Kolumne

O reformama u DPS-u

Foto: Printscreen

Piše

Miodrag Živković

Duga vladavina jedne stranke, ostavlja duboke tragove, kako na nju samu, tako i na državu kojom vladaju. Vladavina DPS-a Crnom Gorom, složit ćemo se, bila je i previše duga, a tragovi te vladavine će još dugo biti vidljivi.

Tražeći uzroke ovoga što nam se danas dešava, svakako da razloge možemo potražiti upravo u slabostima te i takve duge vladavine jedne partije, koji bi se u najkraćem ogledali u sljedećem:

– Simuliranje reformskih procesa, umjesto istinskih i temeljnih reformi;
– Izgradnja partijskih, a ne odgovornih i profesionalnih državnih institucija;
– Stvaranje društvenog ambijenta pogodnog za sistemsku korupciju i kriminal;
– Socijalno raslojeno društvo preko granica podnošljivog;
– Nepotizam oličen u partijskom zbrinjavanju kadrova i mnogo toga još, što nas je dugo držalo na periferiji puta kojim smo krenuli, puta ka EU.

Da svega ovoga nije bilo, sasvim sigurno nikada ne bi ni došli u situaciju da nam na izborima odnesu pobjedu retrogradna crkva i njene desničarske, klero-šovinističke snage, sa ambicijom ugrožavanja saame države i svih njenih građanskih vrijednosti.

Sasvim je sigurno da je za DPS blagotvorno opoziciono čistilište i danas samo možemo zažaliti zašto se to nije desilo mnogo ranije i u boljim uslovima.

Obzirom da je DPS najveća i najjača politička stranka u Crnoj Gori koja programski pripada državotvornom bloku i zagovara građanske vrijednosti, od posebnog je značaja da li će uspjeti reformisati samu sebe. Trenutni opozicioni status je prava i posljednja prilika za tako ozbiljan poduhvat.

Nova lica na mjestu potpredsjednika stranke i uklanjanje prepoznatljivo kompromitovanih kadrova u drugi plan jeste napredak, ali ne i dovoljan za ozbiljnije reforme.

Istinska reforma ovog političkog mastdonta može uslijediti samo iskrenim priznanjem svojim biračima i svim građanima Crne Gore za sve ozbiljne i sistemske greške napravljene u svom dugogodišnjem vladanju i čvrsto obećanje da će njihova buduća zalaganja biti isključivo za prave vrijednosti na kojima se mora izgrađivati drugačija, uređenija, poštenija i mnogo pravednija Crna Gora.

Ovakav vid priznanja i kajanja, uz najavu potpunog raskida sa prošlošću bio bi blagotvoran za ovu zemlju i otvorio bi širom vrata istinskim reformama u ovoj velikoj partiji, značajno joj povećavajući i izgubljene koalicione kapacitete.

Napisah ovo u danu pauze od budalizama nove vlasti, rizikujući da ću kao i mnogo puta ranije, biti kritikovan od ovih koje danas kritikujem, ali napisah ovo, odavno naviknut na njihove kritike, sa iskrenom namjerom da ova naša jedina zemlja, nikada više nikome ne bude imovina, nego samo i isključivo, za sve udobna i voljena domovina.

Facebook

6

avatar
1000
5
1
0
 
6
BakiMitarEto takoCCCCCCValter
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baki
Gost
Baki

Bravo!

Mitar
Gost
Mitar

Bravo! Podrska!

Eto tako
Gost
Eto tako

Sve je istina,pokopali su nas

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Tako je Miko!

Realan
Gost
Realan

Cujes reforme a isti covjek vlada strankom i drzavom 32 god. Nezabiljezeno u modernoj Evropi

Valter
Gost
Valter

Ti si moderan, svetosavac

Send this to a friend