Kolumne

Milo je ponovo tu

Piše

Aleksandra Obradović

zamjenik glavnog urednika CdM-a

Nakon što je juče iz Demokratske partije socijalista saopšteno da je njihov kandidat za predsjednika države lider stranke Milo Đukanović, opozicione partije su ocijenile da je najjača stranka u velikim problemima, čim se odlučila na taj potez. Pitanje je zašto baš on.

Dugo se spekulisalo ko će biti kandidat DPS-a, pominjana su mnoga imena ali, (ne)očekivano, odlučeno je da to bude Đukanović. Kandidatura Đukanovića, svakako nije iznenađenje, jer godinama unazad glavni lik izbornih kampanja ispred DPS-a bio je Milo Đukanović.

On je juče saopštio da je njegova lična orijentacija bila drugačija, ali je naglasio da, kada se neko bavi poslom kojim se on bavi već više od četvrt vijeka, onda ima partijske, lične i društvene obaveze.

Poručio je da ne potcjenjuje značaj drugih kandidata, ali je naglasio da očekuje pobjedu u prvom krugu. Đukanović će se 15. aprila u trci za šefa države naći sa poslanicom Socijaldemokratske partije Draginjom Vuksanović, koju je podržao Demos, Mladenom Bojanićem koga su podržali Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Demokratska Crna Gora i Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija, predsjednikom Prave Crne Gore Markom Milačićem, privrednikom Vasilijem Miličkovićem i predsjednikom Stranke pravde i pomirenja Hazbijom Kalačem.

S obzirom na to da protivkandidati Đukanovića imaju mnogo slabiji politički uticaj i iskustvo, nije nemoguće da se njegova i očekivanja DPS-a da trijumfuje u prvom krugu ostvare. Ipak, treba sačekati 15. april.

Poštovali ga ili ne, mora se priznati da je Đukanović godinama najuticajnija politička ličnost u državi.

Kako je funkcija predsjednika države u Crnoj Gori ceremonijalnog tipa nameće se i pitanje da li će Đukanović, ukoliko bude izabran za šefa države, ojačati funkciju predsjednika, kao što je u Srbiji to uradio Aleksandar Vučić.

Konačno, glavni kandidati za predsjednika Crne Gore za koje će građani 15. aprila glasati su poznati. U narednih 20-ak dana može se očekivati kampanja u kojoj će oni, svojim programima, pokušati da pridobiju što veći broj birača. Koliko će u tome biti uspješni, s obzirom na to da se u Crnoj Gori zna ko za koga glasa, kao i da političko mišljenje građani teško mijenjaju, uvjeriće se na biralištima.

Send this to a friend