Kolumne

Lepo gore lepi principi apostola Leposavića

Piše: Darko Šuković

U Vladi Zdravka Krivokapića ključni “apostol” je, zapravo, ministar pravde Vladimir Leposavić, koji je uspio da ostane “ispod radara” suverenista i zbog toga što je “4 u 1” ministarka Vesna Bratić, svojevrsna nacionalšovinistička “babaroga”, svu pažnju privukla na sebe. Leposaviću, naime, pripada glavni zadatak nove vlade i vlasti- egzekucija Zakona o slobodi vjeroispovijesti, u načelu ili u ključnim pojedinostima. U rukama člana pravnog tima Mitropolije, Zakon može da računa na pošten tretman taman koliko juvelirnica od koje je ključ dopao u ruke “pink pantera”.

CV Vladimira Leposavića daje izvjesnog osnova za status eksperta. Leposavić je advokat, Pravni fakultet završio je u Beogradu, stipendista je fondacije Robert Šuman i dobitnik Fulbrajtove nagrade za akademske i profesionalne rezultate.

Bitno drugačije izgleda kada se pogledaju njegovi medijski nastupi, uprkos tome što, kao i mandatar Krivokapić, bira samo “zicer” medijske kuće. Zanimljivo, obojica su proljetos prihvatili gostovanje u “Živoj istini” a onda se predomislili? Prilično snažan signal manjka samopuzdanja i vjere u argumente na kojima zasniva(ju) svoje pravne i političke stavove.

Leposavić, dakle, ide tamo đe prolaze fraze, tipa: “Braneći našu vjeru i našu Crkvu, mi branimo pravni poredak Crne Gore”. Tamo đe ne mora da objašnjava kako se to odbijanjem registracije i dovođenjem građana u zabludu da je Srpska crkva stvorila Crnu Goru – brani pravni poredak Crne Gore!

No, kao što ne robuje vladavini prava, Leposavić je fleksibilan i prema političkim načelima što ih navodi kao kredo dobrog upravljanja državom.

“Sa međunarodnom zajednicom treba razgovarati, pa i dogovarati se, ali joj ne treba prepuštati donošenje političkih odluka. Uostalom, tako nešto je protivustavno i povlači krivičnu odgovornost”.

Kad bi poštovao ovaj svoj stav, Leposavić bi, umjesto ulaska u Krivokapićevu vladu, tražio hitno proceduiranje budućeg premijera i potpredsjednika Abazovića, koji ne kriju da su na konsultacijama u ambasadama utanačili najvažnija kadrovska i programska rješenja.

Jedno od tih rješenja je, podsjetimo, zapisano u Sporazumu (zli jezici kažu da nije prevođen na njemački, jer je original na tom jeziku) kojim se nova vlast i vlada obavezuju da neće skrenuti sa evroatlantskog puta, koji je trasirao Đukanović. Za Leposavića, kad bi se on pitao, jedina prava strana svijeta je Istok… jer tamo stanuju jedini pravi prijatelji. Na tom spisku nema NATO-a.

“Konačno, ključni problem NATO integracija je taj što se interesi NATO-a i Crne Gore mimoilaze. Primarni cilj Alijanse nije bezbjednost stanovništva Crne Gore, već sticanje novog geopolitičkog poena, dok u Crnoj Gori, osim ličnih koji prednjače, postoje i interesi vezani za zaštitu od međunarodnog terorizma i velikoalbanskog nacionalnog pokreta, a o kojima se ne govori. Umjesto da je to bio predmet javnih debata, gdje bi se možda i došlo do nekog šireg zajedničkog stava ili rešenja, nametnuto je mišljenje da opasnost vreba od dvije, osvjedočeno, jedino prijateljske zemlje – oslabljenje Srbije i nezainteresovane Rusije”.

Leposavić jako lijepo govori, njegova rečenica je precizna i jasna. Ponekad se i na sadržaj može reći samo – Amin!

“… građansko društvo nije ono koje je poništilo sve razlike, već ono koje ih je prigrlilo, koje ih slavi, a ne anatemiše”.

Samo, kad se ta različitost imenuje kao Crnogorac, slaviš li ga i grliš tako što ga nazoveš: vo, nakot ili Đilasovo kopile? Ako se ta različitost imenuje kao musliman, prigrliš li je tako što ih proglasiš za kolektivno lažne ljude?

Kao trener mlađih kategorija u Crvenoj zvezdi, Dragoslav Šekularac je svojim pulenima govorio: slušajte šta pričam, ne gledajte šta radim. Barani kažu da je budući ministar pravde odrastao u porodici vatrenih zvezdaša. Posljednjih godina dosta vremena provodio je uz “svjedoka” koji je patološko anticrnogorstvo propovijedao kao “božju ljubav”. Reklo bi se, raskorak između riječi i djela prirodno je okruženje, a i stanje duha Vladimira Leposavića.

Sudeći i po tome, lepi principi iz ekspozea Zdravka Krivokapića, lepo će da gore u “manastirstvu” Vladimira Leposavića?

Apostola s ideološkim pečatom na prstenu i leđa okrenutih statui Slobode.

58

avatar
1000
21
37
0
 
45
montyilkeSegioDanaBonacacg
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Leposavic Vasojevicki sine! CCCC

Bonacacg
Gost
Bonacacg

Nego što !Živio !

monty
Gost
monty

Cega se pametan stidi…

Trubjela
Gost
Trubjela

Kome srbine pokazuješ te tvoja tri prsta?
Da nećeš i tijema tamo iza spomenika reći da će to jednoga dana biti Srbija.

Segio
Gost
Segio

U Čikagu ima spomenik Draži Mihajloviću, nema on problem sa tim

Sunđerbob
Gost
Sunđerbob

Živio Lignjoslav!

White Hat
Gost
White Hat

Sreca tvoja sto nijesam bio tu kod statue slobode kad si se slikao, mada kad mi smo po Njujorku ti i tebi slicni su u misjim rupama sakriveni.

ilke
Gost
ilke

Jeste, pa kada dobijete po tamburi onda zovete saplemenike da se svetite. Kao nekada kada kada sam studirao. Bili ste mi omiljeni klijenti.

monty
Gost
monty

Srbi u Njujorku zaista i jesu u misjoj rupi…

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

,,Leposavić, dakle, ide tamo đe prolaze fraze, tipa: “Braneći našu vjeru i našu Crkvu, mi branimo pravni poredak Crne Gore”. Tamo đe ne mora da objašnjava kako se to odbijanjem registracije i dovođenjem građana u zabludu da je Srpska crkva stvorila Crnu Goru – brani pravni poredak Crne Gore!”
-sve je rečeno!

Radius
Gost
Radius

Ako nešto usvoje što misliš da nIje u redu žali se u Strazbur, što veli Milo

Vesela srbadija
Gost
Vesela srbadija

Zbri njihov sada pokojnji Irinej, da je Crna Gora NDH.

Zeljko M
Gost
Zeljko M

Irahmetli risto

ugrožena Bratić
Gost
ugrožena Bratić

Čuš Leposavić. Šga sve živi u Crnoj Gori.

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Bravo Darko!!!

Taxi
Gost
Taxi

Ovo nije moja Vlada!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Što bi rekao Dule ne moraš biti za Dps ali moraš poštovati odluke

Popocatepetl
Gost
Popocatepetl

Ne zaboravi da promijenis i FB profil sliku. To Krivokapica posebno boli.

Popocatepetl
Gost
Popocatepetl

Moraces porez da joj placas svakako.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Tako je. Advokat SPC će kao apostol sigurno biti “nepristrasan”! Na šta će sve to izaći…..

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Teška nas borba čeka sa ovim fanaticima!?

Laban
Gost
Laban

Ako ne možeš biti fanatik u odbrani svoje države onda ne ma što da tražimo.To treba da se podrazumijeva.

roro
Gost
roro

Izgubio si je,nego još ne znaš

MLADEN 🇲🇪
Gost
MLADEN 🇲🇪

Bio je na listi Snp-prije par godina. Cak je govorio na tribini u Baru i tom je prilikom odrzao vrlo vatren govor, tako da on takodje je osoba koja je politicki obojena

Fendi
Gost
Fendi

Pa neka je, ali nije političar. Na listama imaš glumaca, ljekara…ali da bi bili političari, vidi na Google šta treba

Vulje
Gost
Vulje

Bravo Daśa , kao i uvijek gađaš pravo u centar. Samo tako nastavi!! 👍

Mi smo
Gost
Mi smo

Meeeeee ” patrijote”

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Bljuc bljuc apostoli

Gavrile
Gost
Gavrile

Vala ga predosadiste s kuknjavom!

Окле
Gost
Окле

Преплакасте ли више 😂😂😂

monty
Gost
monty

Plakacete vi Srbi uskoro…

PG murva
Gost
PG murva

Najmanji problem je da li je Lepsavić srbin ili crnogorac… ako će raditi u interesu naše države to je pun pogodak. meni je predavao na fakultetu, tj. bio asistend, čovjek je ekstremno obrazovan ali, vjerovatno, od malena učen da je srpstvo ono najsvetije. Bojim se da će, ipak, otići mnogo istčno i da će pokvariti jednu lijepu sliku o njemu… Više »

Bonacacg
Gost
Bonacacg

Nece ne brini !

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

Xaxaxa. Znamo da niko od njih neće. Ne znam ko je popio priču o “izvanrednoj” vladi xaxaxa.

Dana
Gost
Dana

Nesporno je da je pohađao renomirane obrazovne ustanove, međutim da je državni službenik i da je objavio ovakvu fotografiju pozvali bi ga na odgovornost. Bolje da pomogne majci nego što se ovako bahati po društvenim mrežama. Ko je iz Bara, ovo će razumjeti.

bezimena
Gost
bezimena

Kukala nam majka. Bicemo manjina u svojoj zemlji kad ovi krenu kako su naumili… Mrze Crnu Goru a odlucivace o njenoj sudbini 🙁

Tggss
Gost
Tggss

Hvala URA .Hvala “stari liberali”.😁😣

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

Tačno tako!

roro
Gost
roro

Ne boj se,nismo mi Srbi osvetoljubivi.

Cika miki
Gost
Cika miki

Ja sam SPREMAN da branim moju drzavu, tako mi SVETOG VASILIJA, koji je za mene svetac i jedini bog

Roro
Gost
Roro

Kladim se da u porodičnim albumima,svake familije iz CG,ima jedna ili više fotografija,gdje je neko podignuo tri prsta!Kum,brat,rođo,drug,svat…Ajde ne folirajte se,svi Dpesovci su devedesetih bili Srbi.Na mitinzima Narodne sloge,zajedno su podignita dva i tri prsta.Kome smeta nek se seli.

Nego
Gost
Nego

Tri prsta ste počeli od Draška dizat ,ne znate ni što znače

vesko nk
Gost
vesko nk

Roro Roro ne samo tri prsta no slike Sloba sloboda i druga trabunjanja.Neki su se Roro probudili iz ludila kolektivnog fašizma neki su životima platili svoju glupost i ti osta isti tj. grđi.Roro postao si klerofašista i srpski nacionalista.Vuk te Drašković naučio sa balkona na ta tri prsta i to 91 godine na mitingu protiv Sloba.Jbg neko se opasuljio a… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Slobo im je važniji bio i od kosova, jer ga on prvi izda. Nisu na njega dizali hajke!
Eh da im je da je živ danas!

Branka
Gost
Branka

Roro
Izgubio si opkladu. U mojoj nema, ni u familijama mojih kumova, rođaka, prijatelja. Niđe nema podignuta tri prsta. Svaka ti je priča laž.

Roro
Gost
Roro

Pogledaj malo bolje.

Branka
Gost
Branka

Roro
Ne možeš ti bolje znati od mene.

roro
Gost
roro

Jedino ako si odrasla na Cetinju ili Petnjici?

Branka
Gost
Branka

roro
Ja znam i đe sam rođena i đe sam odrasla. U mojoj CRNOJ GORI. Najgore je kad si tikva bez korijena i bez identiteta i kad pišeš gadosti za tuđi račun.Tebi je najgore što moraš da živiš sa samim sobom.

Neko1966
Gost
Neko1966

Ta tri prsta i jeste samo vi dizali, necasni ljudi koji su sa dignuta tri prsta i pohodili u ratove,a sada ste i izdajice. Zato, ne pokusavaj uprljati drugu stranu

roro
Gost
roro

Samo mi? Misliš 90%Pravoslavnog življa u Crnoj Gori? Ti isti Dpesovci koje glasaš,a nekoga prozivaš izdajnikom.Bolje ti je da primiriš,i uživaš u budućoj vladavini Srba u CG.

Branka
Gost
Branka

roro
Đe god ste ovako srbovali Srba više nema. Razmisli malo o tome. Zbog takvih kao što si ti Srbi su postali traktorski narod. A najtužnije je to što se vi posrbice trudite da budete veći Srbi od Srba koji u stvari i nijesu Srbi.

ugrožena Bratić
Gost
ugrožena Bratić

Sa 3 prsta su na traktorima stigli iz HR, BiH, Kosova.

Laban
Gost
Laban

Selićee se kao i uvijek oni kojima je CG bila surova i veliko breme.Može Srbiju,u Njemačku,Švedsku.Na kraju će ostati samo Crnogorci.Mislim da jedan dio stanovništva prezire patološki sve što je vezano za CG,a iracionalno sve im je bolje u BeograduTi ljudi će vremenom napustiti CG.Oni će to uraditi sami.

Resilica
Gost
Resilica

Komplikovane recenice nece ovo pola shvatit a jos manje razumjet 🙂 sustina je tu al su formu bolje prodali jahaci apostola

Fendi
Gost
Fendi

Nigdje nije tesko Krivokspić da neće one Crnogorce koji se pišu kao Srbi uvesti u Vladu.
Rekao je da neće političare, a i sa i hoće njegova stvar

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

Lijepo pišite.

Branka
Gost
Branka

Fendi
Ove lajkove si dobila samo zato što niko nije razumio što si napisala. Inače bi bilo standardno.

Send this to a friend