, pa kao svoj sveti zadatak prihvatiš rascrnogorčenje Crne Gore? Tako nešto?

I velite: muslimani su prijetvorni i podmukli?

Da vam kažem nešto o muslimanima: hvala Bogu na njima.

Zašto, crni Nikolaidise, pita šovinista u vama?

Evo zašto.

Zato što mislim, zato što tvrdim, da bi Crna Gora, da u njoj, recimo, živi duplo više muslimana, bila tolerantnija, naprednija i liberalnija zemlja.

Zato što istinsko, apsolutno Drugo u Crnoj Gori nisu ni žene, ni gejevi ni transrodne osobe, svakako ne ni debeli Grci. Ne: muslimani su apsolutno Drugo Crne Gore.

Odnos prema muslimanima je ključni test tolerancije, famozne “multikulturne i građanske Crne Gore”, njenog društva i kulture. U kojoj upravo muslimani nose teret koji u ostatku svijeta nose Jevreji: navodni “grijeh predaka”.
I to nije sve: u Crnoj Gori, odnos prema muslimanima je ključni test naše hristijanizovanosti – bilo da ste vjernik ili ste, kao ja, tek kulturološki hrišćanin.

Zato jer je tako, kunem vam se: kada sam čuo vijest da je pravda zadovoljena i crkva uklonjena iz dvorišta Fate Orlović, pogledao sam u nebo iznad Lovćena i tamo vidio lagane, kao duša djeteta bijele oblake, grupisane tako da tvore lik Isusa koji se od sreće smije – fenomen nalik na onaj kada je na drvetu kod Bijelog Polja uočen snježni Đedov lik.

Jesam, Tita mi.

58

avatar
1000
50
8
0
 
54
NinaDijasporaBBCMikiRagnar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dijaspora
Gost
Dijaspora

Zmija mijenja kožu jednom godišnje a izdajnik svaki dan.

BBC
Gost
BBC

Milacicuuu necemo ni mi tebi ovo nit oprostiti ni zaboraviti.

Miki
Gost
Miki

Zato što mislim, zato što tvrdim, da bi Crna Gora, da u njoj, recimo, živi duplo više muslimana, bila tolerantnija, naprednija i liberalnija zemlja.

😂😂😂

Ragnar
Gost
Ragnar

Sve si bolji Andrej, samo nastavi!

Jablan
Gost
Jablan

Bio bi to dobar text kada ne bi isti kod običnog čitaoca izaziva podozrenje prema svemu što je drugačije.
Vi ste pisali, mi čitamo, i sada se međusobno grdimo.
Nekada je bolje ne čitati, ne komentarisati ili možda.. Ipak..

BOSS
Gost
BOSS

Necemo ti Marko oprostiti a i zaboraviti nikad

Morpheus
Gost
Morpheus

kad ne umijes da se bavis svojom profesiojom ili nisi nesto posebno uspjesan a ti postani patriota, fino se placa

Nina
Gost
Nina

Zasto da postane patriota u svojoj zemlji? Pa valjda smo svi patriote u svojoj zemlji? Kakve se ovo nelogičnosti javljaju i prolaze pored mozga na usta.

Radojka
Gost
Radojka

A sta kazes za migrante sa kojom namjerom dolaze bas na ove prostore.Ima ih i jadnih ima zena djece a bogami 95% mladi ratno sposobni .Pa jos ko zna kakve bolesti viruse i oni nose i sire.Bogami onaj sultan Erdogan ima neki cilj mozda ponovo kao nekad 500god. pod Turskom bili.Pa sultan hoce mozda i sada da pokusa nesto slicno.Sta… Više »

Igor
Gost
Igor

Bez teksta,svaka ti cast na ovakvom tekstu,citam i nemogu da vijerujem e svaka ti cast junace na svakoj recenici.Postovanje.

Anonymous
Gost
Anonymous

Kralju!

freeMNE
Gost
freeMNE

Hvala na hrabrosti!

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

ukucajte broj porusenih dzamija u bosni i broj ubijenih i protjeranih muslimana u bosni 90 god …dobicete pravu sliku ko je najvise stradao uz svo postovanje i sazaljenje prema svakoj zrtvi bilo koje vjere ili nacije …kratko ubijeno je 200 000 muslimana 30 000 srba i 15 000 hrvata …

Mitar
Gost
Mitar

I tebi hvala što nam oči otvori

Mila
Gost
Mila

Hvala Nikolaidisu na ovakvom tekstu! Muslimani u Crnoj Gori i u najgorim vremenima su nam bili braća! Tako ih doživljavamo. Naravno i svi ostali narodi svih vjera su živjeli skladno i to je bila najveća crnogorska tekovina! U ovom povampirenom klero-nacionalizmu se desilo to da smo izgubili sebe ! Nadam se brzom otriježnjenju, jer nam u protivnom ne ostaje ništa… Više »

DejO Facebook
Gost
DejO Facebook

Bravo ooooooooooo. ……..

Orli-Ban Kenobi
Gost
Orli-Ban Kenobi

A ne bi ni Milo: valjda je i to jasno

MiRSADA
Gost
MiRSADA

A ovaj milačić je dno dna jedna izgubljena duša pi

MiRSADA
Gost
MiRSADA

Nikolaidis super rekao si pravu istinu nizdravko.ni milo nebi srušili crkvu kao što nije milo.onu sa Rumije skinuo alal vjera

Hajduk
Gost
Hajduk

Ponovo sirite mrznju je li?
Ponovo prica četnici partizani?

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Hajduku,on siri Intelekt,ali Ne uspijeva kod S vih!!

Milann
Gost
Milann

Bravo, svaka čast majstore.

Neko1966
Gost
Neko1966

Svaka cas ovom izvrsnom novinaru i velikom covjeku. Zasto se mnoge usijane glave ne ugledaju na njega? Zasto srbi misle da su neki nadnarod?

musliman
Gost
musliman

svaka čast na svakoj napisanoj riječi. Do srži, do bola, do kosti, istinito…

Sunčica
Gost
Sunčica

Bravooooo

Bobo
Gost
Bobo

Bravo majstore!

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Ugledajte se na Andreja, pojedini intelektualci,vi, koji čvrstim snom spavate od avgusta mjeseca!!!!!

Vesna
Gost
Vesna

Bravo!

Milan
Gost
Milan

Od srca čestitam na lijepom tekstu.

Pametnica_PG
Gost
Pametnica_PG

Bravo!

Jorge
Gost
Jorge

Pravo u 🎯
Kad bih ovako svi realno pricali, svi bih se cenili i postovali Crna Gora bih bila bogata u svakom smislu.

Annet
Gost
Annet

Bravo Andrej!!!!

Mitar
Gost
Mitar

Dobro, odlican kao i vazda, mada se mora napomenut da reis fejzic , sem sto je isao na razgovor sa belosavicem, samo gleda kako ce srpskoj crkvi nesto cestitat !!! Primjecuje se da sa njima koketira dok sa nam uopste ne razgovara! Bojim se da ce povuc muslimane na pogresnu stranu!!!

Mitar
Gost
Mitar

Sve minusi a niko da objasni dje sam to pogrijesio!

Dejo 30a razina
Gost
Dejo 30a razina

Svaka čast.

Krigicar
Gost
Krigicar

Za Nkolaidisa svaka pohvala i postovanje na sasvim korektnim i istinitim komentarima,koji su objektivni tacni o realni,jos jednom svaka cast i nastavi kao do sada nepristrasno.

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Nikolaidise svaka čast na tekst.

Catarino
Gost
Catarino

Treba nam 30 i 3000 Andreja dnevno dok ovaj narod crnogorski progleda!!

Commentator
Gost
Commentator

Sa uživanjem čitam tekstove Andreja Nikolaidisa. Uvijek pogodi pravo u metu.

Ebabil
Gost
Ebabil

Sve istina od tacke do tacke .

Cetinje 2006
Gost
Cetinje 2006

Srbi su tokom rata u BiH porušili 614 Dzamija .

Jakov
Gost
Jakov

👍👍👍👍👍🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Realan
Gost
Realan

Samo još da se Dritan Suada i Albin dozovu…
Nisu dobili glasove da podržavaju pravoslavnu džamahiriju u to sam apsolutno siguran!

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Da se dritanga i ekipa dozovu !??
Pa da moraju da vrate onaj kufer iz Skoplja i još ponešto !? A kako da ne, popričekaćemo na to.

Hydra
Gost
Hydra

Rijetkost je da ti kao veoma pametan čovjek griješiš,ali ovaj put griješiš,jer muslimani koji dolaze sa Bliskog i Srednjeg Istoka zaista imaju namjeru da okupiraju Evropu,a njihov koordinator je Sultan Erdogan,što se tiče Evropskih muslimana,upravo pod palicom Erdogana i Saudijske Arabije veliki broj se njih radikalizuje i pridružuje novom pokušaju zauzimanja Evrope,prost je dokaz,95% takozvanih migranata su muškarci 20-30 godina… Više »

@lexa
Gost
@lexa

Bolje da ti nijesu puštili komentar. Da se ne brukaš ovakvim izjavama.

sandra__
Gost
sandra__

Proputuj malo po istocnim zemljama, raspitaj se kakav im je standard, pa ces shvatiti zasto dolaze u Evropu, isto zasto i nasi mladi idu da rade po Njemackoj i Americi. Islamofobija nije ok.

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

Meni je najzanimljivije što se Dritan
Albin i Suada ne oglašavaju na ovakve izjave Milačića zatim onog lika u parlamentu što priča o nekoj zelenoj transverzali ,o negiranju genocida u Srebrenici…

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Treba traziti od Marka Milačića da obrazloži argumentima taj komentar. Baš bi bilo interesantno čut kako opravdava svoje takvo mišljenje. Mislim svelo bi se na agresivno napadanje onoga koji pita, optuzbe da je lopov i slicno, i brutalno skretanje s teme da je, kako ga od milošte zovu pajtosi – Milača, jedan od slučajeva iz nove Vlade, kojem bi pasalo… Više »

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Sve tacno!!! Bravo. Ali dzaba moj Niko. I sam vidis da su nam cg narod okrenuli protiv Crne Gore.

Mitar
Gost
Mitar

Top tekst, nema greske.

amo
Gost
amo

Dobar tekst svaka čast autoru.

Edw
Gost
Edw

“Zato što mislim, zato što tvrdim, da bi Crna Gora, da u njoj, recimo, živi duplo više muslimana, bila tolerantnija, naprednija i liberalnija zemlja.” A da ih je bilo duplo manje, sada Crna Gora ne bi bila nezavisna država. Inače, negdje nakon referenduma sam napustio Crnu Goru. Ne zbog siromaštva već zbog tog osjećaja Drugosti, koji pominješ u ovom tekstu.… Više »

akica
Gost
akica

Za obrazovane je teško? Nevjerovatno što si sada rekao.

Realan
Gost
Realan

Zasto Bosnjaci a ne Crnogorci muslimanske vjere???

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Bravo , odlicno napisano

Sjever
Gost
Sjever

U Banja Luci dje nije bilo rata uništeno je oko 90 posto islamskih i katoličkih bogomolja za raziku od Sarajeva dje su sačuvanie pravoslavne bogomolje! Ovo čisto da Milačić pročita !A to ni oprostiti dodje kao neka vrsta prijetnje !Ali Dritan neće dati Milačića !

milica
Gost
milica

Kao i uvijek odlican tekst

Send this to a friend