Kolumne

Otvoreni Balkan je američko samoispunjavajuće proročanstvo

Andrej Nikolaidis

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

Pretpostavimo da je do sada svima jasno šta je Otvoreni Balkan i zašto će nas Dritan strovaliti u to.

Jasno je da je EU, kao, protiv – oni podržavaju Berlinski proces. Međutim, sama EU je, zaustavljanjem procesa pridruživanja, stvorila uslove za aktivaciju Otvorenog Balkana. Koji je stara ideja. Ignorišite Vučića i Ramu, koji se kao pauni-šaneri šepure perjem koje nije njihovo. Koncept Otvorenog Balkana, kažu mi moji dobro obaviješteni i nadasve nezavisni izvori, njih komada tri, cirkulisao je State Departmentom još u vrijeme Klintonove administracije.

Šta je još dosad moralo postati jasno? SAD ne „guraju“ Otvoreni Balkan, nego je Otvoreni Balkan njihova ideja, koju sprovode lokalni argati. Ali, kaže kolonijalni upravitelj Eskobar, SAD vlastiti projekat podržavaju samo ako uključuje svih šest država. Pa dobro: zašto onda Eskobar svako malo podrži Otvoreni Balkan, ako su unutra svega tri države? Odgovor je očit: a kako će preostale tri države znati da li da uđu, ako im se ne kaže? S vremena na vrijeme, sve treba pogurati – pa i slobodu volju. Naročito slobodnu volju.

U pitanju je klasičan primjer samoispunjavajućeg proročanstva. To je kao da tajkun koji je odlučio privatizovati fabriku pa tu izgraditi stanove za prodaju, sjedne pred radnike, pogleda u kristalnu kuglu i kaže im: vidim da ćete imati više vremena da se igrate sa djecom i unucima. Kao u onom vicu u kojem Miomir Mugoša odabere trasu bulevara, pa posjeti domaćina čije se imanje nalazi đe ne treba. Popije kafu pa onda gata iz šolje. I kaže: vidim ti put posred kuće.

Razumijete, ovo je logika: Eskobar je za Otvoreni Balkan šest država. Zato sve utjeruje unutra. Kad čitavo stado bude u toru, pozdraviće odlučnost lokalnih lidera u procesu saradnje i regionalnog povezivanja te saopštiti da SAD pozdravljaju sve regionalne inicijative, na koje je Vašington, njihovom slobodnom voljom, natjerao lokalne zajednice.

Kurtija sada lome, ali se ne da. U Crnoj Gori je stvar završena, preostaje samo da bude objavljena. Onda će lako odraditi Bosnu, u kojoj je, nakon Šmitove intervencije, Dragan Čović ono što je u Crnoj Gori Aleksandar Vučić – apsolutni gospodar.

Čim je projekat predstavljen, bilo je jasno da katastrofa stiže.

U novembru 2019. napisao sam tekst o Otvorenom Balkanu, koji se tada prodavao pod imenom „Mali Šengen“. Naslov teksta govori sve: cilj bombardovanja Sarajeva i Otvorenog Balkana je isti – ostvarenje velikodržavnog projekta. Evo linka na tekst: https://balkans.aljazeera.net/opinions/2019/11/14/cilj-bombardovanja-sarajeva-i-malog-schengena-je-isti.

Pa sam pisao opet. I opet. Naravno: uzalud.

Da citiram sam sebe:

“Nama bi, vaistinu, bilo mnogo bolje kada bismo naučili da slušamo ono što nam se govori.

Nama zalijepe za lice, nacrtaju na velikoj tabli i onda crtež primaknu očima, našto mi protrljamo oči i kažemo: a-a, odbijam prihvatiti da je to tako. Jer nas ne zanima šta su nam rekli: mi smo majstori da preskočimo glasno izgovoreno „Ne“ i masovnom mobilizacijom mašte i uzaludne nade (a koja nije takva, uzgred) „čitamo između redova“, „osluškujemo signale“, „kreativno tumačimo“, pa ta dva slova pretvorimo u nepostojeće „Da“.

Koliko puta treba da nam kažu da o proširenju Evropske unije niko u Evropi ozbiljno ne razmišlja? Nema veze šta kaže Makron, jebo njega – ulazimo za tri godine, je li tako?

Nema veze šta kaže Eskobar – a kaže da je Otvoreni Balkan „treći stub“ američke politike u regionu: mi znamo da je Otvoreni Balkan propao, da od toga nema ništa”.

Dakle: Rama i Vučić su, navodno, smislili nešto što je treći stub američke politike u regionu? Zašto Crna Gora ovako glatko i u tišini pada u Otvoreni Balkan? Jer je malo, ako ih je uopšte, onih koji bi bili spremni zaljujati američki stub. Nije to dobro: ni za karijeru, ni za zdravlje. Težak je stub, može čovjeka koji bi to probao podići presjeći u krstima.

Takav je svijet: tako je mnogo vjetrenjača, a tako malo Don Kihota.

U ovoj igri nema nevinih. I to svakako nismo ni mi, ma ko to „mi“ bili, ako neko „mi“, osim kao iluzija kolektivnog identiteta, uopšte postoji. Nije nevin niko od nas. Kompromis po kompromis – potpuna kompromitacija.

Jedno je sigurno: iz situacije u koju je zbog kompromisao upao, niko se, nikad i nigdje, nije izvadio kompromisom.

32

avatar
1000
26
6
0
 
25
Adil KulenovicTNTCetinjankaScherlok Holmesblavori
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Adil Kulenovic
Gost
Adil Kulenovic

U sridu! Sva čast!

TNT
Gost
TNT

Crna Gora pri obnovi drzavnosti trebalo je da odrzi svoj autohtoni istorijski identitet Kraljevine.kao parlamentarna monarchical…kao sto su Svedska…Belgija ..Spanija Monako……Danas bi bila I u NATO I EU…bez podela..i mrznje…

Scherlok Holmes
Gost
Scherlok Holmes

“Masovna mobilizacija mašte”. Savršeno rečeno.

Cetinjanka
Gost
Cetinjanka

E zaisto smo imali kad uci u EU, ali sto oni zapalise to ovi zakopase.

PG 69
Gost
PG 69

Pa Okupite ljude,intelektualce,sportiste, umjetnikae,pjevače sve poznate i nepoznate glasno govornike i Protest
Recite glasno narodu da je vrijeme i da mora da nas ima

Igor
Gost
Igor

“vidim ti put posred kuće”…odlicna komparacija…. mogu li dodati samo jedan komentar? Buduce zemlje “Otvorenog Balkana” imaju visok indeks korupcije. Ako je jedna od prednosti te inicijative minimalna kontrola na granici, velike su sanse da ovaj indeks bude jos veci. Naravno, s obzirom na to da je ovo opravdani strah kod nas, nepobitno je da se brisu granice medju zemljama… Više »

Alienware
Gost
Alienware

Kako su svi pametni na portoalima, a kad dodju izbori, svi uzmu 200e i glasaju DPS ili cetnike! Vazda smo bili nikakva roba!

Cetinjanka
Gost
Cetinjanka

Potpuno si u pravu !

.Mila
Gost
.Mila

Kako reče Vučić prije godinu dana otprilike,
a stalno to ponavljam : ,, Crna Gora je pala, ali oni to još ne znaju”!
Ovo nije bilo proročanstvo, nego je znao ovu priču i sudbinu, koju nam je Amerika opredelila!

G
Gost
G

“Ja imam svoje mišljenje, ali se ne slažem sa njim” 🤔🙁

marko
Gost
marko

Andrej je potreban.
Vraća nas u stvarnost.

DolinaBogova
Gost
DolinaBogova

Za Op se stravicno zalaze Eskobar .

blavori
Gost
blavori

i mi se zalažemo da svi sjašu sa Crne Gore!

ex yu
Gost
ex yu

Amerika brka vodu i u EU.Izvuše engleze van,danci neće euro.Mnogo patnje po svijetu je zarad postojanja velikog diktatora.

TNT
Gost
TNT

Sada vam je Jasno ?asto je Jovana Marovic podnela ostavku…EU !?

Ante
Gost
Ante

Sloboda ide uz hrabrost! Ugledajte se na RH ili sve se može kad se hoće.

LJILJA
Gost
LJILJA

Ako Vučić prizna Kosovo mi odosmo u otvoreni Balkan pod hitno, to je uslov. Zato su nam predali i crkve , žao mi je što će Evropa i SAD izgubiti biračko tijelo u CG koje je privrženo zapadu. Ali to nam se dešava, U Otvoreni Balkan protok ljudi i radne snage slobodan. Ja sam svjedok kada su 70 i 80… Više »

Velja Gora
Gost
Velja Gora

😂😂😂😂😂😂😂

Rakun
Gost
Rakun

Pravda za Andreja. Andreja za predsjednika opstine Savnik!Zasluzio si!

Tiho
Gost
Tiho

Kako kaže Amerika tako ce biti . Ali ništa mi nije jasno vezano za ovaj Otvoreni balkan ? Amerika forsira tu priču , pro srpske i pro Ruske agende se raduju otvorenom balkanu o čemu se ovde radi ?? Mislim da je u pitanje trgovina izmedju Rusije i Amerike , dijele kolač ,a mi smo jedni obični smrtnici , nazalost

Laban
Gost
Laban

Ako je to baš tako crno bijelo logično pitanje je zašto onda Amerikanci ruše vlast koja bi im to isporučila,tj Dritanq?Čuli smo da traže hitne izbore..Takođe ,ako im je Vučić glavni igrač zašto ne podržavaju DF koji je Vučićeva igračka.

Levis
Gost
Levis

Šta bi bila suština OB?Da se oslabi Evropa tako što će se na njenim granicama stvoriti crna rupa kriminala i terorizma?Ili je možda da se riješi pitanje odnosa Srbije i Kosova,ali to može i kroz Berlinski proces.Mislim da Evropi OB uopšte ne odgovara,ali videćemo.

Levis
Gost
Levis

Očigledno podržavaju,jer njih nije toliko briga za Berlinski proces.Ali smo juče mogli da čujemo Eskobara da bi to značilo da sve zemlje uđu i da Srbija prizna Kosovo.i to je suština.Mislim da je Evropa izričito protiv,a i Berlinski proces uzima maha

Naroz
Gost
Naroz

Ne bih se do kraja složio sa ovom Andrejovom analizom (pretočenom u divan tekst). Evropski parlament je rekao ne otvorenom balkonu, Njemačka je rekla ne, a jedan divni čovjek, ambasador Njemačke u CG ponovio je to ne. Marovićka je rekla ne (tačnije izvjesni ekspert angažovan novcem njemačkih poreskih obveznika). Amerika DA, Njemačka NE? Ili remi, ili Njemačka zabija gol u… Više »

Thor
Gost
Thor

Vec nekoliko godina kruze razne mape zapadnog Balkana ali je najinteresantnija jedna na kojoj se pominje “The Serbian Federation” iliti Srpska Federacija koja ukljucuje kompletnu Crnu Goru, polovinu Kosova [ne sjever nego pola teritorije Kosova], dio sjeverne Makedonije i Republiku Srpsku. To je spekulise se nova drzava odnosno Federacija. Albanija je na toj slici sa drugom polovinom Kosova, cijelom zapadnom… Više »

veritas
Gost
veritas

Ako smo i sami ne smijemo pristati na tu nemoralnu trgovinu i ustupke hegemonima. Uz ideje koje ste naveli stoje još i apetiti Mađarske koja se, u slučaju “pomjeranja granica” neće odreći Vojvodine. O Sandžaku kao potencijalnom problemu tek bi bilo priče, jer bi ga Srbija postepeno usisala kupovinom političara Dritanovog tipa. Dakle, apsolutno ne smijemo pristati da budemo dio… Više »

DRAGAN
Gost
DRAGAN

Neko zeli da se poubijamo izmedju sebe,valjda ce mo biti dovoljno pametni da ne upadnemo u takvu zamku.Dritan je najvece zlo koje je Crnu Goru zadesilo od 2 svjetskog rata.

Nebojša
Gost
Nebojša

Realno viđenje stvari. Obzirom da nas EU sigurno neće, biramo između Srpskog sveta koji je ruski plan ili Otvorenog Balkana kojeg guraju Amerikanci. Obzirom da nemamo snage da budemo istinski nezavisni, biramo manje zlo.
Samo treba narodu jasno reći koje su opcije.

blavori
Gost
blavori

Isto tako, naše je pravo da istrajemo u očuvanju suverene Crne Gore, koja je međunarodno priznata, i da nikome ne dopustimo da nas ponizi kao 1918. Nemamo pravo da slušamo ničije naredbe, iako smo mala država. Nemamo pravo da ćutimo i slušamo. Nemamo pravo da poštujemo bilo čije tajne planove i ideje! Na ulice! Neka svi sjašu! Ne dozvolimo da… Više »

Scherlok Holmes
Gost
Scherlok Holmes

Potpuno je isto srpski svet i OB

biblion
Gost
biblion

“Jedno je sigurno: iz situacije u koju je zbog kompromisao upao, niko se, nikad i nigdje, nije izvadio kompromisom.” Ako smo razumjeli, sve si rekao zadnjom rečenicom: NEMA KOMPROMISA AKO MISLIMO INA KOJI NAČIN DA PRETEKNEMO! NE u Otvoreni Balkan, i TAČKA.

Mislilac
Gost
Mislilac

u suštini, drugim riječima može se reći, ko nije pobjegao odavde, red je da se aktivira po pitanju toga, ko je pobjegao, spasio se, ko ostane ovdje, ostaje nažalost svojim izborom jer drugi nema, a sve ono što se ovoj ”državi” bude dešavalo u narednom periodu, odrediće sudbine svih, a to je da ćemo biti jako siromašni, predaleko od svega… Više »

Send this to a friend