Kolumne

Odupri se podlosti i gadluku

Slobodan Jovanović

Piše

Slobodan Jovanović

Uvijek sam doživljavao mog pokojnog oca kao paradigmu moje predstave o Crnogorcima i onome što su me učili o njihovim visokim moralnim načelima. Iako nije doživio doba političkog pluralizma i okončao život u doba “nemorala”, kad skoro niko nije išao u crkvu i vjerovao u boga, mogli ste ga staviti na gestapovske muke nikada ga ne biste naćerali da izgovori neku laž, čak ni korisnu, da nekoga ogovara, daleko bilo da širi laži, ili insuinacije, o bilo kome, da tračari ili bilo što slično.

Uvijek se gadio takvih stvari i takvih ljudi. Uostalom, nije to samo moja predstava o ocu, svi ga pamte kao takvog. Vjerovatno je ostalo nešto kod mene od tog njegovog ponosa i samopoštovanja, te osjećam toliku vrsta gađenja prema onome u što se pretvorilo crnogorsko društvo, političari, mediji, a, bogami, i običan svijet.

Kopija beogradskih protesta “Jedan od pet miliona”, pokret “Odupri se” uputio je otvoreno pismo njemačkoj kancelarki, Angeli Merkel, u kojem su izlili kofu fekalija, umjesto, kako su imali namjeru, po predsjedniku Milu Đukanoviću, po samima sebi. Taj crnogorski lokalni
specijalitet da nagomilaš svašta, što pas s maslom pojeo ne bi, kako bi nekoga što više unizio i oblatio najviše govori o bijedi samih autora.

Nije mi potrebna pomoć Marka Miljanova da razobličim to podlačko, prljavo i besramno sočinjenije, dostojno majmizernijeg i najjadnijeg
moralnog i misaonog sklopa. Izdvajanje Mila Đukanovića, koji je jedno vrijeme bio i logistička baza za promjene u Srbiji i skidanje zločinačkog režima Slobodana Miloševića, čiji je dio bio i sadašnji predsjednik Srbije, i stavljanja krvi na njegove ruke je jadno i manipulativno, iako sam i sam bio veliki prtoivnik politike crnogorskog rukovodstva početkom devedesetih prošlog stoljeća, iz najmanje dva razloga: prvo, niko iz Srbije ili sa Kosova nije takvo nešto poslao bilo kome u međunarednoj zajednici, iako bi bilo ko razuman izdvojio Đukanovića pored predsjenika Srbije i predsjednika i premijera Kosova; drugo, upravo preovlađujuću bazu pokreta “Odupri se” čine oni koji su bili aktivni učesnici rata, širenja mržnje i ratne propagande devedesetih, oni koji i danas održavaju istu politiku, oni koji nose slike Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Arkana, … koji slave haške optuženike i osuđenike kao heroje, … Pokret “Odupri se” nije našao za shodno da sam napravi otklon od krvi, genocida, masovnih zločina i grobnica, odbivši da komentarie presudu Radovanu Karadžiću.

Pominjanje “ruke uprljane švercom cigareta u zemlje EU (optužnica italijanskog tužilaštva)”, pored toga što je italijansko tužilaštvo odbacilo optužnicu zbog nepostojanja elemenata krivičnog djela, najbolje govori o pokvarenim namjerama autora pisma. To bjelodano govori da pismo nije pisano sa namjerom da informiše bilo koga, već upravo suprotno. Očito ne postoji cijena koju to društvo nije spremno da Crna Gora plati samo da bi ostvarili cilj. To takođe govori da oni nemaju što dobrog o sebi reći pa pribjegavaju blaćenju političkih protivnika.

Usput, blateći svoju zemlju odvratnom optužbom da je Đukanović, kao najistaknutiji predstvanik vlasti, organizovao “razgranatu mrežu šverca narkotika po vašim teritorijama”, misleći na teritoriju EU! To nikada nijedna relevantna institucija u EU, ili USA, primjerice najrespektabilnija DEA, niti godišnji izvještaji Stejt deparmenta, nikada nijesu izustili ili napisali u svojim izvještajima. U svim zemljama postoje kriminalni klanovi koji se bave švercom narkotika, ali samo u Crnoj Gori postoje osobe koje su spremne da za svoju državu izgovore takvu gadost.

Talijanski tužilac je podigao optužnicu upravu zahvaljujući osobama iz Crne Gore, sličnim autorima pisma. Pošto sam školovani ekonomista i spoljnotrgovinac, najveća besmislica koja postoji je nazivati švercom tranzit cigareta preko teritorije Crne Gore koji se sprovodio uredbom Vlade Crne Gore, koju je potpisao tadašnj predsjednik Momir Bulatović. To bi bio jedinstveni slučaj u istoriji svijeta da se švercom naziva nešto za što postoji uredba vlade!!! Šverc je po definicije izbjegavanje zakona i propisa! Takvu glupost je moguće izreći samo u Crnoj Gori.

Uostalom, pošto imate u Pokretu osobe koje nogom otvaraju vrata kabineta predsjednika Srbije, neka vam u Beogradu daju uredna, zakonita dokumenta o tranzitu zaplijenjana kad je vojska Jugoslavije nelegalno (to nije posao vojske ) zaustavljala i vraćala glisere sa cigaretama u luku! Pošto je neznanje opšta pojava u Crnoj Gori onih koji su glavni u pisanju optužbi po medijima i kafanama, neka vam neko objasni što je tranzit i da li je šverc kad roba u vlasništvu talijanskih firmi legalno uđe u Crnu Goru, evidentira se, plati se tranzitna taksa i napusti teritoriju Crne Gore.

Roba jeste dalje švercovana na teritoriju Italije i još poneke zemlje, ali to nije radila Crna Gora, niticrnogorske firme, niti crnogorski građani.  ENDE!

Šverc unutar Jugoslavije je druga tema, ali i tu je Srbija, posebno sin Slobodana Miloševića, bila mnogo istaknutija od Crne Gore. Što se potrošake korpe tiče, očito je da se radi o ekonomskim diletantima, jer visina zarada nije pitanje nečije volje, već ekonomske moći. Inače bi sve zemlje u okruženje podigle primanja građana, makar na nivo Crne Gore, da je to tako jednostavan proces. Neću pominjati Srbiju i RS, koje su većini u “Odupri se” orjentacija, a koje crnogorski prosjek primanja postovljaju kao dugoročan cilj.

Vrijedi li odgovarati na ostale navode iz pisma, koji postoje u izvještajima za sve zemlje učesnice skupa u Berlinu, što govori o tome u što se pretvorio karakter mnogih građana Crne Gore. Spremnost na podlosti koje ne padaju na pamet građanima nijedne zemlje učlesnice berlinskog samita, postale su zaštitni znak Crne Gore.

Da farsa bude komplenta, pismo se završava sa “učinite to, ako ne zbog nas koji čekamo da nas primite u evropski zagrljaj…” Rekoše oni koji ne smjedoše to napisati u sporazumu sa opozicijom?

Dobro je što je ta taktika “kad lažeš, laži krupno” napisana u otvorenom pismu koje su pročitali oni koji slične gadosti stalno čitaju i slušaju u mnogim medijima. Vjerujem da Angela Merkel ne čita “otvorena pisma”“ raznoraznih luzera po bijelom svijetu. Sramota bi bilo da je to pismo otišlo zatvoreno na njen kabinet. Više autora pisma, ali i svih nas, jer neko može pomisliti da smo svi takvi.

Kad smo kod medija koji se bavi sličnim gadostima, danas sam na TV N1 slušao javljanje novinara Vijesti povodom zahtjeva Crne Gore za izručenje osuđenog Sveta Marovića. Miješao mi se u želucu bijes i sramota na koji način novinari tog medija objašnjavaju prilike u Crnoj Gori na beogradskim medijima. Zamislite, Crna Gora je sad tražila izručenje da ne bi Marović na nekoj od beogradskih televizija otkrio mnoge stvari o Đukanoviću, jer “on zna mnogo više od Duška Kneževića”!? Zanimljivo je kako te pojave predstavljaju Đukanovića kao Eskobara, čije su ruke uprljane drogom, ubistvima, švercom, … samo je pitanje da li će neko da progovri iz njegovog okruženje.

Liječite se ljudi, opasno ste oboljeli od patološke mržnje! Na kraju, jedno pitanje za tu gospodu kojima je ono što je iznosio Duško Knežćević “ozbiljne optužbe” – kako se vama dokazuje ko je vlasnik neke kuće?

25

avatar
1000
20
5
0
 
21
LoloFileopgTonismijurijaRoro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lolo
Gost
Lolo

100 % tačno, na žalost I taj provincijski, kompleksaši mentalitet je dio CG, sve manji ali bučni I dalje. Mora se odležat ka dječije bolesti

smijurija
Gost
smijurija

Nego kako je u Beogradu, tvom prebivalistu?

Roro
Gost
Roro

Je li moguće junače da si ovo napisao?Pa ti si za urednika RTCG!Dolazi ovamo,napuštaj Beograd..

Lolo
Gost
Lolo

Sve napisano je istina koju je lako provjerit da ti, I takvi ka ti, išta čitate osim propagandne žute štampe. GOOGLE ako znaš što je to

Boka Ko
Gost
Boka Ko

Sve nacrtao a da je tako vidi se kako skaču dežurni botovi inače veljesrbi

Toni
Gost
Toni

Interesantno da je ovaj veljeCrnogorac uhljebljen u Srbiji. To se zove hipokrizija ili narodski – licemerje.

Fileopg
Gost
Fileopg

Sigurno Srbija ima više koristi od plate koju mu daju za rad jer mu sigurno iz milosrđa ne daju ni cent, niti je Srbija kao CG da plaće onih 39 poslanika koji ga ne obrću na posa….

Beograd Zoran
Gost
Beograd Zoran

Mora da se ekonomista spoljnotrgovinac uvrgao na ujčevinu, ili tazbinu.

Fileopg
Gost
Fileopg

Interesantno je primijetiti da ipak se niko nije stijo spuštiti na nivo nekadanjeg nosača pisma slične sadržine u Italiju i da ga odnese. Interesantno je isto primijetiti da je potpisano od strane kolektivnog organa jer isto niko nije stijo se sam potpisati jer su znali da će se kasnije toga stiđeti i njihovi potomci. Pismo je odaslato otvoreno jer su… Više »

Toni
Gost
Toni

Stijo? Moj brate, ti treba da slaviš dan kad je internet nastao. U vremenu prije toga ti i tebi slični su sricali drugima da im napišu pismo. A one što su ih četvrtkom primali na Cetinju tokom WW2 sada slavite, ako te ko pita.

Meho
Gost
Meho

A to je ovaj sto iz Bg-a zaradjuje sendvic kod Mila.

Bili Piton
Gost
Bili Piton

39 parazita opozicije i šaka zgubidana i džabalebaroša? To nije protest već zabava za javnost.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Ljudi djukanovic je proslost.njegov nacin vladavine je odavno nestao u svijetu.taj feudalni sistem beneficija i potkupljivanja se praktikovao u srednjem vijeku.sad samo narod treba da ga sutne i odbaci kao staru krpu.

Филео
Gost
Филео

Пљуни па на се… Као они на Мила, као ти, са све твојим препоштеним оцем – на Слоба. Исти сте.

Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

Gdje ovaj zivi

Daka
Gost
Daka

Protesti nijesu problem jer protesta više nema !

Tera
Gost
Tera

Sendvič si zaradio. Pa šta ako je bio baza za obaranje miloševića, pa jel zbog toga treba da vlada 100 godina? Alo idi u afriku ako ti je do toga.

Śole
Gost
Śole

Vladaće dok dobija izbore, a vi se zamislite što je tako. Dok god ima ovakve iz teksta za protivnike neće mu biti teško. A vi samo nastavite da glasate za jedne te iste luzere i nikogoviće.

kn
Gost
kn

Tacno tako , svaka ti je na mjestu. Treba se oduprijeti ovom gadluku koji sire po Crnoj Gori i sijetu. Kako ih nije sramota od samih sebe . Zar misle da je narod u Crnoj Gori do te mjere glup da povjeruje u sve bljuvotinje sto iznose.Nijesu sposobni da vladaju sami sobom a kamo li drzavom

Send this to a friend