Kolumne Srijeda, 20.03.2024.

Radikalno Pravoslavlje

Dobro jutro! Ako proguglate “radikalni islam” naćićete bezbroj tekstova i studija na temu. Ako potražite termin “radikalno hrišćanstvo” ili “radikalno pravoslavlje” teško da ćete naći nešto ne samo na južnoslovenskim, nego i na engleskom jeziku. Znači li to da radikalizma u hrišćanstvu nema? U Crnoj Gori svjedočimo radikalizaciji vjere kod pravoslavaca i o tome se vrlo malo priča.

Kliknite ovđe da se uključite u našu viber grupu, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Radikalno pravoslavlje

Nema ljudske ideologije, ni religije, koja je otporna na radikalizam. Posebno kada se pomiješa sa nacionalizmom. Niko ne bi pomislio da budisti mogu biti radikalno, ali pogledajte budističke monahe u Mijanmaru. Posebno monaha Ašina Viratua, koji se istakao širenjem mržnje prema muslimanima.

Zbog brojnih terorističkih napada u svijetu, inspirisanih radikalnim političkim islamom, mnogo je studija i istraživanja posvećeno temi radikalnog islamizma. Na Balkanu se o tome više govorilo u kontekstu državljana zemalja iz regiona koji su odlazili da se bore za Islamsku državu u Siriji i Iraku. Ipak, Balkan ima drugačiji kontekst. Iako su se ovđe vodili česti ratovi i etnička čišćenja, iako je u posljednjem ratu nad muslimanima počinjen genocid, tokom i nakon rata se u Srbiji i Crnoj Gori, zemljama agresoru i koagresoru, nije desio nijedan teroristički napad inspirisan religijom ili ideologijom.

Islamski bogoslovi kažu da ne postoji radikalni Islam, jer je u pitanju jedno i nedjeljivo učenje islama, ali da postoje radikalni muslimani i oni koji zloupotrebljavaju vjeru.

Radikalni islamizam, kao politička ideologija, je dobro istražen fenomen. Istraživanjima, akademskim i novinarskim, prepoznati su i prepoznaju se nosioci ove ideologije, njeni metodi i principi djelovanja. I već postoje mnogi odgovori na pitanja o prijetnji radikalizacije u ovoj religiji.

Ali šta je sa hrišćanstvom, posebno sa pravoslavnim hrišćanstvom, koje prijeti da se, u svijetlu rata u Ukrajini, dodatno radikalizuje? U Crnoj Gori je pokret crkvenog protesta tzv. protestnih litija, dao veliki zamajac pravoslavnoj radikalizaciji. Odnosno radikalizaciji pravoslavnih vjernika.

Rast popularnosti tzv. zilota, to jest raznih nepriznatih istinskih pravoslavnih crkava, i nije toliki razlog za brigu. Te marginalne organizacije postoje u Srbiji, a kako smo nedavno saznali, ruski ziloti su imali upliv i u rad Crnogorske pravoslavne crkve. I pored svog radikalizma, ove organizacije ostaju marginalne sa veoma malim uplivom i uticajem. Ali im se treba posvetiti puna pažnja. I CPC i SPC u Crnoj Gori treba da obrate pažnju na upliv tzv. zilota u svoje redove.

Ono što treba sve da nas više zabrine je radikalizacija Ruske pravoslavne crkve, posebno zbog rata u Ukrajini. Ruska crkva i država su neodvojive. RPC je produžena ruka Kremlja. A Kremlj sada u Ukrajini vodi “sveti rat”. Iako je narativ o denacifikaciji najzvučniji, u Rusiji se, u vjerskim krugovima, sve češće čuje kako se u Ukrajini vodi rat pravoslavlja protiv satanizma. Vladimir Putin je pored svog nacionalizma i vjerski fanatik, i o tome je nedavno kod Pirsa Morgana lijepo govorio Slavoj Žižek. U Rusiji postoji mnogo radikalnih militantnih pravoslavnih organizacija, od kojih je najpoznatija Sorok Sorokov.

Treba da nas zabrine i radikalizacija SPC, koja je u ovom smislu relej RPC-a i ruskog uticaja na Balkanu. Uticaj se vidi i na ovom primjeru. Iako nisu mogli da iskopiraju Sorok Sorokov, čiju je franšizu u Crnoj Gori bio otvorio proćerani ruski konzul i bivši crnogorski diplomata Boro Đukić, uspjeli su da po modelu ove ruske organizacije remodelišu bratstva pravoslavnih omladina, koja postoje skoro u svakom crnogorskom gradu. Pored toga, postoje i Stupovi i slične organizacije koje gaje ideje pravoslavnog ekstremizma. Dodajte tome i Noćne vukove, Balkanske kozačke armije, četničke organizacije i slika se upotpunjuje. Mnogo se toga mora uraditi da bi se istražili procesi pravoslavne radikalizacije, a materijala za istaživanje ima dosta. Samo treba primjeniti iste metode i analitičke okvire koji su se koristili za istraživanje radikalnog islama. Ideologija može biti neuhvatljiva, ali se može početi sa raščlanjivanjem dobro poznatih slogana “pravoslavlje ili smrt” i “krstiće se i ko neće” koje sve češće čujemo na okupljanjima radikala i vidimo na njihovim grafitima.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

90

avatar
1000
39
51
0
 
71
StrukaŠKRIPARGora🇲🇪Tuđemil🇲🇪Liberal
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Liberal
Gost
Liberal

Vjerski fanatici svih vjera su saveznici u ratu protiv liberalne demokratije , gradjanskog drustva , sekularizma , nauke i prosvjete.

Vlado
Gost
Vlado

Ovako nesto napisati svega 5 dana nakon prijetnje Elektrotehniĉkoj školi maloljetnika A.S. iz Tuzi.
Otac mu ima slogan na drustvenim mrezama “nikad necemo zaboraviti Srebrenicu”.

Liberal
Gost
Liberal

Svetosavci pjevaju , lelecu Turci , kukaju bule a navijaju za hamas , hezbolah , hute , islamsku drzavu ,Iran i putina , koji iranskim oruzjem ubija hriscane u Ukrajini.

Struka
Gost
Struka

Vidjelo se ko sve to pjeva…

Tonja
Gost
Tonja

Bravo Ljubo!Odlična kolumna!

Mitar
Gost
Mitar

A ako nije plan amerike i rusije da se ovo istrazuje? Ako treba da bude sakriveno do odredjenog trenutka? Eeeee biraci biraci…

Čong Li
Gost
Čong Li

Ljubo kapa dolje za tebe. Pogadjas ih dje su najtanji !

Roxy
Gost
Roxy

Auuuu…kako su se jutros nadigli botovi… istina boli, a ?

Risto
Gost
Risto

Tako je Ljubo, mirne litije su bile veliki zamajac pravoslavnoj radikalizaciji. Đeca i trudnice što su nosile ikone svetaca ko zna šta bi sjutra radili. Oni su najgori ekstremisti vele. U pravu si sve. Sve nam je za ovo Srbija kriva…

Mixo
Gost
Mixo

Ljubo nikome nisi vise interesantan pa da nekako privuces paznju krenes da ili pljujes Djokovica ili da napadas crkvu

Damjanović
Gost
Damjanović

Interesantan je Ljubo vecini nas, ali nije vama koji ste po zsdatku na portalu!

Stefan Berane
Gost
Stefan Berane

A sta si ti? Na svaku vijest imas komentar, naravno- pun mrznje. Vladas netacnim informacijama, gadjas se nekim podacima koje samo ti i Serbo Rastoder znate i solis pamet svima.. ajde nadji zivot lepi

ŠKRIPAR
Gost
ŠKRIPAR

Mixo,svetosavče…

Aleksa
Gost
Aleksa

Treba objavit clanak svaki radni dan, to je preko dvesta godisnje, i sve na temu Srbi-Rusi-Pravoslavlje-Djokovic.
Nije cudo da su ideje pocele da se ponavljaju.
Ako istreniras ChatGPT na svoje bivse clanke i clanke istomisljenika, to ce ti znatno olaksati zivot svako jutro.

kid
Gost
kid

Ne zna se ko je vise zla ucinjeo Crnoj Gori, Srbi, Rusi ili Djokovic. Nekako mi je Djokovic najmonstruozniji. Ima li spasa ovoj zemlji od Djokovica?

Drmudas
Gost
Drmudas

Ljubo , Ljudino ! Mnogi te pitaju joje si vjere . Reci im , tvoja vjera je “Dobar covjek” . Tvoja vjera je ” Bozja vjera “. A ovi sto te pitaju oni su zaista Radikalne vjera….daosi im udarac u pleksus .

Nezavisna Boka
Gost
Nezavisna Boka

Ti muslimani sa podrucja bivsem Jugoslavije su se pridruzivali Islamskoj drzavi privuceni snimcima bestijalnih izivljavanja nad zaronljenicima. Od kako nema takvih snimaka ovdasnj muslimani vise ne idu u Isis i to je cinjenica.

Onogost
Gost
Onogost

Samo nastavi tako, dobro ti ide 😂

Dragan
Gost
Dragan

Odgovor je jednostavan ali nekima poput tebe tesko pojmljiv-radikalnog pravoslavlja NEMA!

Nikšić
Gost
Nikšić

Došlo radikalni pravoslavci u komentare. Bravo Ljubo!

Marko 🇲🇪⚔️
Gost
Marko 🇲🇪⚔️

Samo da ne miješamo Pravoslavlje i svetosavlje

free samples
Gost
free samples

jes’Ljubane litije su bas bile radikalne….nasilnicke ,rusilacke,ono bas je policija i drzava imala posla preko glave u suzbijanju “radikalnih” litija
trebao si ljubo bar sa prozora gledati kao veljovic u trikmajicu pa bi imao nepristrasniji uvud valjda!?

Hogar
Gost
Hogar

Naravno da jessu,postojao je i plan B,oružjem da se ruši vlast ako ne bude dovoljan pritisak u vidu sramotnih litija.Kalašnjikovi su već bili spremni,prvi bi ih zadužili pripadnici toplih bratstava “pravoslavnih” koje čine(bar jezgro njih) sitniji i krupniji kriminalci.Spremni su bili kriminalci i paramilitarci iz Srbije i frankenštajn entiteta r.s. a sukobi bi bili okarakterisani kao unutar-crnogorski,”građanski”..spremna je bila i… Više »

Marinko
Gost
Marinko

Koje si ti vjere drug ,,

Jole
Gost
Jole

Nebitno je koje je vjere ako je čovjek.. no koje si ti ideologije !?

Jole
Gost
Jole

Vjera je nebitna ako si dobar čovjek…no ti kaži koje si ti ideologije

Maja
Gost
Maja

Mislim Ljubo da bi trebao da odgovoriš na neke komentare. Čitam mišljenja, zastpljena kod velikog broja ljudi, pa bi bilo dobro da u odgovorima dekonstruišeš neke od stavova.

Damjanović
Gost
Damjanović

Poštovani administratore, mozemo li vidjeti komentare, nikako ne shvatam zasto toliko vremena prodje dokle ih objavite, izgube svaki smisao!

Inception
Gost
Inception

Ljubo, kazi u koju crkvu ti ides (ako ides uopste), i u koju crkvu ide tvoja porodica (roditelji i najblizi). Bice nam mnogo jasnije.

Trile
Gost
Trile

Što te boli um,umnobolni

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

To je bliže ISILu u pravoslavnoj verziji!

Burin
Gost
Burin

Nasttarije I najbolje poliricke partije su religije. Najbolje, jer su svojom dugovjecnoscu zasluzile tu titulu. Inace, sve izmisljene zarad necijeg lagodnog zivota, na grbaci lakovjernih. I, bar kod nas su svi radikalni, sto ce pokazati I komentari isppd mog posta.

Stop cenzuri!
Gost
Stop cenzuri!

Radikalni šovinizam ili “samo” šovinizam.Aaa …Ljubo!

Jole
Gost
Jole

Gledante komentare….auuu kako boli istina!
Bravo za text…živa istna!

Ante
Gost
Ante

Radikalan si jedino ti.

Orli-Ban Kenobi
Gost
Orli-Ban Kenobi

Dobro jutro,
Srbi krivi za ………………………………………………..
Toliko za danas, Ugodan ostatak dana želimo.

mirkaš
Gost
mirkaš

Sve je njih DPS zdušno pomagao dajući im državne crkve,prepisujući imovinu,dozvoljavajući nelegalnu gradnju objekata,finansijski pomažući

Kajla
Gost
Kajla

Čovječe,napiši bar jednom u životu nešto pozitivno za Srbe i Spc,kako te nije sramota da si toliko zadojen mržnjom,ti si za liječenje,stvarno si bruka,ne znam dje će ti duša završiti.Poštenije je da pređeš u katolicizam i da budeš Hrvat nego ovo što radiš.Znam da te boli što ti većina Crnogoraca ne vjeruje ni riječ,ali neće ni tvoje još dugo.

Mićko
Gost
Mićko

Kajla pa nijesu samo srbi pravoslavci i mi Crnohorci smo pravoslavci, inace srbi ne bi nikog zsnimali da nam vjekovno ne rade o glavi, okupirali su bam svetinje, crkvu hoce i drzavu!

Kajla
Gost
Kajla

Ne lupaj života ti,kad su Srbi iz Crne Gore gradili te crkve tvoja nacija nije bila ni u povoju.

Rad oplemenjuje
Gost
Rad oplemenjuje

Kaže se „katoličanstvo“.

Gora
Gost
Gora

Kajlice nece ni vase jos dugo. Prica istinu, ima postenih ljudi to jes Srba. A ako si se ti nasao medju onom drugom polovinom, to je tvoj problen..

Nikola
Gost
Nikola

Ljubo samo o SRB, Rusiji, crkvi i onda se cudi kako podrska za NATO opada za 12%. Ljubo malo manje tekstova i vidjeces kako ce rasti podrska

Tajfun
Gost
Tajfun

Pravoslavna crkva nije bila radikalna dok nije svetosavska sekta krenula sa svojim radikalizmom na Balkanu,kao sto je i Ruska crkva krenula kao Putinova predhodnica na Ukrajinu.

Hogar
Gost
Hogar

Crkva Srbije,militantno svetosavlje,koliko god da se kaže i napiše nije dovoljno rečeno ni napisano.
#tema nad temama,uzrok,sve ostalo su posledice.

Pušti me više
Gost
Pušti me više

Vjera i religija su dva dijametralno suprotna pojma,vjera u Svevišnjeg je potpuno ista kod dobronamjernog i humanog čovjeka bilo gdje na zemaljskoj kugli i njoj ne trebaju ni novci, ni vođe dok su religiju osmislili manipulatori i zli ljudi i u njihovim interesima su ratovi,progoni,zauzimanje teritorija i prljav ekonomski interes od dalekih vremena do danas.Vjera ni ne pominje mržnju,u religijama… Više »

Novljanin
Gost
Novljanin

A sto cini Ljuka

Putnik
Gost
Putnik

A sto cini…pa naginje ka katolicanstvu. Istocna vjera nije za japije i intelektualce kao Ljuka🤣A na stranu to sto je Katolicka crkva natjerala covjecanstvo da zivi u mraku vjekovima. A tek sto su pod njihovim macem nestajale citave civilizacije Juzne i Centralne Amerike, da ne spominjemo. Al eto,za Ljuku smo mi pravoslavni radikalni i primitivni. 😉

Trile
Gost
Trile

Putnik ,PRIMITIVNI da a radikalni koliko vam se dozvoli.Hrvati vas ispratiše na voljeni istok !

marius
Gost
marius

A ne naginje Ljubo ka katoličanstvu, nego pravi otklon od radikalne SPC sekte.

VEna
Gost
VEna

Postoji poput one sekte sto ste sa Mirasem pokusali da podvalite u policijskoj stanici

Mićko
Gost
Mićko

A da li je to bila sekta kad se spiminjala u katalogu prsvoslavnih autokefalnih crkava Carigradske patrijasije iz 1855, ili u Atinskoj sintagmi iz 1851 pod rednim brojem 9 Cpc, ili u ustavu knjazevine Cg iz 1905 Cpc a ne spc, srpska crkva je ukinuta 1459 kad i srpsks drzava i obnovljena u potpunosti tek 1878, a za to vrijeme… Više »

Botun
Gost
Botun

A da to su Turci ukinuli bili kao okupatori jedinstvenu crkvu srpsku i znaju joj se episkopije sve pa i Zetska/crnogorska i primorska, a mi obnovili i ujedinili kad smo ih pocerali za Malu Aziju, tanak vam je ta sintagma Atinska argument. Turci su u Nato i dan danji drze Carigrad i patrijarsiju i dali bi im oni autokefaliju no… Više »

Rad oplemenjuje
Gost
Rad oplemenjuje

CPC je postala samostalna još za vrijeme Ivana Crnojevića, a ne zbog Turaka.

Atos
Gost
Atos

Pravoslavlje izgleda ne bi smetalo kada bi se Sveštenici i vjernici krili, kad ne bi pravili i obnavljali Crkve, tada bi bilo prihvatljivo. Ili zašto jednostavno da ne budemo pod Papu nepogrešivog, jeli tako Ljubo. “Stisni zube” i reci “ajmo kod Pape”, nadji neki izgovor, recimo da je neki Crnogorac po gogždine bio katolik u vrijrme kada se Crkva dijelila,… Više »

Kako ne
Gost
Kako ne

U cemu je razlika? Papa ili Porfirije ni jedan ni drugi nisu nasi. Mi trazimo da nas covjek Crnogorac bude na celu crkve koji ce se boriti za Crnu Goru a ne da joj radi o glavi. Znam reci ces Janikije je crnogorac a ja ti kazem da nije nego se odrekao crnogorstva radi srpstva jer se ne moze i… Više »

Damjanović
Gost
Damjanović

Atose, kome to smeta pravoslavlje i crkve, normalno nikome a pogotovo ne nama Crnogorcima, inace ne zaboravi Atose da je pravoslavlje na ove prostore donio sv sava koga Njegoš nikad nije pomenuo, i to u 13 vijeku, i sirilo se postepeno tako da su pojedina plemena kao Kuvi krajem 17 vijeka još bili katolici a i danas ih imamo, i… Više »

Atos
Gost
Atos

Kome smeta,, onome ko ga napada, a da ne napadate vi Pravoslavlje no Pravoslavlje

Mirko
Gost
Mirko

Vojislavljevici i Balsici su bili katolici…a te dinastije su trajale ipak nesto duze od pola godine

Damjanović
Gost
Damjanović

Nema razloga da idemo kod pape, ali nema razloga da posrzavamo inostranu crkvu srbije, jer smo mi Crnohorci vjekovima imali nasu CPC, koja je nazalost unistena kad i drzava, pročitaj Atose Episkopa Nikodima Milasa najveceg srpskog kanonistu i vidi sta kaze o CPC njenom postojanju i bitisanju, a cudno da se i u ustavu iz 1905 crkva zovr CPC a… Više »

Atos
Gost
Atos

Vi ste bloži Papuo od pola katolika

Xoxoxo
Gost
Xoxoxo

Te bubašvave I treba da se kriju. 3.15

radojka
Gost
radojka

To ne znači ako se obnovi autokefalna Crnogorska Pravoslavna Crkva da se Crnogorci pokatoliče.Ali treba da se vrati što je oteto od Crne Gore.

Atos
Gost
Atos

Da je obnovi, u redu ako ko, raspopi iz Spc, koji su više uz Papu no svoju Crkvu, zbog čega su i pasščinjeni davno

Dominikaner
Gost
Dominikaner

Pop jede džem, čokoladu, eurokrem….👻

Živojin
Gost
Živojin

Ljubo, nemoj da te začudi ako čuješ da Vukšićevi drugari postaju pobornici NATO a nekadašnji iskreni prozapadno orjentisani birači ili pripadnici bošnjačkog naroda bi glasali za izlazak iz NATO jer su razočarani.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Dok se narod “kolje” mantijaši uživaju,”Kačavenda”na sve strane a nacija propada sve brže.

Atos
Gost
Atos

Ne postiji radikalno Pravoslavlje… Pravoslavci nikada nisu na silu širili religiju… Nisu nikada imali kolonije, nisu nikada imali robove, nisu palili ljude jer govore da je Zemlja okrugla, ili žene jer misle da su vještice, nisu organizovali Krstaške ratove, nemaju zološke vrtove sa crncima, ili organizovani lov sem na Krngure i na Aborodžine. Nisu nam Crnci brali šipak po Baru,… Više »

eci peci pec
Gost
eci peci pec

prilicno sam siguran da i radikalni muslimani isto misle za sebe.. Nije pravoslavlje problem, Nije vjera sama po sebi nikad problem. Nego tumacenja. Pri cemu ako je pastir losih namjera ode i stado

Atos
Gost
Atos

Sve je isto samo se izgovori kojima se napada Pravoslavlje mjenjaju. Sada ga ovi “ne napadaju”, eto pitajte Ljuba, on ga ne napada, on ga ustvari “brani, čuva…” “, on je u misiji” vraćanja Pravoslavlja tamo gdije ono to zaslužuje”. A ko neće povezuje u te gluposti, kažu da je četnik, na to im se svodi, malo naivno pa i… Više »

Kako ne
Gost
Kako ne

Da vi je moglo bit sve ovo sto si nabroja bi bilo sitno. Turci su vas drzali na kratko inace bilo bi svega ka sto je bilo kad su sjahali turci.

Mirko
Gost
Mirko

Tako je. Srebrnica je napravljena jer Bosnjaci nijesu htjeli supu da jedu. Pa pokolj u Sehovicima, pa Pavle Djurisic u drugom sv.ratu, pop Maca, pop Siljak…sve bilo ‘nako…

Perun
Gost
Perun

Da bi istinski bio doslijedan u tom svom mrznjom prema zapadu zaslijepljenom fantazmagoricnom eulogiziranju pravoslavlja,fino odbaci sva dobra naucno-tehnoloskog napretka koja su dosla sa tog zlog zapada koji je bio zamajac u napretku civilizacije,jer i Tesla bi u toj divnoj pravoslavnoj sredini bio smatran za budalu da se nije skolovao na zapadu i da mu na zapadu nisu bili omoguceni… Više »

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Lijepa tirada, ali puna neistina. Svi su radili sve i svašta kroz istoriju i niko nije bez grijehova, pa ni pravoslavci.

Anthropos
Gost
Anthropos

Evo meni vaši glupi istomišljenici nasilno brišu komentare.

BeLveder
Gost
BeLveder

1. Atose, griješiš. Ne da postoji, već je uzrok svih naših podjela. Ja sam pravoslavac, odrastao i socijalističkoj Jugoslaviji. Imam 53 godine, završio sam fakultet i porodičan sam čovjek. Poštujem sve nacije i vjere. Zapamtio sam mnoge događaje iz 90-ih i nikako ne mogu podržati zločine i zločince koji su ih počinili, ubrajajući i najstrašniji genocid u Srebrenici. Genocid koji… Više »

Atos
Gost
Atos

Nemsš ti pojma…

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

E bijaše ti pamet Atose….

BeLveder
Gost
BeLveder

2. Ali, dok se civilizovani svijet gnuša tih zločina i zločinaca, srpska pravoslavna crkva ih veliča (Draža Mihailović, Kalabić, Mladić, Karadžić, Arkan,…), a pojedine, poput popa MACE, kanonizuje u svece! Rak društava na Balkanu je Srpska pravoslavna crkva i njeni ziloti. Pa to je ista ideologija koja je u CG 1918. počinila genocid nad Crnogorcima i otela nam pravoslavnu crkvu.… Više »

Atos
Gost
Atos

A ni da se pomene Orić, Hrsdsinaj, Gotovina…i par hiljada Katoličkoj Sveštenika uključujući Papu u drugom sv ratu…Sluptsvsh se ja na vaše uže…

vesko nk
Gost
vesko nk

E Atose koliko su samo bogumila pobili spalili konjima za repove vezali.No Atose kao po običaju tvom ništa u glavu nemaš osim mržnje prema crnogorcima.

Atos
Gost
Atos

1. Koliko… 2.Do 1054g nisu postojsli Pravoslsvci

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Pobio ih je Stevan Nemanja, druga polovina XII vijeka. Više od 100 godina nakon šizme. Eto koliko znaš!!

vesko nk
Gost
vesko nk

Nemanjići Atose Nemanjići.E oni su svoj narod za robove držali.Vladali ognjem i mačem.Crni srednji vijek no to tebi reć teško.Prva bračna noć je Nemanjića djelo a Turci prisvojili.Crkve pravili da bi boga umolili za sopstvene grijehe.A škole dođaole.
No ti si mutna Bistrica klasična neznalica.

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Trebalo bi malo da procitate i proucite. Da izadjete iz sopstvenog sljepila kojim zapravo najbolje potvrdjujete svaku rijec iz ovog teksta. Npr. pohodi (sadasnjeg) Sv. Save su u krvi vodjeni pohodi u cilju sirenja religije. Od onda do danas ih je mnogo i na razne nacine izvedenih, a najopasniji su ovi poput litija. Ciljevi su uvijek isti, mracni i nehriscanski.

Atos
Gost
Atos

Koji su to pohodi. Zar nije pohara Kuča bila od strane Petrovića kada je poklano sve što se moglo

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Nemanja je pokorio Duklju ognjem i mačem. To sam piše u osnivačkoj povelji Hilandaru iz čega se zaključuje da on Duklju i narod u njoj nije doživljavao svojim, zato ih je i pobio. Koja je razlika između Timočke bune i pohare Kuča ili intervencije na Kosovu 1999.?

Rogamski
Gost
Rogamski

Bravo! Ima nade…

Trile
Gost
Trile

Nemaju zoo vrtove sa crncima ali imaju dve države Rusiju i Srbiju kao zoo vrtove.

R.Kolašinac
Gost
R.Kolašinac

Šta je genocid nad muslimanima nego posljedica radikalnog pravoslavlja!?
Genocid se ne može ni oprostit ni zaboravit!

Send this to a friend