Kolumne

Pitanja bez odgovora

Draško Đuranović

Piše

Draško Đuranović

U obraćanju posredstvom advokata, još više u razgovoru za Donaldu Trampu blisku TV mrežu Foks njuz (Fox News), bivši CIA agent Džozef Asad je pokušao da priču o vlastitoj ulozi u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori prebaci na-politički teren.

Ukratko: Asad smatra da američka administracija treba da podrži demokratske vrijednosti i ljudska prava i da ne dozvoli Crnoj Gori ekstradiciju njega, niti bilo koga drugog, koga u Crnoj Gori “vide kao političkog protivnika kako bi utišali glasove koji podržavaju demokratiju”. Bivši agent CIA tvrdi da nije pomagao nikakvo nezakonito djelovanje, već je-širio demokratiju i štitio ljudska prava u Crnoj Gori.

I to tako što je “samo savjetovao” Arona Šaviva, šefa kampanje Demokratskog fronta u izborima oktobra 2016. godine. Zanimljiva odbrana: Asad odgovara na pitanja koja mu nijesu ni postavljena. A ima dosta toga što bi vlasnik bezbjednosne konsultantske firme “Peregrini” valjalo da objasni. Počev od činjenice da je, uprkos jasnom upozorenju Bajrona Skota da se ne upliće u dešavanja u Crnoj Gori, bezbjednosni stručnjak ipak odlučio da svoje operativno znanje stavi na uslugu Aronu Šavivu i Demokratskom frontu.

Izrada šeme evakuacije ljudstva, kao i plan mjera elektronske zaštite, te instaliranje špijunskih aparata za potrebe Demokratskog fronta-teško da se može svrstati u “savjetodavne usluge” političkog karaktera. Džozef Asad bi, takođe, mogao da istražnim organima u Crnoj Gori pomogne u razrješavanju više misterioznih detalja.

Recimo: što su radili saradnici kompanije “Peregrini” tokom ljeta 2016. godine u dvije kuće u okolini Podgorice; ko ih je poslao i zbog čega su instalirali elektronske kontrašpijunske uređaje? Zbog čega je Joakim Frig, specijalni “savjetnik” Džozefa Asada, došao 28. septembra 2016. u našu zemlju, pa onda pobjegao iz Crne Gore 16. oktobra u susjednu Albaniju, noseći skupocjene uređaje za protivelektronsku zaštitu?

I možda najinteresantnije pitanje za bivšeg operativca CIA: ako je, zaista, Džozef Asad davao samo političke usluge Aronu Šavivu i doputovao u Crnu Goru 10. oktobra da bi Šavivu pomogao tokom izbornog dana, zbog čega je malu balkansku državu napustio 16. oktobra ujutru, dok je trajalo glasanje i nakon objave o hapšenju 14 srpskih državljana?

Pominjani marketinški stručnjak Aron Šaviv, šef kampanje DF-a, zadržao se u Crnoj Gori tri dana nakon parlamentarnih izbora, lišen bilo kakvih usluga “izbjeglog”specijalnog savjetnika iz kompanije Peregrini. Ima li očiglednijeg dokaza da Šavivu nijesu bile potrebne političke, već neke druge usluge Džozefa Asada?

11 Komentara na "Pitanja bez odgovora"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend