Kolumne

Kad se korone zabrinu za kotorske bedeme

Piše,

Dubravka Jovanović, Skala radio

Evo od čega mržnja prema svom gradu pravi priču pakla

Jutro je pametnije od noći, stara je mudrost.

Tvrđava San Đovani iznad Kotora je preživjela i izdržala nalet strašnih vandala, čopora pećinskih ljudi, divljih komita, huligana, besprizorne mladosti u alkoholisanom stanju, kako za kampanju predizbornu pišu anti državni mediji po diktatu.

Gotovo  istim metaforama, utrkujući se ko će izbaciti više i jače tekstova na dan, sa temom: požar u noći proslave 13. jula u Kotoru, bakljadom od koje je izgorio UNESCO-v grad i njegovi bedemi, svjetski zaštićenog područja.

Zanimljivo, stigli divlji da pitome zapale i u tome su uspjeli, po dežurnim „patriotama“ i zaljubljenicima u Kotor i njegovo kulturno istorijsko naslijeđe.

Bura koja je rasplamsala iskru svakako, pa odakle god da je stigla na San Đovani, a nadležni istražuju, i dalje se po portalima i društvenim mrežama ne stišava, uz nove pojedinosti lažnih vijesti, dobrodošle isključivo u svrhu političke predizborne kampanje čiji barjak nose Demokrate kotorske.

One iste koje ni jednom zastavom za dvije godine vladavine u Kotoru nijesu obilježili ovaj slavni i časni datum crnogorske istorije.

Demokrate i njima slični, mada je takve teško naći, imaju svoje medije. Razumije se, oni nijesu režimski,  apanažni novinari.

Oni su navodno objektivni, nepristrasni, tačni, časni, posebno kada za to dobijaju novac, apanažu i ostale privilegije za dvije godine vladavine tih istih Demokrata, danas opozicije u Kotoru. A oni su, uvažavajući novinarske standarde i etiku, upravo antipod ovoj časnoj profesiji.

Koliko je ko, kad i zašto dobijao za usluge blaćenja i pljuvanja po onoj drugoj strani, Skala radio je objavljivao i dokumentima dokazivao.

Istina, onoliko i onako koliko mu je, dugo čekajući odgovore sadašnje vlasti, na osnovu instituta slobodnog pristupa informacijama, bilo omogućeno da vidi.

Ko zna ko je od njih i koliko uspio da sakrije, uništi tragove i danas, iz istih kancelarija nastavljaju sramnu misiju.

Nova vlast nije, kako su objašnjavali, željela revanšizam. I on zaista nije potreban nikome. Ali baš da se nagrade oni visokim kojeficijentima i radnim mjestima obezbijeđenim od prethodnika uoči same smjene, u najmanju ruku izaziva sumnju. Sad im se takvi smiju u lice i, bez sumnje treba to i da rade. Pritom, do tabloidnih novinara i petparačkih populista u medijima koji su to isto, dolaze informacije iz same lokalne uprave. Ništa nije tajna, niti to treba da bude kada su sredstva građana u pitanju, ali ako se upotrebijebe sa primjesama očigledne laži, onda je to nešto potpuno drugo.

A ovo je posebno boljelo

Demokratija je to. Nećemo da budemo isti. Ko zna da radi ne treba ga dirati. A oni znaju. Znaju zaista. Organizovano, konzistentno i bez zazora sprovode nečasni naum. Nijesu sami. Valjda je jasno i ko im u tome pomaže.

Apanažna i režimska Skala, kako u naletima bijesa ova družina svakodnevno kreće u obračun sa ovom časnom medijskom kućom koja te i takve prezire, je najveći problem, veći od požara na San Đovaniju i svih buktinja na društvenim mrežama.

Jutros smo obišli San Đovani i ako slika govori više od hiljadu riječi, evo neka kaže i pokaže.

Rane i pepeo, izgorjela tvrđava, nagrđeni bedemi, spaljen grad, Neron i Kaligula na fešti trinaestojulskoj. Možda će se i sami autori laži, narodski lažovi, zastiđeti kad vide. Neće! Suviše su ogrezli.

Da nije bilo ove, zasigurno bi se pronašla nova senzacija iz Kotora, pred izbore avgustovske.

Petar peče, a Ilija pali, opet će mudri narod.

Od sve vatre, karnevalska je prava u Kotoru gradu, a maske su odavno izgorjele, pa vam iskreno samo medicinske preporučujemo u ovim danima kada, na žalost istinski, a ne predizborno, bukti korona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PRAVNIK
Gost
PRAVNIK

Bravoooo bravooo za tekst , bilo sto drugo ne bi se trebalo dodati ! a sto ih je najvise boljelo pa 13.07. kilometarske kolone u cijeloj Crnoj Gori !!! u Kotoru skoro 10 km kolona a ova zadnja slika je nesto najljepse u Kotoru gradu bilo 13.07. njih dvoje kroz šiber ljepota Kotora !! najljepsi osmijeh ove zenske i momka… Više »

Dunja
Gost
Dunja

Bravo!

Kotor
Gost
Kotor

Svaka cast na tekstu bravo bravo bravo !!! Sve je receno !!! Fotografije sve govore a zadnja fotografija dvoje mladih sa zastavama je nesto najljepse u Kotoru gradu bilo 13.07.2020. godine !!!

Julske vatre
Gost
Julske vatre

Kako ste ih maestralno zakucali.
Bavo!
Ovo je naručrna politička kampanja bas kao i “zalutala” baklja.

Gordan
Gost
Gordan

Vide li koliko su tendenziozni i providni ovi dušebrižnici za Kotor?
Senzacionalizam i požar lažnih informacija njihova je osnovna karakteristika.
Hvala vam za ove autentične fotografije jer obožavam Kotor i po pisanju opozicionih medija, odnosno lažno predizbornih, mislio sam da su zidine nestale.
Nedaj Bože.

amo
Gost
amo

Nista nije osteceno osim sto su izgorele drace i badelji koje niko nije ocisti odnosno pokosio ko zna od kad.Sad se bolje vide zidine San Djovanija koje se nisu mogle vidjet od siblja,divlje trave i draca,ali po obicaju najvise su zabrinuti oni koji najmanje vode racuna o istorijskim spomenicima.

Učitelj
Gost
Učitelj

Dočekali za sreću malu grešku da velikim zlom govore,slute i ako mogu utope i izgore grad kad već oni ne mogu da vladaju.

Peki
Gost
Peki

E divne li su karnevalske vatre u Kotoru.
A ova prdnjava je maslo demokratovića nepomirenih što oni nisu na vlast više da nam kokarde budu simboli Kotora.

Bope
Gost
Bope

Bravo Dube kraljice!

Pazi sad
Gost
Pazi sad

Što li će sad smislit kada mladost krene da čisti i ozelenjava Sanđovani?
Izglodaće sopstvene repove od muke.
Pantagane .

Send this to a friend