Kolumne

Pričešćivanje kašičicom vlasti

Darko Šuković

Piše

Darko Šuković

O nadrealnom Zdravku Krivokapiću i formiranju njegove vlade prikladnije bi bilo pisati za “Treće oko”, nego za ozbiljno političko glasilo. Mandatar je u jednom intervjuu, sredinom prošle sedmice, nakon izvinjenja što nije nosio masku na sahrani mitropolita Amfilohija, a potvrđujući da ono najbitnije dolazi nakon “ali”, dodao da se istinski vjernik ne može zaraziti pričešćem istom kašičicom, te da je čvrstom vjerom kao polugom moguće pomjeriti planine i da za to postoje – “konkretni primjeri”!!!???

Ostalo je do neke naredne prilike da visi u vazduhu – koje su planine pod uticajem vjere izgubile status nepokretnosti?!

U zoni sumraka i dalje je relacija između mandatara Krivokapića i koalicije koju je predvodio na izborima. To što lideri Demokratskog fronta neđeljama izgovaraju na račun čovjeka kojega su lansirali u političku orbitu ekvivalent je razapinjanju Isusa, s kojim se vođa vlade “apostola” poredi taman kao što je, na zdravlje Zdravku, Amfilohije sravnjivao sebe sa, oprosti mu Bože, Svetim Petrom Cetinjskim!

Medojević, Knežević i Mandić opisuju mandatara kao kradljivca izborne volje, slugu medijskih tajkuna i političkog krila SPC, zaštitnika vrhuške DPS… Pitanje je dana kada će mu zalijepiti neku iz repertoara QANON-ovih optužbi, poglavlje – grozomorni stimulansi dječjeg porijekla.

Krivokapić ih je, zato pište, kao i ostale profesionalne političare iz nove parlamentarne većine, odlučio od ministarskih fotelja, braneći koncept ekspertske vlade. No, zanemarimo li sitnicu da malo ko među mandatarovih dvanaest “apostola” liči na eksperta za bilo šta, ostaje krupna dilema: što su lideri DF toliko frustrirani zbog zalupljenih vrata kabineta koji se Sporazumom obavezao da vodi politiku zbog koje bi ih njihovi birači proglasili za Judu Brankovića.

Podsjetimo, sve što su čelnici tri liste potpisali kao stratešku političku agendu, odmah nakon izbora, u dramatičnom je nezboru sa programom Demokratskog fronta i teško da je iko njihov za to glasao. E, sad bi trio MKM da realizuje politiku zbog koje je u posljednjih pola decenije više vremena proveo na ulici i u pritvoru, nego doma!?

Izuzetak koji potvrđuje pravila (kojih, zapravo, nema) u budućoj vladi je Dritan Abazović. Biće jedini političar i Krivokapićev zamjenik… a, možda i ministar odbrane? Njegova URA podržala je predloženu mandatarovu strukturu “manastirstava” i kandidata, sve sa profesoricom Vesnom Bratić, koja treba da pokrije četiri resora (obrazovanje, nauka, kultura i sport), ali je već postala sinonim za osobu koja čim otvori usta, iz njih pokulja dovoljno velikosrpstva za rad solidne mini-hidroelektarne.

Cinici bi tu vidjeli biznis šansu nove vlade, jer je zaštita okoliša dopala u ruke projektanta nekoliko takvih objekata, koji su spakovali crnogorske rijeke u cijevi. No, Ratko Mitrović je i arhitekta hrama u Podgorici, postao je freska na zidu i, sljedstveno, zaslužio oprost za ekološke grjehove. Pred tom činjenicom i Dritanova je stranka, inače članica porodice “zelenih” u Evropskom parlamentu, stavila svoje organe na “mute”!

U ovome grdnom besporetku na koji podsjeća ne samo politička scena Crne Gore, ima signala koji sugerišu da “zaumni bruj” u glavi mandatara nije jedini zamajac dinamike procesa. Tzv. međunarodna zajednica, navodno, počinje polako da se hvata za glavu pred stvarnošću etnički čiste vlade, civilizacijskog sunovrata u teokratiju i antisekularizam, pa stupidne izjave “oduševljenja što će sarađivati” sa Krivokapićevim kabinetom, ustupaju mjesto aktivnom spašavanju onoga što se spasiti može.

Tako je kontroverzni Andrija Jovićević, navodno, eliminisan iz kombinacije za (povratak na) mjesto ministra unutrašnjih poslova? No, da popravke mandatarovih ideja ne idu lako, svjedoči odstupanje Nikole Terzića, zvaničnog kandidata za tu funkciju, nakon serije prozivki sa adresa koje bi trebalo da ga izglasaju u Skupštini. Elem, tako smo dobili još jedno čudo – vladu koja je rekonstruisana prije nego je izabrana.

No, ako je detekcija nijansi u Krivokapićevim nastupima ikakav pouzdan trag, moglo bi se prognozirati da je na pomolu odstrijel mnooogo krupnije zvjerke, nego što je Jovićević, pogotovo Terzić.

Način na koji je mandatar govorio o svom poznanstvu sa Miodragom Dakom Davidovićem, tokom studentskih dana, miriše na zauzdavanje političkih ambicija nikšićkog biznismena i izdašnog ktitora SPC! Da je Daka (za prijatelje iz ovdašnjih, a srpskih medija – Tetka) nepoželjan za DF – zna svako, da su mu putevi ka Bogradu zatvoreni zbog sukoba s Vučićima – javna je tajna, a, izgleda, da je i ambasadama zapadnih zemalja dopuzalo do mozga da se muvanje oko vlasti osobe sa lošim poslovno-političkim pedigreom i dobrim vezama sa Rusijom, teško može blagotvorno odraziti na ispunjavanje obaveza iz Poglavlja 23 i 24 i na prozapadni kurs Vlade?

Navedeni primjeri, a pogotovo ranije izjave čelnika “trojnog pakta”, svjedoče da inostrani centri moći imaju efektivan uticaj na strukture koje sastavljaju vladu i kreiraju njen program. Precizno – ko i koliko (?) pitanja su pred kojima, još uvijek, zapire poznanje potpisnika ovih redova. Važnijim se, međutim, čini odgovor na pitanje: ima li nekoga na zapadnim adresama s kapacitetom da shvati kako će Crna Gora pod ovakvom upravom brzo postati zemlja koja neće valjati nikome – ni nama, ni njima.

Istina je, u Crnoj Gori ne pretiče vrhunski kadar, sve da se spoje vlast i opozicija. Ama, od ovoga što je odabrao mandatar moglo se bolje izabrati i žmurke, samo da je mandatar prekoračio plot crkvenog i porodičnog dvorišta.

U momentu završetka ovoga teksta (poneđeljak veče) stižu aberi da je Krivokapić odustao od nauma da ministri biraju ekipu sa kojom će raditi, pa će i stranke imati priliku da udomljavaju. Da li će mjesta “po dubini” u državnoj upravi biti dovoljna da zasite gladna usta dojučerašnje opozicije i dovoljno velik smokvin list da pokrije golotinju postizborne nemoći lidera DF-a? Najvjerovatnije – da.

Tako, čini se, računa i DPS, koji je svoj kongres zakazao za 23. januar, a ne, kako se očekivalo, za kraj decembra. Đukanović, izgleda, ne žuri i zato što ima puno “povjerenje” u domete Krivokapićeve “ekspertske” vlade.

31

avatar
1000
27
4
0
 
31
expert123BnjjFaulDjukaCrnogorac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Ova vlada ako se sastavi kratko ce trajati. , od 6 mjeseci do godinu. Nijedan ozbiljniji poznavalac prilika u Crnoj Gori ili u regionu nije izjavio da ce ova vlada biti uspjesna. Unaprijed je osudjena na neuspjeh i slabe rezultate, buduci da je sacinjavaju licnosti podobni u crkvenim krugovima nepoznati javnosti. cak i partije koje cine vecinu u parlamentu je… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Patriote vole Cg ali ne vole Cg radnike i stanovnike. Vole Cg iz čisto sebičnih razloga, oni bi državu za sebe a nas 600 000građana bi najradije iselili da bi valotžrizovali resurse.

Faul
Gost
Faul

Nijesi mi mnogo simpatiican,ali ako cemo realno,e pa ovo je ama bas tako.

Djuka
Gost
Djuka

Čim je budžet smanjen odmah je i interesovanje za mišljenje gospodina Šukovića smanjeno. Nema više pljuvanja o državnom trošku sada o svome ruhu i kruhu.

Baki
Gost
Baki

Bravo!!

Realnost
Gost
Realnost

Odličan

freeMNE
Gost
freeMNE

Odličan!!!

Nagual
Gost
Nagual

MMF i Svetska banka kažu da je godišnje išlo 200 miliona na korupciju.. Svake godine patriote pjevali himnu sa rukom na srcu i pustošili budžet svoje majke Crne Gore

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

Tacno tako. I predali cetnicima u ruke drzavu!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Nego sta nego nama…

Milica
Gost
Milica

U sred srijede! Dubok naklon, gospodine Šukoviću, perjaniče novinarstva u Crnoj Gori!

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Svako ko ima oci i usi a imalo prati politiku ovo vidi i sam. Samo je to lijepo srocio i napisa istinu.

Tvrtko
Gost
Tvrtko

… no comment … Nije dan ovakvom odgovorit.

nista novo
Gost
nista novo

ja mogu razumjet da mu ne zelis odgovorit nije ni meni uvijek pretjerano simpatican i bude providan. Ali za ove eksperte koji treba da nas oslobode po intelektu, rječitosti a i pozitivnom bezobrazluku je doktor

jadran
Gost
jadran

ČISTA DESETKA, bravo Darko

Željko
Gost
Željko

Šukoviću ti si kralj.
Dezerteri neka uzmu desert.
,,Za pravo, čast i slobodu Crne Gore”

Podgoričanka
Gost
Podgoričanka

Odličan, kao i uvijek.Možemo ga voljeti ili ne, ali mu ne možemo sporiti britkost uma.

Komitacg
Gost
Komitacg

Mene kao komitu i Crnogorca ne prestavlja ovaj covjek sto za malo para pise razne budalastine!

Milojko Dukljan
Gost
Milojko Dukljan

Sve je tacno. Potpuno se slazem sa tekstom. Svaka cast!

čisto onako
Gost
čisto onako

teško se miriš sa porazom Šukoviću…

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Svaka cast g.Sukovicu, briljantno kao sve do sad.
Crnogorska TV pod vasim rukovodjenjem
obavezno.

nick
Gost
nick

Pa ako već to pominjete Darko i jeste najbolji novinar u CG, a bio bi po strucnosti pravi ekspert da bude glavni i odgovorni RTCG. Navedite mi ijednog drugog novinara u CG, kojem mozete da se ukljucite direktno u program, svake sedmice, i direktno mu u lice saspete sve što biste željeli da kažete, o bilo kojoj temi, i da… Više »

Darina
Gost
Darina

Briljantni gosp. Darko Šuković. Poštovanje

TonyZ
Gost
TonyZ

Pravo u centar!

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Apostolska Vlada bi mogla snimiti modernu verziju “Zone sumraka”!!

Hurem
Gost
Hurem

Svaka ti je na mjestu .

Korona pivo
Gost
Korona pivo

Bravo

Branka
Gost
Branka

👏👏👏👏👏👏👏👏 bravo! Sve ste rekli. Savršeno.

San
Gost
San

Ovaj čovjek popravi dan…

Harmljng 🇲🇪
Gost
Harmljng 🇲🇪

Briljantno!

MojaGora
Gost
MojaGora

Odličan text, svakoga se dotakao, pa i DPS-a. Bravo. Svima treba da nam je CG na prvom mjestu. Da je tako i DPS mislio, Crkvu bi davno obnovili, na pravi način.

Send this to a friend