Kolumne

Nije – nego

Predrag Boljević

Reka sam vam ja, kad se śete ovi naši iz Ministarstva vanjskih poslova što im je u opisu posla, belaj će učinjet. Śetiše se na vakat da ambasadora srpskog u zemlji crnogorskoj, Srbina iz Miločana, isprate kako i dolikuje.

Da se ne lažemo, nije Božović nikakvi ambasador, niti persona vrijedna spomena, već naprotiv, nepomenik i primjer za nauk đeci, kako i što ne valja postat i u životu bit. Rođen, odškolovan i odnivljen ođe, u Gori Crnoj, da bi, kad je posta punoljetan, otišao da uči i služi vlasti tuđe države, države Srbije, pa sve da je `iljadu puta srbin, sramno je.

Sramota je đeco, vi koji crtate trobojke pod kojom Crna Gora nesta i biste alaj barjak pod kojim ponovo nasta, da uždite i od kog se stidite i pred bogom je grehota, da se rodite, rastete i podižete na ovom kamenu crnogorskom, bez obzira koje ste nacije i u koju crkvu hodite, da odete u neku tuđu zemlju, đe ćete za vijek vjekova biti tuđin i stranac, i da se zarad kakvog ovozemaljskog benefita odreknete i okrenete protiv vaših korijena, dojučerašnjeg druga, prijatelja, komšije i brata.

A da je vlast te tuđe zemlje, što je Srbijom zovu, đe hrle i dušom i glavom, jer dupetom iz Gore Crne ne mrdaju i ovi naši novi vlastodršci, vazda kad joj je moglo biti, izdala ovu zemlju u kojoj se rodiste i podigoste, što je Crnom Gorom zovu, to jest istina.

Stoga da vam rečem ono što vam izgleda ne šćahu reći oni doma, koji bi to trebali po božjim zakonima da su vam rekli, jer se svako malo na boga pozivaju. To je zemlja čijoj su vojsci na Mojkovcu na božić 1916., naši preci leđa čuvali, izginuli i puštili da nam panu svetinje, Lovćen i Cetinje. To je vojska i kralj, od milošti što ga zvahu, Pero, koji od junačke bježanije kroz klance i gudure crnogorske i albanske, zaboraviše i na „brata“ i datu riječ. Trebali su, ali nijesu mogli od prejakog šprinta, stat i branit naše odstupanje na liniji prema Skadru, ali rekoh ne mogahu stat od silnog šprinta, sve do grčkog ostrva Krfa.

To što nas ostaviše nakon Mojkovca nije im bio neki problem, a nije im to bilo ni prvi put. Izdadoše nas kad njihov zemljak, islamizirani rođeni Srbin iz like Omer paša Latas nagrnu na Crnu Goru, izdaše nas u Veljem ratu, izdadoše na Skadru i puštiše da izginemo kao snoplje. Vazda kad im se pruži prilika oni nas izdadoše, rašta ih zbog izdaje opjeva njihov pjesnik, veliki Đura Jakšić u pjesmi „Padajte braćo“.

…….

Ta da smo braća – oh, bože moj!
Ta zar bi tako s Avale plave
Gledali ledno u ognjen čas?
Ta zar bi tako – oh, braćo draga!
Ta zar bi tako prezreli vas?

Prezrite bratstva, pokor i kletvu!
Što nebo dade, pogaz’te vi!
Ta nije l’ grešno, nije li grozno –
Krv dece vaše gledamo mi!
A gde je pomoć, il’ suza bratska?

Il’ „Juriš, rode, za brata svog!”?
U veljoj bedi, smrti i krvi
Danas vas, same, ostavlja bog!
………………………

Ne, nije nas nikad izdao Srbin, taj dobri i vrijedni paor, vazda nas izda srpska vlast i perjanici našija korijena, neki Fatići, Radović, Bećkovići, Rakovići, Božović i ini spasioci vaskolikog srpstva. I kralj Aco, naš odivičić, naloži okupacionom guvernaduru, srpskom generalu Milutinoviću, `18. – „Pri radu u Crnoj Gori ne budite meka srca“. I nijesu bili. Ognjem i mačem, sa „Omladinskim brigadama“, sastavljenim od komšija, braće i prijatelja naših, nemilosrdno su palili i satirali svakog što se Crnogorcem kaza i ne šće Srbima na vagan prihodit. Samo zbog toga što ne šćahu potvrdit Fatićeve riječi – „Mi više nijesmo Cnogorci, nego Srbi“, mnozini se dom ugasi, ama ih poviše preteče, da se to smutno vrijeme i njihova nepočinstva ne zaborave.

Isto kao što se ne mogu i neće zaboraviti uloga i činjenje tako freške `88. i `99. godine prošlog vijeka i junačka uloga svih tadašnjih „Omladinaca“, a danas budućih vlastodržaca, što ovih dana zakukaše, za bivšim veleposlanikom srpskim.

Moga bih vam ja đeco pričat još mnogo štošta, ali umjesto toga ja vas molim da sami na internetu ili kakvoj knjizi, ako vam se đe pri ruci nađe, pročitate, kako se zovu vojničke trupe jedne suverene države, kao što su bile srpske „Jadranske trupe“, koje prodriješe na teritoriju druge suverene države, Crne Gore, protiv volje njene vlade, kralja i naroda. Da nijesu to moguće „Okupacione trupe“?

Možete li mi reć, meni neukom, koja bi razlika između srpskih „Jadranskih trupa“, austrougarskih, ili onih turskih, a srpskih, pod vođstvom etničkog Srbina iz Like, Omer paše Latasa, što kao i ovaj etnički Srbin iz zemlje Srbije gen. Dragoljub Milutinović, pohara i popali Goru Crnu. Vidite li kakve razlike, ja iskreno, da je bog, ne mogu je viđet.

Na internet stranici : http://staznaci.com/kvisling pročitajte kako se zovu ljudi koji su se stavili u službi tuđina, a protiv osjećanja i interesa svoga naroda, kao poslanici na veljoj narodnoj skupštini, kako vole reć, srpskog naroda u Crnoj Gori, kojim se danas ponose naši novi vlastodršci, a koji odlučiše da narod crnogorski više ne postoji i da su od tad svi kao oni „Srbi sa dna kace“, a sve za interes i u korist vlasti tuđe države, države Srbije.

I da ne dužim ako oćete čitajte, prosuđujte, pa tek onda osuđujte, ako nećete vjerujte nepismenom ili polupismenom đedu, što mu je kakav polutrijezan pop priča, ili kakvoj babi iz `ercegovine, ka što njenoj babi vjeruje ova nova ministarka od četiri jevanđelja.

Iskreno Vaš,

Predrag Zakov Boljević

44

avatar
1000
36
8
0
 
43
Dilber@@@adačušslanikVirus
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dilber
Gost
Dilber

Strašno pero ima ovaj čoek! Svaka čast!

adačuš
Gost
adačuš

G,Boljeviću,imate moje puno poštovanje.Ovo što sada činite trebali su ”izabrani predstavnici”narodni u zadnjih 70 godina.Nemogahu bivši od krkanja janjetine i zidanja vikendica po gorama a ne izlazahu iz aviona TG-BG.Ovi skorašnji nemogahu od brojanja silnijeh eura,može i dolara,i druženja sa raznim Rokfelerima i ostalim društvom.U školama je trebalo učiti đecu kako se voli i poštuje majka Crna Gora ali neimasmo… Više »

slanik
Gost
slanik

bravo Bolje

Slobodan Vucini
Gost
Slobodan Vucini

Ispravka zbog slovnih gresaka:
Sjajan tekst,svaka cast autoru..Tekst sam kopirao I poslao na viber svojim prijateljima.

Slobodan Vucini
Gost
Slobodan Vucini

Sjan tekst,svakacast autoru.Tekst sam sam kopirao I poslati na viber svojim prijateljima.

Virus
Gost
Virus

Google translate ?
International bot ?

Vlado
Gost
Vlado

Bravo doktore!!!

Zeljko Miranovi
Gost
Zeljko Miranovi

Crna gora❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

Dijana
Gost
Dijana

Bravo Pedja! Neka je vjecna Crna Gora!

Cika miki
Gost
Cika miki

Boljevicu, skidam ti kapu za ovu istinu sto napisa, kud srece da se vise pisalo ovih 30god dje bi nam bio kraj, za ovo zasluzujes bar 13to julsku nagradu

Orli-ban
Gost
Orli-ban

Koju školu ima ovaj istoričar, i ima li kakvu knjigu da je napisao?

Vlado
Gost
Vlado

Boli te istina, a osvEženi?

@@@
Gost
@@@

Ko čita zna. Ko ne zna i ne čita, taj pita. Pa čitaj ili pitaj znaćeš što i gospodin Boljević

Blacke
Gost
Blacke

3.14 Najbolji broj

Nikkla
Gost
Nikkla

Sjajno. Hvala vam gospodine Boljevicu

Samoreklamer
Gost
Samoreklamer

I ti i Bozovic radite za istu službu, samo što je on visokopozicioniran

Hernan
Gost
Hernan

Što to bulazniš samoreklameru?! Što to nije tačno u tekstu ?

Branka
Gost
Branka

Gospodine Boljeviću uživala sam čitajući vaš tekst zbog istine koju ste tako jednostavno i jasno napisali i zbog našeg crnogorskog jezika ne kojem ste ga napisali. Svaka vam čast i veliko poštovanje.

Marko BDdelmore
Gost
Marko BDdelmore

Uvazeni Gospodine Boljevicu, Ovo sto ste napisali je apsolutna istina,ali istina je i da drzavu brani narod i njegova vlast iznutra. Ne pominjeko sve grijehe DPS-a koji je zivio na podjelama i minimiziranju svake cg partije i pokreta uz podrsku prosrpskih partija.Sebicna politika kao i ekonomsko unizavanje Crne Gore je dovelo do danasnjeg dana.Malo ko je od nasih doskoraanjih vlastodrzaca… Više »

MojaGora
Gost
MojaGora

Bravo, odličan komentar.

marko
Gost
marko

Potpuno se slazem i imam isti stav… za sve je kriva bivsa vlast ….ali ….
Postojace Crna Gora

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Misle ovi naši crnogorci što vele da su srbi da ih cijene u srbiji,oni im javno laskaju a u duši ih preziru,jer su protiv svoje države.Tako bi śutra i njih izdali kad bi imali interes,ne svi ali mnogi.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Gospodine Boljeviću, svaka čast za sve vaše kolumne, jer ih ubijate u vrh glave. Ali ipak mislim da bi njima trebali staviti i fusnote kao objašnjenje za pojedine riječi, našeg jezika. Jer teško da oni razumiju naš jezik, a ovo kako vi pišete je narodski govor, dok im za stručnije i izvorne naše riječi treba tek fusnota kao objašnjenje. ,,Gorski… Više »

Terra nova
Gost
Terra nova

Podgoričaninu, nemaju oni fus-note, nego rječnik jer bez njega ne razumiju da djaolju riječ, a da ne pričamo o smislu – tek to im je daleko, ali znaju da se veljaju kako je Njegoš nejveći srpski pisac.

Blagosloveni br
Gost
Blagosloveni br

Svaka cast Boljevicu. Zao mi je sto te nepoznajem licno. I ja sam potomak komite kome srpska braca tri puta sve popalise. Tu ljubav osjetise hiljade Crnogoraca i Crnogorki i djeca Crnogorska_neduzna. Ni sam nisam znao koliko nas ima takvih bogami do skoro. Sada vidim i upoznajem veliki broj, cak neke iz moje blizine za koje nisam znao. Eto Boljevicu… Više »

Interes/laz
Gost
Interes/laz

Ni slovo vise, a ni manje. Ti je to.

Milko
Gost
Milko

Tako je..

BalkanBoys
Gost
BalkanBoys

Što ste vi “braći” “Turcima” radili dao vam je Bog što se na njega pozivate da osjetite od vaše “braće”, a vikali ste i jedni i drugi: “Turci zlo glavno na Balkanu (a i na svijet i u Beograd), kad njih mačemo e će poteć i med i mlijeko”, pa malo kušajte taj med i mlijeko, evo i dan danas.… Više »

Anonimous
Gost
Anonimous

O Turcima se ovdje ne govori nego ono kada brat bratu krade državu.

nebojsa
Gost
nebojsa

Bravo!!! Kao i uvijek pravo u centar 👍

Edin
Gost
Edin

U centar!Pero ti se zlatilo!Uz očigledan iskorak,ka izvornom,crnogorskom jeziku,što je nažalost,rijetkost…

Roza
Gost
Roza

Tako je brate. Jednostavno,kratko,jasno, da svi razumiju. Živ bio Boljeviću.

Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Svaka cast sve je istina . Da je vjecna.!!!

Kosac
Gost
Kosac

Iz jedan u jedan.

HR8
Gost
HR8

Bravo i jos jednom bravo!

Darina
Gost
Darina

Bravo, bravo. Kao uvijek argumentovano i poučno. Poštovanje.

Onaj drugi
Gost
Onaj drugi

Svaka ti je sveta, naš dobri Peđa!

Onaj drugi
Gost
Onaj drugi

Svaka to je veta, naš dobri Peđa!

Svaka čast
Gost
Svaka čast

Bravo, Boljeviću! Sa srca i čisto, onako kako danas osjeća svaki pošten građanin Crne Gore.

Korona pivo
Gost
Korona pivo

Svaka ti je na mjesto

Mitar
Gost
Mitar

Bravo! Kakve tekstove covjek ima !!! Steta sto , po rezultatima posljednjih izbora , barem 51 posto biraca u CG ne umije da cita! Steta, imali su kad da nauce!

Istinska
Gost
Istinska

Cisto da znate, etnicki Srbin Omer pasa Latas, sto kaze nas pisac, jeste bio Srbin ali njegovo porijeklo(korijeni) su ama bas iz Crne Gore i upravo to njegovo porijeklo CGoru je spasilo. I jos samo da vam kazem da je Omer pasa Latas bio mangup u to vrijeme kakvog Balkan nije imao!Tako da nije glup onaj ko ne umije citati,… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ovo treba uciti radi domacega zla i da ljudi svhate da su srbi postali silom. Da se narod nas edukuje i skola i akademije da doprinose istini i faktima. Narod ne zna i slusa lazne okupatorske popove sto nam zlo misle ka sto su uvjek mislili. Kada se veliki dio onijeh izmisljenih srba vrati sebi bicemo srecnija drzava!! Institucije moraju… Više »

srbi su Turci
Gost
srbi su Turci

Tako je Gosp. Boljevicu. Treba od sada sve nazvati imenomn i prezimenom. Nema stajanja udzbenike popraviti istinom i faktima pa neka dvokapici znaju sto su i kako se takvi naziivaju.

Send this to a friend