Kolumne

Mizoginija i skaradnost

Piše,

Slavko Mandić

Malo je onih čije ekspertsko znanje može rastumačiti što je ministarka zdravlja poručila dijelu građana  Crne Gore, prvenstveno Crnogorcima, koristeći izraze mizoginija(1) i skaradnost(2), istovremeno se pitajući da li više u CG postoji  nadaleko poznato čojstvo i junaštvo.

Jednonacionalnu ministarku u jednonacionalnoj vladi ekspertskih političkih neznalica, uključujući i značajan dio onih koji su to u svakom smislu, pogodila je primitivna poruka prikaza njene četiri puta jače po statusu, koleginice po ideologiji, na društvenim mrežama, žene četnika, po vlastitom kazivanju.

Razočarana Crnogorcima što su valjda takvi kakvi jesu, a njoj se nikako ne dopadaju, ispisala je ona čitavu stranicu gusto kucanih ličnih viđenja o tome  ko smo i što smo kad ćutimo na ovakve drskosti koje pokazuju nevino čeljade, divno stvorenje, od Boga poslatog da nam prosvijetli pamet zatamnjenu od vjekova, i valjda tu treba ubaciti nekako ovu mizoginiju i skaradnost. Možda, nijesam baš presiguran, jer se u ove izraze, nastale nakon 31. avgusta prošle godine, a sada u masovnoj upotrebi vlasti, baš ne razumijem najbolje.

I sad bi trebalo da ide red kritike na njen račun, zato što se nije oglasila na grdne napade njenih istomišljenika na poslanicu Vuksanović-Stanković, ili makar Šofra kojega je besprizorna rulja željela da linčuje.
Jedan u masi čelnika srama bio je saradnik, ekspert četvorostruke ministarke, zbog koje suze roni njena koleginica od zdravlja.

Urlikač iz vlasti, po službenoj dužnosti nosilac hiljadu eura svakoga mjeseca po volji četvoromandatne, prikaz je živi zdravstvenog stanja vladajuće družine.

Jer, to  raditi, a biti približno normalan, ne slaže se baš. Tu treba vakcina, ali kako je obezbijediti kad naša ministarka od medicine ne može ni ove za Covid 19 i pored svakodnevnih obmana da vakcinacija teče u duhu svetonečega, da ne kažem čega.

Dakle, dok se ne obezbijedi vakcina protiv korone, neće biti ni ove mnogo važnije, za glavu pojedinaca, jer su oni, kako se smatra zahvaljujući ličnim postupcima, statusno zaštićeni.

Nema gromoglasne kritike na račun ministarkinog ćutanja. I ne samo njenog. Tu je i obavezujući Dritan, pa dr Zdravko i svih 11 apostola, bez onog koji je smijenjen od pravde, ali koji neće živ da ode. Džabe ga Zdravko moli. Neće, i tačka.

Pa neka pada vlada koliko kod hoće. Ministarku od medicine ne treba spominjati. Razumije se, u bilo kakvom kontekstu. Ona je rekla što je mislila o svemu što se dešava u našem društvu. Oni što bi da je kritikuju neka se zapitaju što bi radili da nje nema? Iako još uvijek nema odgovora na ovo pitanje, svjesni smo da nam ne bi bilo lako. Sa vakcinom ili najčešće, bez nje. Ona nam je u lijepom predizbornom sjećanju još od prošle godine. Kao da sada vidimo kovid gužvu u Kliničkom centru CG, pa puštanje popova i po nekog zaraženog da otprati dosljedno svoga duhovnog vođu na vječni počinak. To postaju tekovine, istina nove, ali čvrste i bezpogovorne.

Napad na novinara Šofra nije dotakla vlast. Nijesu to oni iz Vijesti pa da skoči američka ambasadorka, pa ova koja predstavlja Evropu zajedno s njom, pa još jedan broj stranih ambasadora, pa domaćih snaga zaduženih za praćenje rasta demokratije po broju stanovnika, njihovog (ne)Vladinog sektora tako glasnog prije njih, i naravno intelektualaca u čiji špag ne može niko da zaviri. Ne zato što u njega nešto ima, nego zbog toga što špagova ima više.

____________________________________________________________________

Mizoginija: pojam grčkog porijekla, nastala od grčkih riječi – miséô, što znači – mrzjeti i riječi gyn, što znači – žena.

Mizoginija je pojam koji predstavlja sinonim za tzv. „muški seksizam“, odnosno omalovažavanje i mržnju muškarca prema ženama (ili djevojčicama), na osnovu predrasuda.

Skaradnost: Perverzija, niskost, nekorektnost, nedoličnost, nepodopština.

8

avatar
1000
8
0
0
 
7
Kotor 5XasLovćenGalebFaul
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kotor 5
Gost
Kotor 5

Slavko, svaka cast 👌👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Xas
Gost
Xas

Kad će masovna imunizacija?
Vakcine stižu tri mjeseca i nikako da stignu.

Lovćen
Gost
Lovćen

Nećete nikad pokoriti Crnu Goru.
Je li vam jasno?
Nikad!
Uzalud vam trud svirači!!

Galeb
Gost
Galeb

Ovakve bruke Crna Gora nije i neće doživjeti.
Da je vode diletanti u politici bez stava i obraza u dobrom dijelu.

Faul
Gost
Faul

Da, da i stalno selektivno i po svojim kriterijumama političkim naravno.
Novinar Šofranac ne zaslužuje pažnju vlasti i njihovih medija.
Ništa nije izgubio.
Samo je dobio.
Što će mu zaštita i podrška promašenih.

Jasno kao dan
Gost
Jasno kao dan

Da ,da Mandiću đe su borci za ljudska prava,borkinje se zna đecsu.
Bliže vlastima koje su izglasale i grantovima.
Ali u njihovima dzepovima nema mrvica ima samo šuške.

Pih
Gost
Pih

Ne rekoše gospođe ministarke ni slova o skarednosti i šovinizmu nesuđene direktorice škole u Pljevljima.

Pavao
Gost
Pavao

Ministarka od medicine ne komentariše drugaricu Bojanu jednodnevnu direktoricu osnovne škole u Pljevljima sa kokardom i guslama.
Čudno baš.
Začuđujuće

Send this to a friend