Kolumne

Litije u doba korone

Milorad Popović

Piše
Milorad Popović

Velike Abrahamove (Avramove) religije, judaizam, hrišćanstvo i muhamedanstvo, propovijedaju kulturu života, štoviše – vječni život. Zato je u hijerarhiji laži najmalignija teološka laž, koja zloupotrebljava čovjekov strah od smrti, i nemoć da spozna, je li duh vječan ili se, zajedno s tijelom, pretvara u prah, u ništavilo. Bezbrojni su primjeri, od cezaropapizma, Vizantije, u kojoj je ,,Bog mlađi cezarev brat“, do recentnih izopačenja učitelja vjere u islamskom i hrišćanskom svijetu, gdje se kultura života pretvara u kulturu smrti, koja je neodvojiva – kauzalno je povezana – s kulturom laži.

Vratimo se samo trideset godina unatrag, u vrijeme “događanja naroda”, kada su srpski teolozi, kaluđeri i popovi Srbe proglasili za “nebeski narod”. To jest, narod mimo naroda, kao i to je njihov patron Sveti Sava drugačiji od svih ostalih hrišćanskih bogougodnika, uz rame Isusa Hrista.

Jer, kako kaže Justin Popović, “svetosavski čovek je bogočovek a evropski čovek je čovekobog”. Iz ovih premisa nastala je i sintagma ,,nebeski narod“, koja je davala emocionalnu i iracionalnu dubinu za novi, reciklirani velikosrpski nacionalizam, nakon pada komunizma. Nikolaj Velimirović, ljotićevski ideolog i duhovni otac Amfilohija Radovića, upoređujući Adolfa Hitlera sa Svetim Savom(!), kaže da je Hitler “shvatio da je nacionalizam bez vere jedna čista anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam”.

Kleronacionalisti

Srpski teolozi, da bi prostom svijetu – i mediokritetskoj inteligenciji – ulili osjećaj posebnosti, bogomdane istorijske misije, uz Kosovski mit, pridodali su mit o Svetom Savi, koji je, prema njihovom učenju, stvorio srpsku naciju sedamsto godina prije Francuske revolucije, od kada datiraju ostale moderne evropske nacije. Zato Amfilohije Radović tvrdi da su Zapadne nacije ogrezle u porok i licemjerje, i da su namjerne da unište Srbe, koji čuvaju “najdublje pamćenje”, jer dok je Srba, takvih kako ih je oblikovalo svetosavlje, Evropljani ne mogu mirno i neuznemireno da žive “u ovom trulom svijetu, zadojeni duhom nekrofilije, u mrtvačnici zemaljskoj”.

Kleronacionalistički fanatici, relativizuju dobro i zlo, pravdu i nepravdu, jednim specifičnim makijavelizmom: nijesu gadljivi na sve što im ide u prilog, pa ni na bivše ateiste, čak i na bivše saradnike tajne komunističke policije, ratne zločince, kriminalce svih vrsta, ukoliko ih mogu upotrijebiti za svoje ciljeve. Moglo bi se kazati da postoji obostrana fascinacija između svetosavskih vjeroučitelja i ratnih zločinaca.

Srpska pravoslavna crkva je bila gotovo beatifikovala komunističkog apartčika Slobodana Miloševića – u crkvenim trafikama, pored ikona Svetoga Save i ostalih svetaca, prodavali su Miloševićeve postere – sve dok nije izgubio rat u Hrvatskoj. Blagosiljali su i druge zločince, među kojima i one što su u Hagu osuđeni za genocid. Svetosavski popovi neosjetljivi su na stradanja i smrt inovjeraca, ali, i samih Srba, ukoliko to pridonosi ideologiji krvi i tla i njihovoj tlapnji o izuzetnoj misiji „nebeskog naroda“.

Može poginuti hiljadu, sto hiljada ili million Srba, ako podupiru fantazme klera o tome da je ,,nebeski narod“ uvijek i samo bio nevina žrtva. Ali pritom da ne strada nijedan pop ili kaluđer! Na početku rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini bezmalo su svi monasi i svještenici pobjegli iz Zagreba, Osijeka, Splita, Sarajeva, Tuzle, Mostara… A 1995, u vrijeme “Oluje”, popovi su bježali ispred nejači kojoj je Milan Martić bio naredio da se evakuiše.

Srpski kleronacionalisti, svetosavci, nijesu izvukli nikakvu pouku iz nesagledivog – prije svega moralnog i političkog poraza – koji je srpska nacija doživjela u ratovima nakon raspada SFRJ. Jedino što su naučili nakon svega je da tamo gdje su vojno poraženi budu kooperativni i zagovaraju multikulturalnost: srpski episkopi mlađe generacije koji služe u Hrvatskoj, Portfirije Perić i Jovan Ćulibrk, te ,,lepi“ Grigorije, doskorašnji episkop hercegovački u čijoj eparhiji je i Dubrovnik, pokazuju pomirljivost sa novim stanjem Srba u Hrvatskoj, ali u doba tzv. protesnih litija u Crnoj Gori, jednako su bili opaki kao i stari jastrebovi, Amfilohije, Atanasije, Irinej…

Ideologija krvi i tla

U toj produženoj opsesiji ideologijom krvi i tla – nakon gubitka “Republike Srpske Krajine” i Kosova – ostala su dva, po njihovom mišljenju dohvatljiva cilja: formalno pripajanje Republike Srpske Beogradu, i ponovno konvertovanje crnogorske unutrašnje i spoljašnje politike na velikosrpski kurs, što bi bila prva faza vraćanja Crne Gore u zamišljenu Srpsku federaciju.

Srpska pravoslavna crkva je nakon 21. maja 2006. godine ostala jedina pansrpska institucija u Crnoj Gori, pa je preuzela na sebe dio poslova koje su do tada vodile beogradske obavještajne i propagandne službe. Ovo se očitovalo u pokušajima državnih udara 2015. i 2016. godine. SPC je u pripremi prevrata bila glavna adresa, sigurna kuća, za razne srpske i ruske ekstremiste, pisce, novinare, obavještajce, paravojne jedinice kamuflirane u ceremonijalne kozačke odrede, vojne veterane, itd.

Crnogorska vlast koja je nekako, uz nevjerovatno srećne okolnosti, spriječila krvavi državni udar 2016, i kasnije bila pod velikim pritiskom, iznutra i spolja, da je tobož izmislila cijelu priču o puču kako bi pobijedila na izborima, nije imala snage ni volje da istraži ulogu srpskih popova i kaluđera u pripremi planiranog puča, iako su imali za to mnogo indicija. (Većina osuđenih je 15. oktobra 2016, noć uoči planiranog oružanog napada na Skupštinu Crne Gore, boravila u manastiru Ostrog, a istu noć iz Beograda je bilo pristiglo više autobusa „hodočasnika“).

Nakon neuspjelog oružanog prevrata SPC je shvatila da je nasilna, oružana promjena vlasti, odnosno prozapadnog političkog kursa, kompromitovana, pa su srpski jereji i njihovi pozadinski štabovi, ispred sebe isturili Boga, dakako srpskog Boga, koji se tobož naljutio na jednu bezbožničku, korumpiranu, nepravednu, antisrpsku vlast i njene podržavaoce.

Svetosavski Bog, čiji je izaslanik Amfilohije Radović, štiti Srbe od svakakvih nepravdi, pa i u imovinskim sporovima: jer svetosavsko-amfilohijevski Bog nije se odrekao siromaštva, episkopskih dvorova, luksuza, turističkog biznisa i rentijerstva, i u Crnoj Gori je vaskrsnuo upravo onda kad je crnogorska vlast namjerila da vrati u državno vlasništvo sakralno blago koje je podlovćenskoj državi silom oduzeto nakon aneksiji Srbiji 1918. Stoga Amfilohije veli da narod u Crnoj Gori ,,najbezbožniji dio našeg srpskog naroda, danas je krenuo za Gospodom, od djeteta do starca“.

To jest, Gospod i narod su se udružili da spriječe vraćanje državi njenih otetih bogomolja, od kojih su neke nezakonito upisane i na kaluđersko ime sadašnjeg uzurpatora trona Svetog Petra Cetinjskog! Valja se podsjetiti da su Amfilohijev Bog i taj vjerni narod što ga slijedi na ,,protesnim litijama“ spavali u vremenu razaranja i smrti, kad je diljem bivše Jugoslavije ubijeno više od sto hiljada ljudi, mahom civila, a proćerivano sa svojih ognjišta nekoliko miliona Albanaca, Bošnjaka, Srba, Hrvata.

“Ko se crnim zadoji Đavolom obešta se njemu dovijeka”, rekao je pjesnik, Tajnovidac, kako ga nazva Amfilohije. (Sreća Amfilohijeva što Tajnovidac nije u prilici da prisustvuje njegovom molebanu u porti Cetinjskog manastira, jer kako je bio gord i prijek – sjetimo se što je odgovorio onom katoličkom popu kad mu je ponudio da cjeliva lanac kojim je tobož bio vezan apostol Petar – sve bi kaluđere što ćeraju vjernike da se mole klečeći, s noge na nogu, izbacio preko manastirskih vrata).

Razaranje nasljeđa

Aktuelni mitropolit SPC je početkom devedesetih doveden od strane Miloševićeve vlasti, pored živog mitropolita Danila Dajkovića – još sredinom osamdesetih godina visoki političko-policijski dužnosnici iz Srbije tražili su od svojih drugova iz Titograda da se Amfilohija postavi za koadjutora ondašnjem mitropolitu Dajkoviću – s jednim velikim zadatkom, da zatre trag svemu crnogorskome što se ne uklapa u u jedinstveni srpski nacionalni korpus. On to radi posvećeno do fanatizma, grubo i bezobzirno: gradi hramove u srpsko-vizantinskom stilu, a stare bogomolje, koji su kulturno-istorijski spomenici, dograđuje, devastira, komercijalizuje na najskandalozniji način.

Kad mu je to konjukturno poziva se na Svetog Petra Cetinjskog, Njegoša i kralja Nikolu, a istovremeno razara istinsko duhovno i političko nasljeđe ovih velikih crnogorskih muževa.

No, Amfilohije Radović ne mijenja samo stoljetnu arhitekturu crnogorskih crkava i manastira nego i tradicionalne rituale crnogorske crkve, kalemeći nekakve srpske i grčke običaje, kakvi se nikad nijesu praktikovali u Crnoj Gori. Tako je uveo klečanje prilikom moljenja i plivanje za krstom u januaru mjesecu, uz to i pjesme i muziku iz srpsko-vizantinske tradicije, pa i recentne himne, na primjer, zloglasne Jedinice za specijalne operacije iz Kule: ,,Ponovo gori Nemanjića plamen / stasaju momci tvrdi kao kamen“.

K tome, tradicionalni naziv ,,pop“ promijenio je u ,,otac“, iako je patronimično bratstvo Popović gotovo u svakom crnogorskom plemenu. (Glasoviti Crnogorci, koji su bili i svještenici, ostali su u narodnom pamćenju, kao pop Jovan Plamenac, pop Milo Jovović, pop Đoka Mijušković… a danas su to ,,otac“ Gojko, ,,otac“ Velibor, ,,otac“ Momčilo ).

Ni tradicija litija, svečanih povorki koje se izvode za velike praznike ili za prestanak suše, rata ili kakve druge pošasti, nije sveta Ristu Radoviću. Ove tzv. protesne litije – čiji je povod bio izglasavanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti – sa barjacima, krstovima i ikonama, i srpskim nacionalnim znamenjem, protivne su dogmama i tradiciji istočno-pravoslavne crkve. SPC je prošla burne vjekove, od Nemanjića, turske okupacije, do titoističke vladavine, i nikad se nije, na ovaj ili drugi način, pobunila protiv vlasti.

Eto, i danas, kolikogod se žale na položaj Srba u Hrvatskoj i na Kosovu, ni tamo nijesu organizovali ,,protesne litije“. U Crnoj Gori misle da su na ,,meko ugazili“: da je država slaba, da je vlast slaba, da je narod praznovjeran.

Amfilohije je seljačko dijete i dobro zna praznojvjerje prostog svijeta. Crnogorci su se više bojali kletvi Svetoga Petra nego mača njegovih perjanika. Novosađanin Emil Čakra, koji je bio na Cetinju 1858. godine, u svom putopisu, između ostalog zabilježio je narodna vjerovanja o Ivanu Crnojeviću: ,,Kad munja sine i grom zagrmi, Crnogorac veli: ljuti se Ivo, kad je suva godina i po suvom vremenu jednom i dažd udari onda opet veli: propištao Ivo Bogu pod prestolom gledajući muku sirotinje, te nebo suze proronilo…“

Batina sujevjerja

I danas kod školovanih i naizgled ozbiljnih ljudi postoje tragovi sujevjerja, a kleronacionalističke ropotarnice, u doba “litija”, počele su javljati nove opsjene: dvije ikone su proplakale; u jednom snijegom prekrivenim drvetom pojavio se Amfilohijev lik; u katakombama Ostroga rodilo se dijete s krilima, to jest srpski anđeo; saobraćajni policijac doživio saobraćajni udes jer je zaustavio minibus Ostroškog manastira…

No, ne bavi se samo Amfilohije i tabloidi vradžbinama nego i njegovi pobočnici: „otac“ Gojko Perović, koji je u “protesnim litijama” dobio ulogu Amfilohijeva Šolevića, pošto ne može pridobiti Cetinjane sirovim svetosavljem, koristi porodične tragedije, bolesti, čak i žensku neplodnost, da bi ih zaveo, i okrenuo prema srpskoj crkvi, koja je u Cetinju nepopularna, pogotovo od devedesetih godina kad su Amfilohijeve pristalice vatrnim oružjem ranile dva mlada čovjeka, i nakon toga srpski mitropolit doveo Arkanove „tigrove“ na nalaganje badnjaka pred Manastir. (Cetinjani koji često šetaju Ćipurom tvrde da su se nakon protesta cetinjske omladine protiv ,,litija“, u Manastiru ponovo pojavili neki ljudi koji više liče na paravojsku nego na vjernike).

Beskrupuloznost klera SPC posebno se očitovala na početku epidemije korona virusa, kad su jereji 12. marta, pozvali narod da šeta ulicama i pored upozorenja vlasti da zbog opasnosti od zaraze treba izbjegavati masovna okupljanja. Još ne znamo, s obzirom da inkubacija virusa traje najmanje 14 dana – novi nalazi italijanskih imunologa svjedoče da je inicijalna kapisla masovne zaraze u Lombardiji bila utakmica Atalanta-Valensija, koja se odigrala 10. marta – da li je ovo okupljanje, kojemu je u svim gradovima prisustvovalo oko 25.000 ljudi uzrokovalo neku masovniju zarazu, poput korejske religiozne sekte Šinčeondži, koju je gradonačelnik Seula optužio za ubistva, jer su uprkos zabrane vlasti organizovali svoja ritualna okupljanja.

Beskrupuloznost

No, i nakon zvanične zabrane svih masovnih okupljanja u nas: zatvaranja sportskih objekata, kafana, restorana, ukidanja javnog saobraćaja, zatvaranja granica, čak i preporuka da se sahrane obavljaju u krugu porodica, svještenstvo SPC i dalje organizuje vjerske službe.

Dakle, beskrupuloznost se pretvorila u besprizornost: SPC, na čelu s Amfilohijem, i dalje održava molebane, liturgije, na koje javno pozivaju vjernike, čak javno propovijedaju da se vjernici i u vrijeme pandemije pričešćuju iz jedne kašike!

U vrijeme vanrednih okolnosti rade i druga krivična djela: jedan jeromonah, srpski državljanin, na službi u Đurđevim stupovima, pokušao ilegalno da uđe u Crnu Goru iz Srbije, kako bi izbjegao mjere samoizolacije. U pitanju su svjesna i namjerna ugrožavanja zdravlja i života građana u doba pandemije. Ovo je, dakle, odraz njihove notorne besćutnosti, ali i panike zbog virusa koji je pokvario planove “moleban revolucije”.

Tako je Amfilohije, na potonjoj pres konferenciji, u očajanju izjavio – iako mu dok je ove vlasti neće faliti dlaka s glave – da je spreman poginuti za crkvu(sic!), a pop Krivokapić da je virus spasio Đukanovića, jer bi na sljedećoj litiji došlo duplo više ljudi, ali ionako će ga srušiti na izborima u oktobru!

Histerija koja se pokrenula nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti bjelodano pokazuje koliko je bilo nužno – zbog stvaranja elementarnih pretpostavki za uređenu građansku državu – urediti odnose s vjerskim zajednicima, prije svega uvesti SPC u zakonske i ustavne norme Crne Gore. I još je jednako važno to što je svakom iole razboritom i objektivnom čovjeku moralo postati jasno nakon ,,protesnih litija“ i pandemije korona virusom – da je SPC glavni stožer najcrnjeg anticrnogorskog, antiervropskog, kleronacionalističkog reakcionarstva, koji se ne može pridobiti nikakvim ,,ustavnim patriotizmom”, sitnim i krupnim trgovinama, raznoraznim podilaženjem.

Misija SPC je da uništi sve što u Crnoj Gori nije srpsko, panslavističko i pravoslavno, i od toga neće odustati dok ne budu izgubili svaku realnu šansu za stvaranje zamišljenog pravoslavnog kalifata.

Podržavaoci, sluge i gospodari

No, tzv. protesne litije su bile i trenutak istine, koji je otklonio svu demagogiju o demokratskoj alternativi aktuelnoj vlasti. Bjelodano se moglo vidjeti da Amfilohija i kriptočetnički Demokratski front, kroz kritiku Zakona, pričama o novim podjelama, itd, podržava cijela opozicija, osim SDP-a – koji je, čini se, shvatio kud ih je vodila saradnja s DF-om – medijski koncerni Vijesti, većina aktivnih NVO, neki akademici, itd.

U tom spektru najmaligniju ulogu ima medijski koncern Vijesti, koji je već cijelu deceniju saveznik i glavni propagandni promoter, prvo Andrije Mandića, nakon toga pokušaja državnih udara 2015. i 2016, na koncu i moleban revolucije Amfilohija Radovića.

Ovaj propagandistički oksimoron finansiran od najmračnijih rusko-srpskih štabova za rušenje prozapadne političke strukture u Crnoj Gori, ima potporu određenih Zapadnih fondacija i ministarstava aktuelne Vlade. Vlasnici i urednici koncerna razvili su prigodnu slaboumnu teoriju o tome da su Amfilohije, SPC, DF, cjelokupna hegemonistička beogradska kamarila, od krajnje ljevice do monarhističke i klerikalne desnice, poduprta SANU, UKS, raznim univerzitetima, institutima, tek sekundarni problem, jer je velikosrpski nacionalizam u regresiji i izumiranju!

Glavni problem Vijesti – kao i njihovih finansijera–upravo je Milo Đukanović, koji je, uz sve slabosti karakteristične za postkomunisitčke lidere neoliberalne političke i ekonomske provinijencije, bio ključni akter distanciranja Crne Gore od suludog Miloševićeva rata sa Sjevernoatlanskom alijansom 1999, stvaranja nezavisne države, ulaska u NATO, konačno i Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Ovakve propagandističke stupidnosti u svakom iole zrelom društvu naišle bi na opšti podsmijeh, pa i na prezir, ali Crna Gora nema takoreći nikakvo javno mnjenje. Crnogorsko društvo je u svim bitnim političkim, kulturološkim, svjetonazorskim pitanjima podijeljeno po pretpolitičkim uzusima.

S jedne strane su kleronacionalisti – udruženi s mešetarima-konvertitima – a s druge građanski, prozapadno opredijeljeni intelektualci, koji mahom podržavaju aktuelnu vlast. Međutim u provladinom miljeu, na čelu glavnih nacionalnih institucija – osim u par slučajeva – sjede mediokriteti, oportunisti, klijentelisti. Manjak kritičke inteligencije, elementarne građanske hrabrosti i samopoštovanja intelektualnih struktura koje podržavaju Vladu vidio se i u javnim polemikama oko moleban revolucije: u prvih dvadesetak dana, kad je histerija kleronacionalista bila na vrhuncu, tek tri-četiri javna djelatnika su se javno, bez okolišenja, suprostavila velikosrpskoj propagandi.

Ostali su se pravili nevješti – iz straha da ne budu stavljeni na stub srama Vijesti i drugih bizarnih kleronacionalističkih portala ili zbog kalkulacija o trenutnom odnosu snaga – što se u nas ponavlja godinama, kadgod je neka krizna situacija u zemlji.

Negativna kadrovska selekcija limitira razvoj i velikih, snažnih zemalja, dok je pogubna za države s još nekonsolidovanom nacionalnom i državotvornom sviješću. Do sada je vladajuća garniture u Podgorici pokazala taktičko majstorstvo u upravljanju krizama, ali iz tih kriza nijesu – makar potonjih pet godina – izlazili snažniji, prevashodno zbog toga što odbijaju da se ozbijno suoče sa teškim naslijeđenim problemima u sferi kulturnog i nacionalnog identiteta.

Nadam se da im je iskustvo s molebanskim pokretom konačno razbilo neke iluzije. To jest, da će shvatiti kako Crna Gora može opstati kao nezavisna država samo ukoliko stvori obuhvatnu, kompetentnu i održivu kulturnu i nacionalnu strategiju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mahir Tuzovic
Gost
Mahir Tuzovic

Valjda ce drzava i zakon reagovat na ovaj huskacki clanak.nema drzave u svijetu gdje nije zakonom zabranjeno vrijedjat tudja vjerska osjecanja osim to je dozvoleno kod nas u drzavi aparthejda.Sto se ne bhne ovaj da prica o Bosnjacima ili Rimokatolicima no bas o nasoj Srbskoj braci

CPC Vranjina
Gost
CPC Vranjina

Dali ista postoi na ovom svijetu cega se ovaj domoljub stidi.Jos ga nijesam vidio bez na otvaranje CPC dodje ako su tu novinari da iskaze patriotizam.Neznam zasto prica o tudjoj naciji i vjeri kojoj ne pripada.Da mos kako Popovicu sve bi nas u Hrvate preveo toliko smo ti dragi

Covjek
Gost
Covjek

Najbolje se vidi sa strane.

Mirza Hakalaj
Gost
Mirza Hakalaj

Gorci se Popovicu i Crni kolko god hoces mi zmamo kosmo i daste nam drzavno ime ZETE unistili i okupirali odkud vam obraz da ako smo pristali bit dijo imena Crnogorskog da nam jos vjeru po njoj dajete ajde sokole u Lipe pa pripovijedaj ove basne Jevremove i Zagreba okanise ostatka naroda casnog a toje Srbski

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Potomak popova, POPOVIC, protiv popova! Komedija

pero
Gost
pero

valjda očeva

marko
Gost
marko

Kratko jasno , istorija i aktuelni momenat realno prikazani. Drzava mora preduzimati mjere i eliminisati zaostale elemente velikosrpskog nacionalizmaI hegemonizma a takodje ispitati i svoja cinjenja i odgovornosti svih ubvlasti zbog ovakve situacije.
NEK JE VJECNA CRNA GORA

Milo Vujovic ct
Gost
Milo Vujovic ct

@ marko ojadjeli vi samo sto nijeste uveli necesovi zakon da nam zabranite da smo Srbi…Necete to uspjet pa se Gorcite koliko ocete.Ja priznajem vasu naciju Crnogorsku 4 nahije i nikad me interesovali nijeste zato bi bilo posteno i tebi a i ostalima da mislimo svojom glavom a da ima drzave ovaj bi Popovic trebalo bit uhapsen i osudjen ovo… Više »

Posrbica CG
Gost
Posrbica CG

Posto farba moleri
Sto ste lagali lagali ste nema vise….

freeMNE
Gost
freeMNE

Bravo Milorade,tačno sve od početka do kraja.
Boli istina mnoge ali mora da se zna sa kim/cim imamo posla.Da ako se pojedinci osvijeste,vakat je.

Plav
Gost
Plav

Prezime Popovic nastalo od srpskih popova !

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Dosadno vam pa da malo “podgrijete” atmosferu? Piše u tekstu “unatrag”???

Qwerty
Gost
Qwerty

Bravo za komentar!!!

Bokelj
Gost
Bokelj

Svaka čast, sve tačno napisano i opisano. Nikad više 1918.!!!

vukomita
Gost
vukomita

CIJELA ZDRAVA ISTINA,PODRSKA POPOVICU…DA JE VJECNA

Lemi
Gost
Lemi

Naravno da je vjecna…ali bez ovakvih…knjizevnika i politicara koji truju ovaj nesretni narod…pa dokle vise…

Parlov
Gost
Parlov

Ima čovjek vremena za pisanje… sto namucio se nekim ozbiljnim poslom… Bio dan noc na poslu u nekoj vanrednoj situaciji…

BosaNova
Gost
BosaNova

A kad padne Vlada poslije korone ma nece proci ni 2 mjeseca ti ces Perovicu odmah pptrcati da pises kolumne za novu vast!

pero
Gost
pero

kad padne Vlada , onda se probudiš i onda probaj opet

Sistem
Gost
Sistem

Pustite se vi Crkve. Dok napafate Crkvu Nvo vrši pritisak da se povuku imena lica u samoizolaciji…

Tivat
Gost
Tivat

Perović izađi malo, uhvati krug

mujo džeger
Gost
mujo džeger

litije su totalno prodrmale i još drmaju cg…………….vjerni narod još jači u svojoj vjeri, oni koji su bili u nedoumici izabrali su pravi put…..vjernog naroda, a antihristi su najviše postradali….njih drma groznica koja im se maloumnim umom širi neviđenom brzinom , nije im lako , groznica jaka a mozak mali

Mestar
Gost
Mestar

Litije su samo ujedinile sve nas koji volimo Crnu Goru iznad svega, kojima je Crna Gora jedina domovina i koji postujemo njene drzavne simbole.

Sistem
Gost
Sistem

Pa bsš se za te i prave Litije, te koji vole Državu, i Crkvu. Ko voli samo jedno, nije mu mjesto na Litijama…

Lemi
Gost
Lemi

Mestar na cemu si brate…losa ti ta roba…kriza i u tom svijetu…axaxaxxa

SZO
Gost
SZO

Ima li € jeli stigla farba kad je isplata a sektasi sta se radi u Kulin do ocete li mrak…

Tivat
Gost
Tivat

Stiče farba za crtanje Crnogorske Trobojke, a ima Crnogoraca koji je ne vole, možeš li verovati

Posrbica CG
Gost
Posrbica CG

Sto vas je srbijanci risto cirov i gojko sluzbenik bacio na portal parola svi sektasi na portalu… pisi milijana

Tivat
Gost
Tivat

Risto je Čirov, či si ti

Posrbica CG
Gost
Posrbica CG

Jesi li siguran porotjanac

Lemi
Gost
Lemi

Niciji dok je ovakav…izrod…axaxax

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Sramno je ovo sto radite ovih dana. Obicno se u teskim vremenima pokazuje ko je kakav a vi se zbilja pokazaste u onom najgorem smislu.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

30 godina dps kupuje socijalni mir u cilju ispunjavanja svojih politickih pobjeda i interesa ….ne narodnih ni drzavnih licno svojih…igrali su igre sa vjerskim zajednicama sad to postaje problem drzavi i gradjanima ….

LSCG
Gost
LSCG

Lose pise. Sef ne cita ni tvoje tekstove ni tvoje knjige, samo politicki naredi da ti de nagrada

Cetinje
Gost
Cetinje

Mijo Vidakov,kako pomenu ova tri “OCA”Gojko,Dzomic dosljak,Momo Cuca,ma sve “STIH DO STIHA”,ma sva trojica BOBA ne vrijede,e jos im fali “otac”Joco Mali Mrav bivsi inzinjer iz Oboda,a sad novokomponovani ISTORICAR,ah kuku “istoriji”sa Jocom.

Njegus
Gost
Njegus

Pip pip imaju vise skole pojedinacno nego cijela ymtvoja famelja djuture, brajane moj…nisu oni dtihovi ili štihovi nego svestenici…ali duga prica knjigu u šake nikad nije kasno 😘😂😂😂😂🤣🤣🤣

Lemi
Gost
Lemi

Jesi siguran da si sa Ct…mozda Milano…Napoli…Zagreb…

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Vi nemate granica ljudskosti.

Nivinonivoda
Gost
Nivinonivoda

Glavni problem njegov- kao i njemu sličnih, je kako se uvući šefu, a biti slobodan poslije ovakvih ispovijesti,…

Sasa V
Gost
Sasa V

Nivino nivoda znao sam jedino ti je dobar potpis svi srbijanci ispod tvoga potpisa ojhaa

Nivinonivoda
Gost
Nivinonivoda

Sasa V – slični, …ne guraj se, velika je šefova „eviva”.

Petar
Gost
Petar

Dje se gasi ovaj?

SsektaSTOP
Gost
SsektaSTOP

Ugasit ce se kad sekta ss bude u bg pasaluk

Sistem
Gost
Sistem

Znači, nikad…

Na baterije
Gost
Na baterije

Pa je li realno da covjek u ovakvim momentima kad je najbitnije od svega da se ujedinomo i radimo u istom cilju ocuvanja zivota obrce pricu o litijama i podjelama???? Ali mora izgleda i on da radi zasto je placen iz svog udobnog doma pise li pise… Pod hitno mu internet ugasiti i telefon iskljuciti zarad opsteg dobra. Pa nisu… Više »

Marko
Gost
Marko

Ovaj lik će od onih pola milona predvidjenih za pomoć “kulturnim radnicima” dobiti najveći dio. Živi bili, pa vidjeli.

Sistem
Gost
Sistem

Bravo…

Njegus
Gost
Njegus

Zasto ljudi koji su profesionalno imaju dozvolu za ” c” kategoriju pricaju u medijima o ozbiljnim temama….
Mada sam ka’ dijete vazda volio sjesti u prve redove autobusa i slušat komentare šofera iz ” Tare” , posle smo to dugo prepricavali….ali oni su bili zafrkanti, a ovaj je ” prejak” za medije 🤣🤣🤣🤣🤣🤣👈😂😂😂😂😂😂😀😀😀😀

volim crnu goru
Gost
volim crnu goru

Nije vrijeme za ovakve tekstove. Mada od ovakvog ubrusa je ovo za očekivati

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Pobogu, covjece! Nema litija, ima korone! Deplasirano, tendenciozno i stetno.

GLADNI I ZEDNI?
Gost
GLADNI I ZEDNI?

Pa ne napada korona na mozak. Mada, mozda mozda i grijesim…

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Litijani ne postuju nezavisnu i suverenu Crnu Goru

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Gospodin Popović je za jedno uistinu u pravu, kada je citiraobNjegiša ,,Što se crnim zadoji đavolom, obešta se njemu dovijeka”.

pg_mne1
Gost
pg_mne1

Ovome su vjerovatno uplatili 3 mjeseca unaprijed pa mora covjek….

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Eno jutros na pinku ponovo marić ponižava crnu goru,postao je gori od šešelja!Staviće ga risto za vikara mitropolije!?

Darko
Gost
Darko

E zemljak kad bi ti sad oladio jedno 10. 15 dana ,,,, pusti jadan sad to no svi skupa da smo zdravi i veseli a posle ljucki sve dovesti u red ,,,,, mogao bi jedan clanak posvetiti recimo djelovanju presjednika u okruzenju a i ovog naseg u vrjeme kovid 19. Bio sam ponosan na Vucica iako sam Crnogorac 100% i… Više »

PG
Gost
PG

Sad je vrijeme da se spasimo i da ne pricamo jedni protiv drugih. Kad ovo prodje dogovorice se sve mirnim putem.

JoxMNE
Gost
JoxMNE

E slušaj ovoga, ko o čemu on o litijima.
Proći će i ova muka, i kad prođe treba te pljunut u lice ko god te sretne. Prvi ću ja.

Velja gora
Gost
Velja gora

Tebe pod hitno u karantin sa nadzorom
Kapljicno prenosis patogene iz mozga
Toliko otrova iz tako slabog covjeka..

mačor
Gost
mačor

Poučno,da je više ovakvih tekstova !

Nata
Gost
Nata

Ma ljekovito, kakvi poučno… ne pričaj da si pročitao?

Sjeverac
Gost
Sjeverac

Što mi ne objaviste komentar nije uvredljiv.

Lela
Gost
Lela

Direktno u sredu.
Bravo ljudino!

joko
Gost
joko

Lela# A ne no u ČETVRTAK !! Eeeee zemljo ko te sve gazi.

lajavi krelac
Gost
lajavi krelac

Ni dana bez antisrpske histerije …

Sasa V
Gost
Sasa V

Lajavi protiv lajaca treba bit glasan

ElPatron
Gost
ElPatron

A sto te nece zakacit ova korona da odmori ovaj narod od tvojih kolumni badijavnika

Sasa V
Gost
Sasa V

Ne no tebe i ss sektu

Miko
Gost
Miko

Svaki dan po jedan đuturum napada crkvu, iako crkva ne reaguje i čak nudi svoje objekte za karantin. Koliko je ovaj lik uplatio pomoći, umjesto što truje narod od ranog jutra. Sad se vidi ko je prav a ko kriv.

Mirko
Gost
Mirko

kako ne reaguje? organizuje molebane i dalje truju narod

Arena
Gost
Arena

Ajde ti vjerniče pa se pričesti istom kašikom.

LSCG
Gost
LSCG

Prestace koron aali Litine ce se vratiti brojnine nego ikada . Sa vjerom u biga do slobodne Crne Gore . Zivio nas Vladika da drzi moleban jos dugo !!!

Mirko
Gost
Mirko

lijtije lijece eto ona iz barselone pravo na litiju zarazila ko zna koliko naroda

Mila
Gost
Mila

Zakačiĺa te ova korona zajedno sa ristom sotonom pa se skupa u izolaciju ljubili lscg

Emil
Gost
Emil

Jadno je u toku ove situacije sa virusom zadavati niske udarce.

Archie
Gost
Archie

Ovaj lik je baš iskompleksiran!

Liberal
Gost
Liberal

Ja sam veci crnogorac od tebe, nije vrijeme i nisi nasa pamet…. toliko

Na baterije
Gost
Na baterije

On je onoliki Crnogorac koliko mu se plati

Tivat
Gost
Tivat

Ili mu ne plaćaju mnogo, li nije neki

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Opet vi u sred ove muke,nemate o čemu nego o litijama i o ovome bivšem bokseru.Pa jeli moguće da vas od ove pošasti korone više bole veličanstvene litije ovog naroda i naše crkve,a koje su bile mirne i sa puno ljubavi i za koje je svijet čuo i kojima je svijet oduševljen,Širite ljubav ljudi,a ne mržnju među narodom.

VukMandusic
Gost
VukMandusic

Malo istomisljenika imas.medju narodom u Crnoj Gori ! Śedi doma !

pero
Gost
pero

55,5 %majmanje

Sever
Gost
Sever

Šta ovo radite ? Alo,dje vi živite ? Batalite više sa ovim potpaljivanjivačkim bolesnim pričama. Čuvajte sebe tako što ćete voditi računa o drugima. Ako svi zajedno ne pobjedimo ovuaj virus -nećemo se imat sa kim ni popričat a kamoli ,,posvadjat”. Popoviću OSTANI DOMA i legni malo .ODMORI.

Komita
Gost
Komita

SVAKA CAST MIJO,KUCA TI GA DAJE!!!!

Mirko
Gost
Mirko

bjezi nisi nista bolji od Rista i ostalih popova

Send this to a friend